SPOT: Moda ve Aktivizm, Monsters kitabı, Joe Fixit figürü

Hazırlayan: Kiraz Mısırlıoğlu

Bugünlerde önümüze çıkan üç ürün. Gözleri şenlendirmek için.

Ortak Fanzin’in “Moda ve Aktivizm” sayısı 

Sürdürülebilir bir moda topluluğu olan Türkiye Tekstil Araştırmaları Organizasyonu’nun Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı’ndan aldığı destek ile altı aylık bir çalışmanın sonunda ortaya çıkardığı Ortak Fanzin’in ikinci sayısı “Moda ve Aktivizm” yayında. İçeriğinin yanı sıra tasarımıyla da kolaj sanatına fazlaca gönderme yapan yeni sayı, kolajın ayrkırılığını yüceltiyor; Moda Devrimi (Fashion Revolution) haftasından önce aktivizmin modanın içinde kendini nasıl gösterdiğini ve kitleleri nasıl yönlendirebileceğini anlatıyor. 

Trtex.org’un tekstil ve moda ekosistemi içerisinde yorgun düşen bütün tekstil işçilerine ve Kahramanmaraş merkezli depremde hayatlarını kaybetmiş tekstil çalışanlarına adadığı yayını buradan okuyabilirsiniz.. 

Claire Dederer soruyor: Sanatçıyla sanatını ayırmalı mıyız? 

Amerikalı yazar Claire Dederer’in yeni kitabı Monsters: A Fan’s Dilemma’yı #MeToo çağında sanatı nasıl yaptığımıza, deneyimlediğimize ve dahilik ile canavarlık arasındaki bağlantıya dair tutkulu, kışkırtıcı, son derece zekice bir sorgulama sözleriyle özetlemek mümkün. 

Kısa zamanda çokça ilgi gören Paris Review makalesini genişleten bu gözü kara ve son derece kişisel kitapta Claire Dederer, okuyucuya şunları soruyor: “Hemingway, Polanski, Miles Davis veya Picasso’nun çalışmalarını sevebilir miyiz? Sevmeli miyiz? Deha, özel muafiyeti hak ediyor mu? Erkek canavarlığı ile dişi canavarlığı aynı şey midir? Ve sanatçı, uçuruma çok uzun süre bakarsa ne olur?”  

Yazar aynı zamanda seyircinin Woody Allen, Michael Jackson gibi sanatçılar ile ilişkisini araştırıyor ve inkâr edilemez ahlaki öfke duygumuzla eşit derecede inkâr edilemez eser sevgimizi nasıl dengeleyeceğimizi sorguluyor. Hatta bir sanatçının harika bir eser yaratmak için canavar olması gerekip gerekmediğini merak ediyor. Son derece güncel, ahlaki açıdan bilge, özüne kadar dürüst olan Monsters, sanatçıları sanatlarından ayırıp ayıramayacağımıza veya nasıl ayırabileceğimize dair bir sohbetin başlangıcı olarak değerlendirilebilir. Detaylar burada

Hasbro’dan Joe Fixit figürü 

Joe Fixit, geçtiğimiz yıllarda Yıldıray Çınar’ın çizimleri eşliğinde yayımlanan çizgi romanı ile Marvel hayranlarının Hulk karakterine dair yeni bir bakış açısı kazanmalarını sağlamıştı. Yazar Peter David tarafından yeniden yorumlanan Gri Hulk, Bruce Banner’ın zihninden çıkan farklı bir Hulk personası olarak tanımlanabilir. 

En son Deluxe Marvel Legends figürlerini tanıtan Hasbro, yeni bir Joe Fixit figürü ürettiğini duyurdu. Joe Fixit; bir Tommy tabancası, iki kafa ve fazladan bir çift el ile güncellenmiş, yaklaşık 20 cm boyunda bir heykele sahip olacak. Detaylara buradan ulaşabilirsiniz.