Esmiyor’un Sürdürülebilir Seyahat Manifestosu yayında

Çeşitli disiplinlerden konuklarla iklim krizi teması etrafında yaptığı podcast yayınlarından tanıdığımız Esmiyor, 21 Kasım Pazar günü Kolektif House’da gerçekleştiği ilk fiziksel etkinliği sonucunda oluşan Sürdürülebilir Seyahat Manifestosu’nu yayımladı.

Sürdürülebilir Seyahat Manifestosu başlıklar

Gün boyu süren konuşmalarda, seyahat teması kapsamında seçilen sekiz başlık için, “Neden?”, “Ne yapmalı?” ve “Ne yapmamalı?” soruları ışığında uygulanabilir aksiyonlar belirlenmişti.

Küresel sera gazı salımlarının yüzde sekizinden sorumlu tutulan turizm sektörünün çevreye ve yerel dokuya verdiği zararlar ortaya çıktıkça sürdürülebilir seyahat kavramı, anaakım dünya gündeminde görünür olmaya başladı. Türkiye ise genel olarak maalesef henüz böyle bir farkındalığa ulaşmış değil. Gelecek projeksiyonundan bihaber turizm yatırımları ve plansız seyahat organizasyonları, Türkiye’nin iklim pozitif bir ülke olmasının önündeki engellerden sadece ikisi. 

Devlet kurumlarından sürdürülebilirliğe dair adımlar talep etmek dışında bireysel alışkanlıklarımızı değiştirmenin de bir o kadar kıymetli olduğunu aklımızdan çıkarmayalım. Esmiyor’un da söylediği gibi, nitelikli yol haritalarının yardımıyla, “bireysel eylemlerin kitlesel etkilere dönüşmesi an meselesi”.

Sürdürülebilir Seyahat Atölyesi

Özel bir ilgi duyulmasa da da herkes birbirinden farklı nedenler ve sıklıklarla seyahat ediyor. Esmiyor her birimizi, bir başlangıç olan bu manifestoya kulak vermeye, iklim acil durumuna hassasiyet göstermeye ve sürdürülebilir dönüşümün elçileri olmaya davet ediyor. 

Ekolojik, ekonomik ve sosyal boyutlarıyla sürdürülebilirlik kavramını, aklımıza gelebilecek hemen her türlü konuya tercüme etmek mümkün. Seyahat teması üzerinden yaptığı araştırmalarla Esmiyor, umut verici bir ilk adım atmış oldu. Dahası için onları  takip etmekle kalmayalım; biz de daha fazla araştırmaya, öğrenmeye ve en önemlisi sorumluluk almaya bugünden başlayalım.

8 maddelik vazgeçilecekler listesi

*Sadece konforu düşünmek, ekolojik masrafları görmezden gelmek.
*Ekolojik tahribata sebep olan ve eşitlik ihlali yapan işletmelerde konaklamak.
*Tek kullanımlık ürünler kullanmak.
*Dijital ayak izini umursamamak.
*Seyahat ettiğin yere kendi kültürünü dayatmak.
*Yerel kaynakları israf etmek.
*Doğanın sahibi değil, parçası olduğunu unutmak.
*Yalnızca geri dönüşümü destekleyerek vicdanını rahatlatmak.

Yazı: İlayda Güler

Fotoğraflar: Gorilla Productions