Laraaji ile ücretsiz kahkaha atölyesi

Brian Eno’nun 70’lerde sokak müzisyenliği yaparken keşfettiği Laraaji; meditatif, içsel ve akışkan performanslarıyla müziği bir iyileşme pratiği olarak kurguluyor. Zither, kalimba ve piyano gibi enstrümanlarla 50’yi aşkın albüm kaydeden ve türlü iş birlikleri yapan Laraaji, uzun süredir dünyanın dört bir yanında kahkaha atölyeleri de düzenliyor.

Müzik ve meditasyona yoğunlaşmadan önce, kariyerine bir stand-up komedyeni olarak başlamıştı Laraaji. Komediyi 70’lerde bırakmış olsa da kahkaha, kendisi için dönüştürücü bir eylem olmaya devam ediyor. Hem ruhsal hem fiziksel açıdan sağlıklı bulduğu kahkaha meditasyonunun herkes tarafından benimsenebilecek bir alışkanlık olduğu görüşünde. 

Sırasıyla ağız, boğaz, göğüs kafesi, kalp, karın ve ciğerlere odaklanan 15 dakikalık bir kahkaha pratiğinin, sabahları güne başlamak için ideal yol olduğunu; insanın sesini ve kendini bu şekilde açabildiğini söylüyor Laraaji. 2016’da Cappadox festivalinin konuğu olan müzisyen, 20 Ocak’ta Zoom üzerinden ücretsiz kahkaha atölyesi düzenleyecek. 

Laraaji

Resident Advisor’ın Wellness Month (Zindelik Ayı) etkinlikleri kapsamında gerçekleşecek atölyenin katılımcı kapasitesi 200 kişi. Bu yazı kaleme alındığı sıralarda henüz 70 kişi kaydolmuştu. Türkiye saatiyle saat 21.00’de başlayacak bir saatlik atölyeyi, Laraaji New York’taki evinden yönetecek. 

Kahkahanın kişisel etkilerinin yanı sıra daha sağlıklı bir çevre yaratmak adına da önemli olduğunun vurgusu yapılıyor duyurularda. Kayıt olmak için Resident Advisor’ın etkinlik sayfasına uğrayabilirsiniz. Bir de not: Kahkaha atölyesine katılacakların sessiz ve rahat bir ortamda olmaları tavsiye ediliyor.

Meraklısına, All Tomorrow’s Parties festivalinin YouTube kanalında Laraaji ve İngiliz müzisyen Daniel Blumberg’ün bir kahkaha meditasyonu videosu da var. Buradan izlenebilir.

Laraaji’nin geceye adanmış şarkıları

Diskografisinde birçok tematik iş bulunan Laraaji, 2020’de bir albüm üçlemesi kaydetmiş; özellikle ikinci halka Moon Piano ile gündemimize gelmişti. Brooklyn Kilisesi’nde piyanosuyla baş başa kaldığı albüm, ilhamını geceden alan 10 doğaçlama şarkıdan oluşuyor.

9 Ekim 2020 günü yayımlanan Moon Piano, yoğun bir duygu boşalması yaşatacak etkiye sahip. Bir o kadar da kişisel bir deneyim. Bant Mag. No:71’de Moon Piano’dan hareketle gece teması üzerine biraz durmuştuk. Gecenin çağrıştırdıklarını yansıtan, gece dinleyince farklı etkileri olan ya da doğrudan gece hakkında olan; geride kalan 40 yıla yayılmış 10 albüm üzerinden. Okumak için buraya.