System 01 ile 90’lar techno sahnesine dönüş bileti

90’ların techno ikilisi System 01’ın işlerinden yeni bir derleme yolda. System 01 1990​-1994 adını taşıyacak albüm, 2008’den beri müzik sahnesine soğuk dalgalar yayan Alman etiket Mannequin Records çatısı altından, Ocak 2022’de yayımlanacak.

Johnny Klimek ve Paul Browse tarafından 1989’da, duvarın yıkılmasından kısa bir süre sonra Berlin’de kurulan System 01; Front 242, DAF, Ministry, Nitzer Ebb ve Spetsnaz gibi gruplarla birlikte, 80’lerin başında Almanya ve Belçika etrafında olgunlaşmaya başlayan EBM türünden örnekler sunuyordu. 

System 01 uzun ömürlü bir grup olmadı. Kariyerlerinin ilerleyen dönemlerinde Paul Browse, yine endüstriyel post punk, EBM sularında yüzen Sheffield çıkışlı grup Clock DVA’e katılırken Johnny Klimek ise film müziklerine doğru yelken açtı. One Hour Photo, Cloud Atlas, Run Lola Run gibi filmler için besteler yapan Klimek’in son işi The Matrix Resurrections bu ay izlemeye açılacak.

Alman elektronik geleneği Kraftwerk‘ten türeyen EBM, davul makinesinden çıkma groove’lu ritimleri, tekrarlayan bas partisyonları ve komando stili yüksek vokallerin seslendirdiği karanlık sözleri birleştirerek post punk, synth punk ve new wave enerjisini dans pistlerine getirmiş, Avrupa müziğine yeni bir alt kültür kazandırmıştı. 

Plak şirketinden Alessandro Adriani’nin, “Bu EBM’in kayıp sesi. Techno ve trance yeniden doğuyor.” sözleriyle tanıttığı koleksiyon, System 01 diskografisinin çoğunu kapsayan 12 parçadan oluşacak. Albümün artwork’ü, grubun en bilinen uzunçaları Drugs Work’ün de görsel eşlikçilerinin arkasındaki Sheffield merkezli stüdyo, The Designers Republic‘ten Ian Anderson’a ait.

The Designers Republic imzalı 3 plak kapağı

1986’da Ian Anderson ve Nick Phillips tarafından kurulan İngiltereli grafik tasarım stüdyosu The Designers Republic’in, düzen karşıtı estetiğinden doğmuş işlerinden mini bir seçki.

Age of Chance – Don’t Get Mad … Get Even (1987)

Q Magazine’in Tüm Zamanların En İyi 100 Kapağı’ndan biri seçilen bu iş; punk, hip hop, endüstriyel rock ve Northern soul tınıları arasında gidip gelen Leeds çıkışlı grubun 1987 tarihli One Thousand Years of Trouble albümünden. Tasarımcı Ian Anderson şöyle anlatıyor: “Onların sunulma şekli daha çok bir felsefeydi; tepki almak için sorular soran, disco üslubuyla kesişen bir punk tavrıydı.” Age of Chance’in Prince hiti “Kiss”e yaptığı cover’a ve gruba ait diğer plak kapaklarına da bir göz atabilirsiniz.

Autechre - Chiastic Slide
Autechre – Chiastic Slide (1997)

İngiliz elektronik müzik duosunun Warp Records’dan çıkardığı dördüncü stüdyo albümü. Başlangıçta çok hoş karşılanmış, yayın tarihinin üzerinden bir miktar zaman geçtikten sonra yenilikçi ve son derece etkili bir albüm olarak kabul edilmişti. Koleksiyonun The Designers Republic tarafından tasarlanan görsel eşlikçilerinin tamamı, oldukça incelikli bir tavrın ürünü. Buradaki ön kapakla kalmamalı, devamını da mutlaka incelemelisiniz.

Aphex Twin - Orphaned Deejay Selek 2006–08
Aphex Twin – Orphaned Deejay Selek 2006–08 (2015)

İngiltere elektronik müzik sahnesinden besteci ve DJ Richard David James namıdiğer Aphex Twin’in, yine Warp etiketiyle yayımlanan 22. EP’si’nin kapağında tipografi ve ölçek farkları konuşuyor. Stüdyonun çok katmanlı işlerinden biri daha.

Yazı: İlayda Güler