TAPA’dan sanatçılara açık çağrı

2019’dan bu yana hazırlıkları süren TAPA (Transformative Art Project for Activists) bu sene 13 Temmuz – 26 Ağustos tarihleri arasında bir rezidans proje gerçekleştirecek. Bu projenin ayırıcı özelliği hak savunuculuğundan güç alan sanatçılar için tasarlanmış bir proje olması. TAPA yani Aktivistler için Dönüştürücü Sanat Projesi, 45 günlük süre boyunca başvurular sonucunda seçilecek ve Göç/Mültecilik, Kadın, LGBTİ+, Sakatlık/Beden, Türcülük/Ekoloji başlıklarında çalışmaları olan 10 sanatçıyı, yeni deneyimlerde buluşturacak.

Yayınladıkları açık çağrıda “Sanatımızı ve aktivizmimizi bizimle benzer motivasyonları taşıyan kişilerle güçlendirmek, alanlarımızı paylaşmak istiyoruz” diyen proje ekibi, belirlenen sürede bir arada yaşam ve üretme deneyimi yaşayacak sanatçıları politik, kişisel ve sanatsal yönden desteklerken aynı zamanda güçlenecek bir ağ olma hedefinde oldukları vurgulanıyor.  45 gün sürecek projede sanatçıları beden, yoga, kuir sanat, sakatlık, şiddetsiz iletişim, türcülük ve diğer birçok başlıkta düzenlenecek atölyeler bekliyor. Aynı zamanda sanatçılardan da, dilerse yetkinlikleri olan alanda bir atölye düzenlemeleri ve proje sonunda gerçekleşecek sergi süreci için en az bir iş üretmesi bekleniyor.

Planlanan rezidans süreci, Marmara Bölgesi’nde bir köyde, doğayla iç içe, kent karmaşasından kilometrelerce uzakta, yaşam ve üretim alanları ortak bir yerleşkede gerçekleşecek. Sanatçılar, doğayı ve canlıları tahrip etmedikleri sürece yerleşim yerinin etrafında bulunan mağara, şelale, orman gibi doğal alanlardan özgürce faydalanabilecekler. Bu alana ulaşım, süreç boyunca konaklama ve beslenme masrafları, üretim sürecindeki materyal masrafları da TAPA tarafından karşılanacak. Süreç boyunca kullanılacak ortak mutfak bulunacak. TAPA bütçesinden yapılacak tüm beslenme harcamaları ise vegan ürünlere dönük olacağı ve alınacak vegan ürünler ile evde kalanların kendi ihtiyaçlarını karşılayabileceği belirtiliyor.

Sanat pratiğini bir aktivizm yöntemi olarak belirlemiş sanatçıları birbiriyle temas ettirmek, farklı savunuculuk alanlarından ve sanat disiplinlerinden insanları bir araya getirerek sanatın dönüştürücü etkisini artırmak amacıyla yürütülmekte olan projeye başvuracak sanatçıların Türkiye’de yaşıyor olmaları ve 18 yaşından büyük olmaları gerekmekte. Bireysel başvuruların yapılacağı proje; resim, fotoğraf, video, heykel, yerleştirme ve performans gibi güncel sanatın tüm ifade biçimlerine açık. Sanatçılardan Göç/Mültecilik, Kadın, LGBTİ+, Sakatlık/Beden, Türcülük/Ekoloji başlıklarında çalışmalarının olmasının yanı sıra kolektif üretime açık, birlikte çalışma ve düşünebilmeye istekli olması da bekleniyor. 

TAPA, projeye başvuracak sanatçıların; özgeçmiş, motivasyon mektubu, (varsa) portfolyo ve rezidans sürecinde gerçekleştirmeyi düşündüğü sanatsal üretime dair yazılı veya görsel içerik bilgilerini içeren başvuru dosyalarını 1 Mayıs 2020 saat 23:59’a kadar [email protected] adresine göndermelerini talep ediyor. Mail’in konu kısmında B1- TAPA yazması gerektiğini de hatırlatalım. 

Başvurular, TAPA ekibi tarafından belirlenen temalara uygunluklarına göre gruplandırıldıktan sonra Erinç Seymen, Kevser Güler, Kültigin Kağan Akbulut ve Tuba Kocakaya’dan oluşan 4 kişilik jüri tarafından değerlendirilecek. Rezidans programına katılmaya hak kazanan sanatçılar da jüri puanlaması sonucunda belirlenecek. TAPA, kazananları 15 Haziran günü sosyal medya üzerinden de duyuracak. 4 dilde (Türkçe, İngilizce, Arapça ve Kürtçe) yayınlanan açık çağrının tam metnine ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Yazı: Işıl Saykan