Teftiş: Yeni çıkan nefis albümler ve reissue yayınlar

16 Ağustos Cuma günü, yeni albümler için fazlasıyla bereketli bir gün. Uzun zamandır yolunu gözlediğimiz kimi albümlerle birlikte heyecan verici reissue yayınlarla, yeni çıkanlardan kaçırmamanız gerekenleri listeledik.

Albüm

Sleater-Kinney – The Center Won’t Hold
(Mom + Pop)

Bağımsız rock sahnesinin köklü grubu Sleater-Kinney’nin prodüktörlüğünü St. Vincent’a emanet ettiği dokuzuncu stüdyo albümü. Davulcu Janet Weiss’ın albümden birkaç hafta önce gruptan ayrılmasıyla farklı anlamlar da kazanan The Center Won’t Hold, hem kızgın hem eğlenmek istiyor. Albüm, usta işi ballad “Broken”la ciğerlerinizi titreterek kapanıyor.

Blanck Mass – Animated Violence Mild
(Sacred Bones)

Fuck Buttons üyesi Benjamin John Power’ın solo projesi Blanck Mass, çok katmanlı gürültülerle harikalar yaratmaya devam ediyor. Yeni albüm Animated Violence Mild da kesinlikle kolay bir dinleme deneyimi vaat etmiyor ama hip hop’a göz kırpan beat’lerle sonik kaosun Blanck Mass tarafından kesiştirildiği alan, içinde kaybolmayı en sevdiğimiz yerlerden biri.

Loscil – Equivalents
(Kranky)

1946’da hayatını kaybeden Amerikalı fotoğrafçı Alfred Stieglitz’in siyah beyaz bulut fotoğraflarından ilham alarak yaratılmış bir konsept albüm. Kanadalı müzisyen ve besteci Loscil’in ses keşiflerine devam ettiği 12. stüdyo albümü, zaman ve mekân algınızı anında yok ediyor ve sizi bulutların arasında süzülmeye davet ediyor.

Ross From Friends – Epiphany
(Brainfeeder)

Önümüzdeki aylarda MIX Festival kapsamında Zorlu PSM’de dinleyeceğimiz İngiliz house prodüktörü Ross From Friends, üç şarkılık bir EP’yle karşımızda. Flying Lotus’un kurucusu olduğu Brainfeeder’dan yayınlanan EP, müzisyenin “en önemli rol modeli” olarak tanımladığı ablasına ithaf edilmiş.

Oh Sees – Face Stabber
(Castle Face Records)

John Dwyer ve ekibinin ne sıklıkla albüm yayınladığı hatta ne sıklıkla isim değiştirdiği malumunuz. Face Stabber, Oh Sees serüveninde yepyeni bir sayfa açıyor. Krautrock, serbest caz ve 60’lar psikedelik rock ekseninde gezinen albüm, daha ilk şarkı “The Daily Heavy” ile sizi farklı bir Oh Sees deneyiminin beklediğine işaret ediyor.

Snoop Dogg – I Wanna Thank Me
(Doggystyle Records / EMPIRE)

Snoop Dogg, Hollywood’daki Şöhretler Kaldırımı’na adının yazılması şerefine yaptığı konuşmanın ana fikrini albümleştirdi. West Coast hip hop sahnesinin ikonik ismi, 17. albümünde tam 22 şarkıya yer veriyor. I Wanna Thank Me’nin epey kabarık konuk listesinde de Wiz Khalifa, Chris Brown, Slick Rick ve Swizz Beatz gibi isimler var.

Ride – This Is Not A Safe Place
(Wichita Recordings)

Shoegaze akımının ilham verici grubu Ride, iki yıl önce sürpriz albüm Weather Diaries’le geri dönmüştü. Bir kez daha prodüktör koltuğunu Erol Alkan’a emanet eden Oxford çıkışlı grup, This Is Not A Safe Place albümüyle onlardan duymaya alıştığımız tınıların dışına çıkmaya devam ediyor. Otuz yılı geride bırakmış bir grubun hâlâ yeniliklerin peşinden gitmesi, albümü başlı başına özel kılan detayların başında geliyor. Şarkılara alışmak için biraz zamana ihtiyacımız olduğu kesin.

Friendly Fires – Inflorescent
(Polydor)

Bu yıl çok fazla rastladığımız geri dönüşlere bir yenisi de Friendly Fires’la ekleniyor. Son albüm Pala’nın üstünden 8 yıl geçti ve İngiliz grup disko beatleri, tropik tınılar ve akılda kalıcı pop melodileriyle Inflorescent’i yayınladı. Friendly Fires üyeleri, yeni albümü “Anın içinde olmakla ilgili” sözleriyle tanımlıyor.

King Gizzard & The Lizard Wizard – Infest The Rats’ Nest
(Flightless Records)

Avustralyalı grup King Gizzard & The Lizard Wizard, tam 15. albümünü yayınladı. Bu tür bir istatistik olup olmadığını kontrol etmedik ama 15 stüdyo albümüne en genç yaşta ulaşan grup olmaları muhtemel. Bir yıla sığdırılan beş albümle, Anadolu rock etkileşimli şarkı formlarına bizi doyuran ekip bu kez kariyerinin ilk yıllarında etkisi görülen thrash metal sularına dalıyor. “Planet B”, “Self-Immolate” ve “Superbug”, bangır bangır albümün öne çıkan parçaları.

shura – forevher
(Secretly Canadian)

16 Ağustos’ta yayınlanan bir başka konsept albüm. İngiliz pop sahnesinin dikkat çeken isimlerinden shura’nın ikinci uzunçaları forevher, müzisyenin uzun mesafeli ilişki deneyiminden ilhamla yazılmış. forevher, fazlasıyla hafif ve umutlu şarkılarla dolu.

Reissue

Conrad Schnitzler – Conditions of the Gas Giant
(Bureau B)

Tangerine Dream ve Kluster gibi gruplarla Almanya’nın 1970’lerdeki krautrock akımının sonik kanadında zihin açıcı işlere imza atan efsanevi synthesizer ustası Conrad Schnitzler’in 1988’de yalnızca kaset formatında yayınlanan Conditions of the Gas Giant albümü, Bureau B aracılığıyla plak, CD ve dijital formatlara ilk kez aktarıldı. Schnitzler’in 1970’lerden itibaren sıkı bir hayranı olan çizgi roman sanatçısı Matt Howarth’la yaptığı iş birliğiyle yarattığı bir konseptin sonucu olan albüm, tekinsiz ve fantastik bir evrenin kapılarını aralıyor.

Gökçen Kaynatan – Cehennem
(Finders Keepers)

Arşivci plak şirketi Finders Keepers’ın 16 Ağustos’ta yayınladığı Türkiye’den iki reissue kayıttan ilki Gökçen Kaynatan’ın Cehennem’i. Anadolu rock akımının öncüleri arasında gösterilen ve Türkiye’nin ilk elektronik müzik bestecileri arasında da yer alan Kaynatan’ın 1973-1975 yılları arasında EMS Synthi AKS kullanarak kaydettiği kompozisyonları, Finders Keepers etiketiyle plak ve dijital olarak yayınlandı.

Durul Gence – Black Cat
(Finders Keepers)

Türkiye müzik tarihinin en özel perküsyoncularından ve orkestra liderlerinden Durul Gence’nin Asia Minor Mission isimli grubuyla 1973’ün bahar aylarında Oslo’da kaydettiği iki parça, ilk kez Finders Keepers etiketiyle yayınlandı. Funk ve psikedelik pop ekseninde gezinen “Black Cat” ve “Boo Song” 45’liği için Finders Keepers’ın hazırladığı kapak görseli ufak bir krize yol açmış. Durul Gence şöyle anlatıyor:

“Karşılıklı bilgi değiştokuşları bitti ve nihayet bizim 45’lik basıldı. Fakat kapakta (nerede buldularsa) gençlik günlerime ait bir resmimi fotomontajla Karakedi kılığına sokarak kullanmışlar. Bence karakediden çok şeytana benziyor olması bana ters geldi. Efendice bir dil ile bu görüşü FKR’ ye bildirdik. Onlar da ikinci plak ve zarfların da bizimkiyle birlikte topluca basılmış olduğunu, tek plak için yapılacak değişikliklerin ekstra mali sıkıntılar yaratacağını, daha önemlisi, programlanmış piyasaya arz tarihlerini çok gerilere atacağını, bu konuda ısrar etmemizin yararımıza olacağını ifade ettiler. ‘Açıklama’ başlığı altında öylesine güzel bir tanıtım yazısı yazmışlar ki, ‘Helal olsun’ deyip itirazımdan caydım.”