The Beatles ve gerçekleşmeyen “The Lord of the Rings” filmi

Peter Jackson’ın yapımı dört yıl süren The Beatles: Get Back belgesel serisinin ilk bölümü yayında. Grubun son albümünün yapım sürecini tekrar ele alan dizinin ikinci ve üçüncü bölümleri, sırasıyla 26 ve 27 Kasım’da Disney+ aracılığıyla erişime açılacak. Diziye eşlik edecek bir kitap ve Let It Be (1970) albümünün belgesel ekseninde yeniden düzenlenen bir versiyonu da söz konusu. 

Jackson, Michael Lindsay-Hoggun çektiği Let It Be (1970) belgeseline ait 57 saatlik kamera arkası görüntüyü ve 140 saatlik ses kaydını; The Lord of the Rings günlerinden beri beraber çalıştığı editör Jabeez Olssen’la kurgulamış. Yönetmen, daha önce aynı metotlarla I. Dünya Savaşı’na ait 100 yıllık görüntüleri restore ederek They Shall Not Grow Old (2018) belgeselini yapmıştı. 

Grubun kariyerinin hâliyle en olaylı ve sancılı dönemi kabul edilen bu zaman diliminin, aslında Let It Be belgeselinde ve şimdiye kadar başka birçok kaynakta aktarıldığından çok daha farklı olduğunu anlatan Jackson; Get Back’i kurgularken bıkkın grup üyeleri değil, birlikte eğlenen ve yaratan dört arkadaş izlediğini, serinin izleyen herkesi şaşırtacağını söylüyor.

The Beatles: Get Back

The Beatles: Get Back projesi, grup ve Peter Jackson’ın yollarının ilk kesişmesi değil. Jackson, The Lord of The Rings serisini çekmeden çok uzun zaman önce The Beatles, meşhur serinin müzikalini yapmak istemiş. Hatta, J.R.R. Tolkien’dan kitapların haklarını rica etme imkânları bile olmuş. 

BBC Radio 4a, birlikte belgesel üzerine çalışmaya başladıklarından beri Paul McCartney’yi konu hakkında “sorguya çektiğini” anlatan yönetmen, durumdan ilk kez 2002 Akademi Ödülleri’nde McCartney ile karşılaştığında haberdar olmuş. Yönetmenin aktardığına göre McCartney, filmi The Beatles’ın yapmadığından memnun olduğunu, çünkü bu sayede filmi Jackson’ın yapabildiğini ve çıkan sonucu sevdiğini söylemiş. Jackson ise müzisyene “Sizin yapmamanız da yazık olmuş, çünkü siz yapsanız  müzikal olacaktı.” yanıtını vermiş.

Peter Jackson’ın verdiği röportajla yeniden gündeme gelen hayali projeye dair bilinenleri derledik.

Fikir Dennis O’Dell‘den

The Beatles filmleri A Hard Day’s Night (1964) ve Magical Mystery Tour’un (1967) yanı sıra John Lennon ve Ringo Starr’ın sırasıyla başrolde oldukları How I Won The War (1967) ve The Magic Christian (1969) filmlerinin de ortak yapımcısı Dennis O’Dell; 1968’in başlarında üyelerin çocukluklarında seriye hayran olduklarını bilerek bu fikri ortaya atmış. O’Dell, bu sırada Hindistan’da ruhani lider ve yogi Maharişi’yle takılmakta olan grup elemanlarına kitapları postayla yollamış. Kitapları tekrar okuduktan sonra çok heyecanlanan ekip, projeye hemen onay vermiş.

Rollerin dağılımı

McCartney’nin Jackson’a anlattığı üzere filmin başını çeken The Beatles üyesi John Lennon’mış. Grubun ve özellikle kendisinin psikedelik bir deneyim olmasını istediği filmin yönetmenini bulma görevi de ona verilmiş. Tüm Beatle’ların önemli rollerde olacağı baştan belli olan filmde Gollum’u John, Frodo’yu Paul, Sam’i Ringo, Gandalf’ı da George’un oynaması kararlaştırılmış.

United Artists de projeyi desteklemiş

A Hard Day’s Night ve Help!’in (1965) çıkışından sonra, grubun yapım şirketi United Artists’le imzaladığı üç filmlik anlaşma hâlâ tamamlanmamış hâldeydi. Dennis O’Dell’in verdiği gazla The Beatles’ın harekete geçtiği zamanlarda, United Artists yöneticileri zaten bir The Lord of The Rings filmi yapmak arzusundalarmış. Bu yüzden grup, şirkete sözleşmedeki üçüncü film olarak kitabı bir müzikale uyarlamak istediklerini söylediklerinde projeye hemen onay almış. 

Stanley Kubrick’e yönetmenlik teklifi

John Lennon, projenin yönetmeni olarak Stanley Kubrick’i gözüne kestirmiş. Spartacus (1960), Lolita (1962) ve Dr. Strangelove (1964) gibi filmler yoluyla kariyeri bambaşka bir ivme kazanmış ve 2001: A Space Odyssey’i yeni tamamlamış olan yönetmen; ekibin teklifini, kitabın bir filme uyarlanamayacak kadar geniş kapsamlı ve yoğun olduğu gerekçesiyle geri çevirmiş. 

Tolkien’dan hızlı ret 

Yönetmenlik teklifine Kubrick’ten ret gelince tadı kaçan ekibin The Beatles – The Lord of the Rings projesine olan ilgisi zaten azalmaya başlamış. Üstüne kitap serisinin haklarına bizzat sahip olan yazarı J.R.R. Tolkien, anlatısının bir pop grubu tarafından perdeye taşınmasına rıza göstermemiş. 

Tolkien’ın The Beatles haseti

Öykülerinin The Beatles gibi anaakım bir grup yoluyla meşrulaşmasını istememesi bir yana, Matthew Schmitz’in First Things dergisine yazdığına göre, yazarın gruptan duyduğu daha başka türden bir rahatsızlık varmış. 1964 yılında bir arkadaşına yazdığı mektupta, Oxford’da yaşadığı evin biraz aşağısındaki konutta, bir “Beatle grubu” olmak isteyen bir grup genç çok gürültülü provalar yapıyormuş. Evi, o sıralar epey hasta olan eşini düşünerek ve sessiz bir yer olduğu için satın alan Tolkien’ın The Beatles’la ilgili olumsuz bir tavır geliştirmesinin ardında bu gürültülü provalar olduğu söyleniyor.

Yazı: Zeynep Naz Günsal