Hanedanlığın son dansı: The Dynasty - New England Patriots

Yazı: Utkan Çınar

New England Patriots’ın Amerikan futbolunu domine ettiği 18 yıllık başarı yolculuğunu daha önce hiç görülmemiş materyallerle derleyen 10 bölümlük dizi The Dynasty: New England Patriots’ta Tom Brady, Bill Belichick ve Robert Kraft, mükemmelliğin maliyetini ortaya koyuyor.

Bu yazı 10 bölümlük yapımın ilk iki bölümü izlendikten sonra yazılmıştır.

Ne hakkında?

Gelmiş geçmiş en büyük Amerikan futbolu Quarterback’i (QB) olarak gösterilen Tom Brady ve yine gelmiş geçmiş en büyük Amerikan futbolu koçlarından biri olarak gösterilen Bill Belichick’in 18 yıllık önderliğinde, eşi görülmemiş şekilde yedi kere şampiyon olan New England Patriots dominasyonunun hikâyesi. 

Zaman dilimi ve mekân

Mekân olarak Massachusetts’teki Gillette Stadyumu ağırlıkta. 2001 ile 2019 arası.

İlk intiba?

2021’de çektiği Tiger Woods belgeseli Tiger ile çok iyi iş çıkaran Matthew Hamachek’in elinden çıkan yapımın tam da Brady’nin tahtına göz diken Patrick Mahomes’un üçüncü şampiyonluğunu elde ettiği hafta yayımlanması manidar! Belgeselin yazarı da 2020’de aynı isimli bir kitap yayımlayan duayen spor gazetecisi Jeff Benedict.  

İzlemeden önce bilmemiz gerekenler

New England Patriots, ABD’nin spora tutkusu en yüksek şehirlerinden biri olan Boston’ın takımı olmasına rağmen Brady-Belichick ikilisi gelene kadar mutlu sona ulaşamamış, başarı kazanamamış bir ekip. 2001’deki ilk şampiyonluktan sonra geçen 18 senede ise dominasyonları sebebiyle bir nefret objesine dönüşmüş durumdalar. Futboldaki muadili olarak Real Madrid ve Manchester City’yi gösterebiliriz belki. Belgeselde de bahsi geçecek olan Spygate ve Deflategate gibi skandallar da buna yardımcı olmuyor tabii ki. 

Belgesel nasıl yöntemler / malzemeler kullanıyor? 

Amerikan futbolu ABD’nin en popüler sporu olmasının yanı sıra (2024’teki Super Bowl final maçında 30 saniyelik bir reklama 7 milyon dolar ödenmiş mesela) görsel albenisi de çok güçlü bir eğlence. Özellikle eski maçların çekimleri, ligin kışın oynanması nedeniyle hava durumunun etkisi bu görselliği çok daha güçlü kılıyor. Röportajlar son derece minimal bir ortamda kotarılmış; bu da arşivden çıkma, eksiksiz maç ve basın toplantıları görüntüleriyle sağlıklı bir tezat oluşturuyor.

En çok neyi sevdin?

Belgeselin en güzel kısmı NFL’i yakından takip etmeyenlerin de dramayı anlayabilecekleri şekilde basit kotarılmış olması. Sporun, Atlantik’in bu yakasındakilere karmaşık gelebilecek işleyiş kurallarına çok değinilmemiş. Gerek de yok buna. Nispeten kısa bölüm süreleri dinamizmi artırıyor ve ilgiyi canlı tutuyor. Konukların da -Belichick dışında!- kendilerini ifade edebilme yetenekleri, yılların getirdiği kamera önü tecrübesi dikkat çekici.

En az neyi sevdin?

İster istemez baş aktörler Belichick ve Brady’nin daha çok ekran süresine sahip olmasını bekliyor insan. Özellikle Belichick’in robotik ve suratsız yapısı diğer konuklara göre çok sırıtıyor. Onu da öyle kabul etmek lazım. Patriots’la çok da temiz bir ayrılık yaşamayan Brady’nin de rahat olmadığı seziliyor. Hatta belgeselde yer alıp almayacağından bile emin değildim başta. 

Kimler sever?

Özellikle NFL’e ilgi duyuyor olmaya gerek olduğunu düşünmüyorum. Patriots’ın bahsi geçen yılları, adıyla müsemma Hanedan isimli 80’ler dizisini aratmıyor. Entrikalar, dramalar gırla. Topun iki santim yana düşüp düşmemesiyle, talihsiz bir sakatlıkla kariyerler başlayıp, yok olabiliyor. Bu kadar ince bir çizgide ilerleyen hayat hikâyelerinin aktörlerine yaşattıklarına tanık olmak kesinlikle enteresan bir deneyim. Ayrıca bu zorlu sporu 45 yaşına kadar yapan Brady’ye de saygı duymak lazım. 

Bunu seven şunları da sever 

Pandemide yayımlandığında büyük ilgi çeken, Michael Jordan’ın Bulls formasıyla son sezonunu konu alan The Last Dance’ten sonra spor belgesellerinin sayısı çok arttı. Biraz elekten geçirmek gerekiyor artık. NFL klasöründen gidersek 2022’den, bir başka büyük QB Joe Montana’yı anlatan Cool Under Pressure hiç fena değil. The Dynasty’de de bahsi geçecek olan, trajik bir hayat hikâyesine sahip Aaron Hernandez’le ilgili 2020 yapımı Killer Inside: The Mind of Aaron Hernandez de güçlü bir iş. The Dynasty yetmedi diyenlere Tom Brady’nin kendi kariyerine odaklandığı Man in the Arena’yı da önerebiliriz. Son olarak da Netflix’in spor skandallarıyla ilgili Untold isimli keyifli serisinin de bahsini geçirelim.

Soru işaretleri / varsa açtığı tartışmalarKonu NFL olunca CTE’yi (Chronic Traumatic Encephalopathy) es geçemeyiz. Amerikan futbolunu profesyonel olarak yapanlarda görülen bu beyin hasarı kaynaklı hastalık, sporun üzerinde kara bir bulut olarak dolaşmaya devam ediyor. Aaron Hernandez vakası bunun karanlık bir örneği. Dış etmenleri bir yana bırakırsak; kişisel olarak çok saygı duyduğum bir spor olsa da NFL’in sporcu sağlığına karşı bakış açısı hep sorunlu oldu. Her sporda karşımıza çıkacak durumlar olsa da gerçek gladyatör arenası burası olmalı. Son olarak Colin Kaepernick’e de selam edelim buradan.