Vans sunar: Türkiye rock sahnesinin son 10 yılından dikkat çeken 15 albüm

Geride kalan 10 yılda Türkiye’de yayımlanmış albümlere çeşitli janr filtreleriyle bakacağımız listelerimizin ilkine hoş geldiniz. Yıllar sonra dönüp bakınca “klasik” dememiz olası 15 albümle, rock âleminde neler olup bitmiş bir hatırlayalım.

Janr tanımları konusunda kendimize pek kalın çizgiler çizmeden, orkestrasyon ve ruh hâllerini göz önüne alarak oluşturduğumuz listemiz, 2011-2021 aralığını kapsıyor.

Nekropsi – Aylık (2013)

Nekropsi 2013’ü bir albümü oluşturarak geçirdi. Aylık, isminden de anlaşılacağı gibi grubun her ay Bandcamp hesabından yayımladığı birer şarkıyla bir araya geldi. “Dedikodu“ gibi deli işi diyebileceğimiz bir şarkı, programlama üzerine kurulu “Daphnis” ve grubun Mi Kubbesi dönemini anımsatan “Rüzgârlar“ gibi birbirinden epey farklı denemeler, Aylık’ı Nekropsi’nin uzun geçmişinin farklı dönemlerine temas eden bir derlemeye dönüştürüyor.

Duman – Darmaduman (2013)

Türkçe rock denince akla gelen ilk gruplardan Duman’ın şu an için son albümü. Batuhan Mutlugil bestesi “Öyle Dertli”, Ari Barokas’ın yazdığı “Yürek” ve zamanının ruhunu şarkılaştıran “Sınana Sınana” gibi güzellikleriyle, grubun imza şarkı formunu derinleştiren anlatılara sahip. 

Gaye Su Akyol – Hologram İmparatorluğu (2016)

Gaye Su Akyol’un içinde kavrulduğu yer ve uzaklardan kendini beslediği hemen her şeyi kesiştiren ikinci albümü Hologram İmparatorluğu, zengin orkestrasyonu ve yine dillere dolanan vokalleriyle, belki de bu topraklardan çıkmış en gerçekçi psikedelik rock albümlerinden biri.

Adamlar – Rüyalarda Buruşmuşuz (2016)

Bu albümden kimi cümleler, duvar yazılarına dönüştü. İlk albümdeki eğlenceli, bıçkın havanın yerini biraz daha dertli bir hâl almış; özgün üslup farklı filtrelerden geçirilmiş. Albümün açılışı, genel konsept hakkında fikir verecektir: “Atlar düşer. Krallıklar yıkılır. Kuşlar göçer. Senden n’aber?”

Palmiyeler – II (Venus) (2017)

Ne zaman dinlediğinizin önemi olmadan sizi her an yaz mevsimine götüren melodileriyle bir Palmiyeler güzelliği. Psikedelik melodilerle her daim ferah hissettiren gitarların daha da ön planda olduğu albümdeki birçok parçanın sözlerinin de dinleyenin hafızasında kazındığına şüphe yok. “Babaçko”, “Aklın Varsa”, “Karbeyaz” gibi parçaların ön plana çıktığı II (Venus), geçtiğimiz haftalarda yeni basım plaklarıyla raflara geri döndü.

Hayvanlar Alemi – Twisted Souvenirs (2014)

Twisted Souvenirs, psikedeli ve sörf rock’ın dirsek temasının zirve noktasından gelen bir kayıt. Her Hayvanlar Alemi albümünde olduğu gibi melodik fikirlerin nasıl yoğurulacağı ve çeşitlendirileceği konusunda epey kafa patlatılmış. Twisted Souvenirs, can sıkıntısına birebir, hareketsiz bünyelere ilaç gibi bir albüm. Tam bu zamanlar için!

The Raws – BAT! BAT! BAT! (2019)

İçinde Lucifer, dilsiz bir yılan, Ruhi Su ve fazlasıyla yüksek tansiyonu barındıran The Raws albümü dinleyicisini ilk dinleyişte teslim alıyor. BAT! BAT! BAT!, kulaklarımızı, çeşitli eklemlerimizi ve derinlere tıktığımız her şeyi sallandırıyor, her şeyi birbirine karıştırıyor. “Onu bul, onu bil, ona inan!”

The Ringo Jets – Open Sesame (2018)

İstanbul ve rock’n’roll denince akla gelen ilk ekiplerden biri olan The Ringo Jets, uzun bir arayı takip eden Open Sesame’de gaz pedalını coşkuyla köklemişti. Hatta araya grubun alıştığımız tınısına leziz bir dokunuş olan motown etkileşimleri serpiştirilmiş. Müthiş bir gitar sound’u, müthiş bir enerji.

Bubituzak – Boyutlar (2017)

Ali Güçlü Şimşek, Görkem Karabudak ve Emrah Atay’ın oluşturduğu Bubituzak, atılgan nefeslilerin dinmeyen dalgaları eşliğinde patlayan, psikedelik rock ve Anadolu havalarının aykırı bir cümbüşüne çağırıyor. Albümün yüksek temposuyla parça içi alınan dönüşler, grubun geçmişe göz kırpan kıprak havasına taze ve aksak bir soluk getiriyor.

Gevende – Kırınardı (2017)

Her dönem kabuk değiştirme eğilimi gösteren, müziğine yeni fikirleri, farkı sesleri eklemekten çekinmeyen; tam tersine bundan heyecan duyan bir grup Gevende. Kırınardı da Gevende’nin diskografisi göz önüne alındığında bir hayli cesur ve yenilikçi tınlayan şarkı formlarıyla bunun en taze ispatı. Dinleyicisini ve odağını hızlı bir şekilde alıkoyabilmesi ve geri getirdiğinde büyük bir heyecan içinde bırakabilmesi, belki de albümün en kuvvetli yanı. Gevende kataloğunun en harharlı, en “rock” albümü.

Yüzyüzeyken Konuşuruz – Otoban Sıcağı (2014)

Otoban Sıcağı, günlük hayatta karşılaşabileceğiniz, görebileceğiniz, duyabileceğiniz birçok konuya parmak basıyor. Albümün yarattığı samimiyetin tek sebebi de işlediği konular değil. Ekibin akılda kalıcı melodileri ve nispeten basit şarkı yapıları, dinleyiciyi müziğe fazlasıyla çekiyor. 2010’lar alternatif rock denince bu coğrafyada akla gelen ilk albümlerden.

Kafabindünya – Obi (2012)

2000’lerin başlarında kurulan ve sayısız eleman değişikliğini ve yayımlanmamış sayısız albüm kaydını geride bırakan Kafabindünya, yıllarca beklenen ilk albümü Obi’yi 2012’de yayımlamıştı. Çoğunlukla grubun klasikleşmiş şarkılardan oluşan albüm, bir döneme iz bırakan post-rock akımının Türkiye topraklarında en nitelikli örneği belki de.

Yasemin Mori – Deli Bando (2012)

Mori’nin ikinci stüdyo albümü, hemen her işinde olduğu gibi farklı janr ve ilhamların arasında gezinen bir sonik örgüye sahip. “Muşta”, “Deli Bando”, “Üzerimde Kehanetin” gibi parçalar, rock orkestrasyonuyla oluşturulmuş, fusion hisli zamanlar ötesi güzellikler. Listemizin belki de en geniş ses paletine sahip kaydı.

Haossaa – Haossaa (2011)

Üç kişilik gürültü makinesi Haossaa, çok özlediğimiz ekiplerden. Hatta şöyle bir akşamüstü konseri olsa, yarım saati bile bulmayan setleriyle ağzımız burnumuz yamulsa… Noise rock severler için başucu albümü olmaya aday.

Melis Danişmend – Biraz Gülmek İstiyorum (2013) 

Üçnoktabir’in sesi Melis Danişmend’in 2010’larda atıldığı solo macerasının ikinci durağı. Baştan sona canlı kaydedilmiş bir albüm. Akıcı düzenlemeleri ve içsel konuları mesele edinen sözleriyle, dinleyicinin rahatlıkla ilişki kurabildiği bir albüm. 

Bu albümler de unutulmasın:

Taner Öngür & 43,75 – Sayko Ana (2018)
Padme – IBAN TR… (2018)
Eskiz – Beterin Beteri Var (2017)
Yerçekimi – Daha Uzak (2017)
Kaan Tangöze – Gölge Et me (2015)
Balina – Kaybetmenin Mitolojisi (2017)
Özgür Yılmaz – Ora (2016)
Kes – Kamlama (2015)
Selim Saraçoğlu – Başka Bir Vaha (2016)
Ars Longa – Günler (2015)
In Hoodies – A Lunar Manoeuvre (2016)
Tavana Basma – Eğlencenin Ortasında (2013)
Kök – Bulmaca (2013)