Yelta Köm kurgusuyla geleceğe dair arkeolojik bir alan

Hazırlayan: Eylül Ege

“Sonsuz bir fonda, tarihsiz bir noktadasın. Telefonun uydu sinyalleriyle buluşamıyor; çoktan işlevini yitirmiş. Dünyayı temsil eden imgelerin hiçbiri gerçeği yansıtmıyor. Konumun haritalarda bulunamıyor. Tanıdık objelerin tümü hafızanda. Kendini dijital araçlara duygulanırken buluyorsun. Burası geleceğe dair arkeolojik bir alan. Burada geleceği sen kurguluyorsun.”

Yelta Köm; mimari, sanatsal ve mekânsal pratikler aracılığıyla ürettiği işlerinde ilhamını çoğunlukla çevre algısı, kent imgesi, neoliberal dönüşümler, doğa ile teknoloji arasındaki gerilim ve kolektif hareketler gibi toplumsal ve politik meselelerden alan bir sanatçı. Aynı zamanda Herkes İçin Mimarlık’ın kurucularından biri olan Köm’ün İstanbul’daki ilk kişisel sergisi her şey tanıdık, her şey yabancı, 21 Mart – 30 Nisan’da Versus Art Project’te izlenebilecek.

Küratörlüğünü Ulya Soley’in üstlendiği sergi, spekülatif bir arkeolojik alan olarak tasarlanmış; kimi yerleşik kurguların yerine yenilerini önererek, geleceğe dair düşünmeye çağırıyor. Yelta Köm’ün fotoğraf, video, heykel ve metin gibi birbirinden farklı mecraları kullanarak ürettiği işleri bir araya getiren her şey tanıdık, her şey yabancı’nın içeriğine dair detaylar basın bülteninde şöyle anlatılıyor:

Serginin ana mekânında yer alan ve dijital ayak izlerinin hafızasına odaklanan yerleştirme, gündelik yaşamda bir glitch, gerçeklik algısını değiştiren bir yarılma niteliğinde. Dijital bir topografyayı çağrıştıran fon üzerine yerleştirilen objeler, tıklanan her yeni sayfa, paylaşılan fotoğraf ya da gönderilen e-postanın yolculuğunu görünür kılıyor. Sergide farklı mecralarda karşımıza çıkan şiirler, insan sonrası dönemde, insana özgü olduğunu düşündüğümüz duyguların makinalara atfedildiği kurgusal bir geleceği çağırıyor. Algoritmanın türettiği imgeler aracılığıyla sunulan gelecek kehanetleri ve bilimsel olmayan ritüeller bu kurgusal dünyayı zenginleştiriyor. Sanatçının çeşitli zamanlarda çektiği, kent imgesinin değişimine ve dönüşümüne odaklanan videoları bir araya getiren katmanlı video ise ekranlara bölünerek üç kanallı bir yerleştirme formunda sergileniyor. İktidar mekanizmalarının teknolojiyle ilişkisini sorunsallaştıran işler aracılığıyla sergi, her şeyin aynı anda hem tanıdık hem de yabancı olduğu bir alana dönüşüyor. 

olmayan yerlerde buluş benimle, 2023, Işıklı Pano, 80 x 80 cm

Giriş görseli: kazara gerçek, 2023, Mat Fiber Baskı, 100 x 135 cm