Yeni J.K. Rowling romanı, yine transfobi

JK Rowling’in Özel Dedektif Cormoran Strike’ın partneri Robin Ellacott’la birlikte suçların arkasındaki gizemi çözdükleri hikâyelerine odaklanan polisiye roman serisinin son kitabı Troubled Blood, bir süredir yazar ve transfeminist aktivistler arasında süregelen tartışmayı yeniden alevlendirdi. Rowling’in Robert Galbraith takma adıyla yayımladığı 927 sayfalık bu yeni roman, 1974’te bir kadının kaybolması ile başlayan olayların perde arkasını anlatıyor. Romanda haklı tepkiler toplayan bir karakter anlatısı var: Modus operandisi kadın giysileri giymek olan, cis erkek seri katil Dennis Creed. The Telegraph’da yer alan eleştiride ifade edildiği gibi, romanın mesajının “kadın giysileri giymiş erkeklere asla güvenme” olduğu anlaşılıyor. 

Buraya bir not düşmek gerekli: Bu serinin problemli ilk kitabı Troubled Blood değil. İkinci kitap The Silkworm’da yer alan Pippa isimli kadın karakterle ilgili anlatıda ise olaylar ilerledikçe dedektif Strike ofisinde Pippa’yı tuzağa düşürüyor ve trans kimliğini açığa çıkıyor. Dengesiz ve agresif ifadeleriyle tanımlanan Pippa’nın adem elması ve elleri de detaylıca betimleniyor ve Strike, “Hapishane, operasyon öncesi senin için pek de eğlenceli olmayacak” şeklinde bir söz sarf ediyor. Zaten romanda Pippa karakterinin anlatılış şekli pek çok trans aktivist ve gazetecinin tepkilerini beraberinde getirmişti. Kaldı ki son kitabı da bu eleştirilerden -raflarda yerini almasının ikinci haftası ile birlikte- payını almaya başladı. Nitekim J.K. Rowling, transfobisinden ödün vermeyeceğini kanıtlamaya devam ediyor.  Dolayısıyla tartışmaların şu zamana kadar başlıca platformu olan Twitter üzerinde #RIPJKRowling gibi hashtagler de açılmış durumda.

Twitter’dan söz etmişken biraz geriye gidersek hatırlanacağı gibi Rowling, TERF (trans bireyleri dışlayan radikal feminist) tartışmalarının odağına Maya Forstater isimli bir kadının trans dışlayıcı tavırlarına verdiği destekle gelmişti. Ardından eleştiri oklarını üzerine çektiği olay ise bir makalenin başlığına ilişkin yaptığı yorumdu. Yaz aylarında Devex adlı internet sitesinde “COVID-19 Sonrası Regl Olan İnsanlar İçin Daha Adil Bir Dünya Yaratmak” başlıklı makaleyi retweetleyen Rowling’in neden regl olan insanlar demek yerine “kadın” kelimesinin kullanılmadığını sorgulaması trans bireyleri dışlayan tavrını sergilediği pek çok örnekten biriydi.  Rowling farklı zamanlarda, gençlerin yaşadıkları problemlerin onları hormon tedavisine yönlendirilerek çözülmeye çalışıldığı gibi iddialarda da bulundu.