14. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali ufukta göründü
“Herkes İçin Adalet” ilkesiyle yola çıkan, bu yıl 22-28 Kasım’da 14. kez düzenlenecek olan Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali’nin programı duyuruldu. Festival başkanı Prof. Dr. Adem Sözüer, direktörü Prof. Dr. Bengi Semerci, program direktörü Alin Taşçıyan ve kısa metraj film koordinatörü Nil Kural’ın açıkladığı program bu yıl da sadece film gösterimleriyle sınırlı kalmıyor; VisionIST kapsamında gündemin önemli meselelerine dair uzmanların katıldığı ufuk açıcı panellerin yanı sıra sinemacılarla buluşma olanağı da sunuyor. Akademik Program ise “Adil Yargılanma Hakkı” temasını dünyadan ve Türkiye’den hukukçuların katılımıyla derinlemesine irdeliyor.
Festivalin uzun metrajlı film gösterimleri Kadıköy Sineması ve CineWAM Nişantaşı City’s’de gerçekleşirken; kısa film programı ve VisionIst etkinlikleri İBB Beyoğlu Sineması’nda yapılacak. Bu yıl festivalde Altın Terazi Uluslararası Uzun ve Kısa Metraj Yarışma Filmleri ile beraber beş farklı bölümde toplam 60 yapım izleyiciyle buluşacak.
Festivalin açılışı 21 Kasım akşamı Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda, onur ve katkı ödüllerinin sahiplerine takdim edileceği bir törenle gerçekleşecek. Oyuncu Füsun Demirel ve görüntü yönetmeni Çetin Tunca, Sinema Onur Ödülü; Prof. Dr. Sami Selçuk ise Akademik Onur Ödülü’nün bu seneki sahipleri. Törenin ardından ise baskıcı devlet mekanizması önünde bireyin adalet arayışını vurgulayan Orson Welles filmi The Trial / Dava (1962) gösterilecek.
Jürisini Deborah Young, Cemil Ağacıkoğlu, Assel Aushakimova, Rusudan Glurjidze ve Selcen Ergun’un oluşturduğu “Uluslararası Altın Terazi Uzun Metraj Film Yarışması” için yarışacak olan on filmden altısı Türkiye prömiyerini yaparken, tamamı İstanbul’da ilk kez izleyiciyle buluşacak. Stray Bodies (Yön: Elina Psykou), My Stolen Planet (Yön: Ferahnaz Şerifi), Gecenin Kıyısı (Yön: Türker Süer), Ghost Trail (Yön: Jonathan Millet), The Brink Of Dreams (Yön: Nada Riyadh, Ayman El Amir), Red Path (Yön: Lotfi Achour), Santosh (Yön: Sandhya Suri), The Story of Souleyman (Yön: Boris Lojkine) ve I Saw Three Black Lights (Yön: Santiago Lozano Álvarez) seçkinin filmlerini oluşturuyor.
Burcu Aykar, Ala’ Abu Ghoush ve Amber Wilkinson’dan oluşan jürisiyle “Altın Terazi Kısa Metraj Yarışma Filmleri” bu yıl, ayrımcılığa bağlı adaletsizlik temasının öne çıktığı on filme ev sahipliği yapıyor. Amarela (Yön: André Hayato Saito), Exit Through the Cuckoo’s Nest (Yön: Nikola Ilić), Merhaba Anne, Benim, Lou Lou (Yön: Atakan Yılmaz), October Noon (Yön: Francisco Rodriguez Teare), Abraham (Yön: Elnaz Ghaderpour, Reza Gamini), Leela (Yön: Tanmay Chowdhary), Morî (Yön: Yakup Tekintangaç), Neredeyse Kesinlikle Yanlış (Yön: Cansu Baydar), Captive Women’ın (Yön: Itxaso Díaz) ve Nothing To Hide’ın (Yön: Masoud Bahmani) gösterimleri festival kapsamında gerçekleşecek.
Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali’nin çok yönlü yapısını yansıtan Uluslararası Akademik Program etkinliği, 22-29 Kasım’da İstanbul Bilgi Üniversitesi Santral İstanbul Kampüsü’nde ücretsiz olarak düzenlenecek. Uluslararası Akademik Program; 22 Kasım’da Prof. Dr. Adem Sözüer, İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kerem Cem Sanlı ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Ege Yazgan’ın açılış konuşmaları ile başlayacak. Prof. Dr. Sami Selçuk’un açılış konferansıyla devam edecek Akademik Program’ın “Adil Yargılanma Hakkı” teması; farklı alan ve disiplinlerden uzmanların katılacağı 20 farklı oturumda 8 gün boyunca tartışılacak. Daha fazla bilginin buradan erişilebileceği Uluslararası Akademik Program, 30 Kasım’da düzenlenecek Öğrenci Kulüpleri Film Analiz Forumları ile sona erecek.
USCFF bu yıl VisionIST bölümünü, dünya ve ülke gündemini yakından ilgilendiren filmlerden yola çıkan başlıklar altında sinemacılar, hukukçular ve farklı alanlardan uzmanların izleyicilerle buluştuğu bir özgür ve eleştirel düşünme, bilgi edinme, diyalog kurma ve yapıcı tartışma platformuna dönüştürdü. İzleyicilerin birçok alanda farklı bakış açıları kazanmalarını hedefleyen etkinlikler 23-25 Kasım’da Beyoğlu Sineması’nda ücretsiz olarak takip edilebilecek.
Bu seneki programda Filistinli yönetmen Rashid Masharawi’nin Gazze’deki filmler ve film yapımcıları için kurduğu Masharawi Fonu’nun projesi olan, süreleri üç ila altı dakika arasında değişen farklı türlerde 22 kısa filmden oluşan “Sıfır Noktasından – Gazze’nin Anlatılmamış Öyküleri” bölümü de var. Süreleri üç ila altı dakika arasında değişen, Gazze halkının sesini duyurmak ve çoğu zaman duyulmayan deneyimlerini belgelemek için tasarlanan farklı türlerde 22 kısa film; acımasyız bombardımanlar, kayıplar ve yokluk içinde hapsedilmelerine dair tanıklıklarıyla, izleyicileri onurlu bir şekilde hayatta kalmak için verilen günlük mücadelelere ortak edecekler.
14. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali’nin programında ayrıca göçmenliği, eşitsiz gelir dağılımının yarattığı zorlu yaşam koşullarını, kadınların üzerindeki baskıları, bitip tükenmeyen mücadeleleri, savaşın altüst ettiği hayatları ve adalet arayışlarını farklı coğrafyalardan çok tanıdık hikâyelerle anlatan “Adalet Terazisi”; farklı coğrafyalarda ve dönemlerde, farklı eğilimlerden medya mensuplarının deneyimlerini, bakış açılarını ve iktidar sahiplerinden gördükleri baskıyı ele alan, doğru haber alma ve yayma hakkının önemini vurgulayan “4. Kuvvet Direniyor”; Yapa Zekâ’nın mahkemelerden ölüm sonrasına dek sınırları, riskleri ve olanaklarını tartışmaya açan “Yapay Zekânın Yeni Marifetleri” ve sinemanın unutulmaz başyapıtlarından oluşan, geçmişten bugüne adaletsizlikleri örnekleyen bir seçkiye sahip “Klasikler” bölümü de yer alıyor.
Biletleri önümüzdeki günlerde satışa çıkacak 14. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali’ne dair daha fazla bilgiye, festivalin web sitesinden veya sosyal medya hesaplarından erişmek mümkün.