2021 Brit Ödülleri: Kazananlar ve törenden notlar

Normalde şubat aylarında gerçekleşen Brit Ödülleri töreni, COVID-19 sebebiyle 11 Mayıs’a ertelenmişti. İngiliz komedyen Jack Whitehall’un sunduğu, ünlüler ve sağlık çalışanlarından oluşan 4 bin kişilik bir kalabalığın canlı izlediği törenle ödüller dağıtıldı.

Brit Ödülleri, İngiltere’de uygulamaya giren COVID sonrası etkinlik planının ilk kez bu denli büyük çapta denendiği etkinlik olması itibariyle de merak uyandırdı. İzleyiciler sahneye uzakta konumlansa da fiziksel mesafe ya da maske takmak gibi uygulamalar yapılmadı.

Törenden akılda kalan performanslar

O2 Arena’da gerçekleşen törenin açılışını yeni teklisi “Higher Power”’ı Thames Nehri üzerine kurulmuş bir sahnede seslendiren Coldplay yaptı. Salonun içindeki sahneden akılda kalıcı performanslar da şöyle:

*Arlo Parks’ın bitkilerle bezeli göz kamaştıran bir dekor önünde söylediği “Hope”
*Dua Lipa’nın Future Nostalgia albümünden şarkılarla hazırlanmış medley’si
*It’s A Sin dizisinin başrolünde izlediğimiz Olly Alexander’ın Years & Years projesinin Elton John eşliğinde seslendirdiği “It’s A Sin”. 

Dua Lipa’dan sağlık çalışanlarına teşekkür

Odağında ağırlıkla Britanya’nın ana akım müzik sahnesi olan törende geceye En İyi Kadın Solo Sanatçı ve Yılın Albümü ödüllerini kazanan Dua Lipa damga vurdu. En İyi Kadın Solo Sanatçı ödülünü sağlık çalışanlarına adadı. Boris Johnson ve hükümetten salgınla mücadelede en ön cephede çalışanlar için adaletli bir maaş artışı talep etti.

Gecenin ilk ödülü olan En İyi Çıkış Yapan Sanatçı’ydı. Kazanan, senenin başlarında ilk albümü Collapsed in Sunbeams’i yayımlayan alternatif R&B sanatçısı Arlo Parks oldu. 20 yaşındaki Parks, ödül konuşmasında mutluluğunu şöyle paylaştı: “Dinleyen herkese söylemek isterim ki rüyalar gerçek olabiliyor. Ben bunun canlı örneğiyim.” 

Törenin uluslararası ödülleri de dikkat çekici. Grammy’lerin yok saymasıyla gündem olan The Weeknd, Brit Ödülleri’nde En İyi Uluslararası Erkek Solo Sanatçı seçildi. Ödülünü de Michelle Obama takdim etti. En İyi Uluslararası Kadın Solo Sanatçı ödülünü ise 2020’de olduğu gibi Billie Eilish kazandı. BBC Radio 1’ın yıldız programcılarından Annie Mac’in takdim ettiği ödülü, Eilish video ile törene bağlanarak kabul etti.

Taylor Swift, Brit Ödülleri tarihine adını yazdırdı

Brit Ödülleri’nin şimdiye dek üç kez verilen prestijli ödülü Global Icon da folklore albümüyle 2020’de adından sıkça söz ettiren Taylor Swift’in oldu. Daha önce 2016’da Elton John ve David Bowie, 2017’de ise Robbie Williams’ın layık görüldüğü Global Icon ödülü, ilk kez bir kadın sanatçıya ve ilk kez İngiliz olmayan bir sanatçıya verilmiş oldu. Bu ödül, törenin en üst mertebesi olarak anılıyor ve her sene verilmesi gibi bir zorunluluk yok. Bu anlamda 1977-2019 aralığında verilen Onur Ödülü ile karıştırmamak gerek.

Gecenin kazananlarının tam listesi de şöyle:

Global Icon

Taylor Swift

En İyi Kadın Solo Sanatçı

Dua Lipa

En İyi Erkek Solo Sanatçı

J Hus

En İyi Grup

Little Mix

En İyi Çıkış Yapan Sanatçı

Arlo Parks

Yılın Şarkısı

Harry Styles – Watermelon Sugar

Yılın Albümü

Dua Lipa – Future Nostalgia

En İyi Uluslararası Kadın Solo Sanatçı

Billie Eilish

En İyi Uluslararası Erkek Solo Sanatçı

The Weeknd

En İyi Uluslararası Grup

HAIM