2022: Yılın merak uyandıran kutu oyunları

Hazırlayan: Cem Kayıran

Arkadaşlarınla oturduğun masadan bir techno imparatoru, Nobel kazanmış bir bilim insanı ya da insanlığın yaşam koşullarını karşılayan bir gezegenin kâşifi olarak kalkabilirsin. 2022’de yayımlanmış, hem konusu hem tasarımıyla merak uyandıran kutu oyunları tavsiyelerimize buyurun.

Three Sisters

Bahçe ve çiftçilik temalı bir strateji oyunu. Adını Amerika yerlilerinin tarım tekniklerinde “üç kız kardeş” olarak anılan mahsullardan alıyor: Balkabağı, mısır ve fasulye. Zar atarak hamle yapabildiğiniz, kendi bahçesinden en yüksek verimi alanın kazandığı; zevkli olduğu kadar aydınlatıcı da bir oyun.

Maksimum dört kişiyle oynanan Three Sisters’ta her ekin, meyve ya da kovan farklı puanlamalara sahip. Pazarları ziyaret edip hasat ettiğiniz ürünleri satabilir ve bonus puanlar toplayabilir ya da bahçenizin belli kısımlarına yağmur yağdırabilirsiniz. Her hamlenin sonraki turlarda gerçekleşecek olayları etkilediği, strateji ve şans unsurlarını iç içe geçiren bir oyun. 30-60 dakika aralığında bir süreye sahip oyunun solo versiyonu da mevcut. Daha fazla bilgi için 25th Century Games’e uğrayabilirsiniz.

Weather Machine

Prof. Sêni Lativ ile tanışın. Kendisi Yıldırım Teknolojilerinde Meteorolojik Manipülasyon departmanını yönetiyor ve şöyle bir iddiası var: “Doğal afetler yakında geçmişte kalacak!” Weather Machine adını verdiği yeni icadının testleri olumlu sonuçlar verdi fakat ilk prototipte yapılan her hamle, gezegende başka problemler yaratıyor.  Prof. Lativ’in yeni bir prototipe ihtiyacı var ve ekibinde yer alan bilim insanları olarak oyuncular da burada devreye giriyor. 

Bu kez herhangi bir yan etkisi olmayan bir Weather Machine için ince hesaplamalar, deneyler ve planlar yapmanız gerekli. Dünya’nın tüm canlılar için yaşanabilir olmaya devam etmesi gibi büyük bir sorumluluğunuz var. Hedefe ulaşırsanız, Nobel Ödülü kazanmanız mümkün! Hâliyle oyundaki kurallar da çok ağır ve zorlayıcı. Müthiş bir kutu ve materyal estetiğine sahip. Nitekim meraklılarının göze hoş gelen oyunlarıyla tanıdığı Vital Lacerda tarafından tasarlanmış. Kickstarter’da 50-60 bin dolar bandında başlayan kitlesel fonlama kampanyasının kısa sürede 1 milyon doları aşan bir meblağa ulaştığını da belirtmekte fayda var. 2-4 kişilik versiyonlarıyla, 150 dakikaya varan uzun oyun seansları vadeden kutu oyunları sevenler için Weather Machine hakkında detaylar burada

Business Techno

140 BPM’e tutunan, “Kendi techno imparatorluğunu kurmaya” çağıran bir kutu oyunu. Polonya’daki FOMO kulübü ve Up To Date Festival’ın ortaklığıyla hazırlanan Business Techno, dünya çapında bir techno yıldızı olmak, kulüp işletmek, after partilerin aranan siması olmak gibi hayaller kuranlara bir fırsat sunuyor (?!). 

Berlin, Detroit, Ibiza, Amsterdam ve Dubai gibi techno başkentlerinin oyunda büyük bir başarı yakalamak da tam anlamıyla bir felakete dönüşmek de ihtimaller dâhilinde. Oyunda yapabilecekleriniz arasında Techno Coin adı verilen paraları kullanarak sosyal medyada takipçi alarak görünür olmak, içerikler üretmek, özel jetle turnelemek de var. Detaylar burada.

Caper: Europe

İki kişilik bir soygun oyunu. Keymaster Games’in 2018 tarihli Caper oyununun Avrupa versiyonu. Oyuncular, iki ayrı suç organizasyonunun liderleri olarak masaya oturuyor. Hedef Avrupa haritasında en geniş alanı kaplayan örgüt olmak. Hepsi farklı “yeteneklere” sahip hırsızlardan oluşan ekibinizi gerekli teçhizat ve özelliklerle donatıp, doğru şehirlere dağıtarak hem hedefe ulaşmaya hem de rakibinizin planlarına engel olmaya çalışıyorsunuz.

Altı turdan oluşan bir tür “draft” oyunu Caper: Europe. Yani kazanmak, sıra size geldiğinde oyunun gidişatını doğru analiz edip isabetli kararlar almaktan geçiyor. Oyun sonunda en büyük hasılatı yapan ve en fazla şehirde vurgun yapan kazanıyor. Ünlü mekânların ve karakterlerin tasarımları harika. Ortalama yarım saat sürüyor ve bittiği gibi “Bir daha?” diye sorduruyor. Detayları burada.

Planet Unknown

2019’dan beri yolu gözlenen bir oyun. Dünyada tüm kaynakların tükendiği bir gelecekteyiz. Oyuncuların hedefi, insanlığın yaşayabileceği bir başka gezegen tasarlamak. Bu süreçte birçok değişkeni hesaplamak ve tur size geldiğinde en isabetli hamleyi yapmanız gerekiyor. Bir yandan da meteor yağmuruna ya da başka medeniyetlerin hâlihazırda yerleştiği gezegenlere dikkat!

Strateji ve post apokaliptik macera severlerin dikkatine! Maksimum altı kişiyle oynanabilen Planet Unknown, ortalama 70 dakikalık süresiyle arakadaş buluşmalarının gözdesi olmaya aday bir oyun. Oyun için tasarlanan dönen tepsi de masa başındaki herkes için ideal kurguları mümkün kılıyor. Merak edenler hemen buraya.