2023: En iyi 30 podcast

Hazırlayan: Eylül Ege

İşte karşınızda, ilk bölümü 2023’te yayımlanmış podcast serilerinden Türkçe ve İngilizce karışık bir seçki. Alanında uzman kişilerin sözleriyle aydınlanmak ya da yalnızca kafa boşaltmak, eğlenmek için.

A Very British Cult 
(BBC)

Jeffrey Leigh-Jones 2019’un başlarında, ona akıl hocalığı yapacak ve iş hedeflerini gerçekleştirmesine yardımcı olacak bir yaşam koçuyla çalışmaya başladı. İki yıl sonra evinden ve ilişkisinden olmuş, on binlerce sterlin kaybetmişti. Üstelik bunu deneyimleyen tek kişi de değildi. BBC için yapılan bu 18 aylık soruşturmada gazeteci Catrin Nye ve ekibi, müşterilerini büyük yıkımlarla karşı karşıya bırakan gizemli bir şirketle hesaplaşıyor.

Başka Bir Hayat Var
Kaan Bolat (Castle Media)

Herkesin ülkeden çekip gitmeyi konuştuğu bir zamanda Kaan Bolat, dünyanın her yerinde rahatça yaşayabilecek donanıma sahip insanlardan, gidebilecekleri hâlde neden ve nasıl Türkiye’de kaldıklarını dinliyor. Deniz Tekin, Erdem Topsakal, Deniz Göktaş gibi konuklarına soruyor: Gerçekten başka bir hayat var mı? 

Bizim Bedenimiz 
Irmak Saraç & Deniz Koloğlu (Bağımsız)

Bedenlerimizi, bize bakanın gözünden görmeye şartlanıyoruz. Oysa bedenlerimizi ve cinselliğimizi tanımamız, bizi güçlendirir ve özgüvenimizi besler. İşte bu yüzden: Bizim Bedenimiz. Irmak Saraç ve Deniz Koloğlu, eğrisiyle doğrusuyla kadın sağlığını konuşuyor bu podcast serisinde. Her hafta çarşamba, yeni bir bölümle…

Classy with Jonathan Menjivar 
(Pineapple Street Studios & Audacy)

Şaşırtıcı hikâyeler ve rahatsız edici röportajlarla sınıf kavramının günlük hayatımıza sızma yollarını araştıran bir ses koleksiyonu. Sunucu koltuğunda; medyada çalışan, istiridye seven, kaşmir çorap giyen ve tüm bunlar sebebiyle epey çelişkili biri hâline gelen işçi sınıfından Latin bir çocuk, Jonathan Menjivar oturuyor.

Dört Kulak: Deprem 
Orkun Yeşim (Castle Media)

Orkun Yeşim, 6 ve 20 Şubat depremlerini yaşayanların sesini kendilerinden duymayı, nasıl hissettiklerini öğrenmeyi ve farklı alanlardaki ihtiyaçlarının nasıl karşılanabileceğini araştırmayı amaçlıyor. Depremde çocuk, üniversite öğrencisi, mimar, hekim, gazeteci ya da hayvan olmak nasıl oluyor?

Drifting Off With Joe Pera
(Bağımsız)

Komedyen Joe Pera ve besteci Ryan Dann’in imzasını taşıyan bu podcast serisi; sade şakalar, sürükleyici ses manzaraları ve rahatlatıcı telefon konuşmalarıyla gevşemenize ve hatta uykuya dalmanıza yardımcı oluyor. Her ayın ilk pazarı, yeni bir bölüm geliyor.

Editör Payı 
Mehmet Beydemir (Diagonal)

Editöründen çevirmenine, dağıtımcısından kapak tasarımcısına yayın dünyasının tüm emekçilerini tek başlıkta ağırlamak Editör Payı‘nın işi. Mehmet Beydemir, cilt payına atıfla Editör Payı’nda her ay, yayıncılık sektörüne katkı sunan bir ismi konuk ediyor.

Fazla Merak 
Çağla Alkan & Caner Dağlı (TuzBiber FM)

TuzBiber stand-uplarından tanıdığınız Çağla Alkan ve Caner Dağlı, Fazla Merak’ın her bölümünde, alanında yetkin konuklarla gayriciddi sohbetlere girişiyor. Serkan Altuniğne’ye eski metalcilere ne olduğunu, Kızılcık Şerbeti Uzmanı Ümmühan Özden’e muhafazakârlık ve sekülerliği, gıda mühendisi Nurdan Akgöz-Musch’a nimet nedir, ne değildir’i soruyor.

Fileye Takılanlar 
Sesim Gökmen & Deniz Alnıtemiz (Castle Media) 

Deniz Alnıtemiz ve Sesim Gökmen’le her zeminin sezonu üzerinden, tenis ve icracılarına dair muhabbetler. İtalya Açık’la başlayan heyecan; Roland Garros, Wimbledon, Amerika Açık ve şimdilerde Avustralya Açık’ı takip ediyor. 

Gelen Kutusu 
Rayka Kumru (Podbee Media)

Seksolog ve cinsellik eğitmeni Rayka Kumru’nun hazırladığı Gelen Kutusu; sekse, cinsel sağlığa, ilişkilenmeye ve iletişime dair sormaya ya da konuşmaya çekinilen ne varsa onunla ilgilenen bir ifade alanı. Orgazmlar, mastürbasyon, porno… Hepsinden önce, normal ne demek?

Hatıra Defteri & Arkadaşlar Arasında 
(velvele Podcast)

velvele’nin “Hafıza-i Beşer” dosyası kapsamında yayımladığı, birbiriyle kardeş iki podcast serisi. Hatıra Defteri’nde, Türkiye’deki LGBTİ+ hareketinin bazı önemli olayları tanıklarıyla konuşuluyor. Jilet Sebahat, 2003 Onur Yürüyüşü’nü anlatıyor mesela. Arkadaşlar Arasında’da ise bugünün tartışmaları ve kavramları odakta. “Bir yas tutma biçimi olarak gullüm”, “Aile yanına dönmek” gibi başlıklarla…

Hiçbir Şey Tesadüf Değil 
Bebar Bilim (Podbee Media)

Cengiz Çalışkan, namıdiğer Bebar Bilim’in hazırladığı Hiçbir Şey Tesadüf Değil, dinleyenlerini ayna nöronlardan epigenetiğe, kuantum fiziğinden Maslow’un piramidine; insanlığı bugüne getiren tüm bilimsel, kültürel, toplumsal dönüm noktalarından geçirmeyi amaçlıyor.

İstediğimiz Sorudan Başlayabilir miyiz? 
Çağla Özden (Bağımsız)

İstediğimiz Sorudan Başlayabilir Miyiz?’de Çağla, aklındaki soruları hem kendine hem de dinleyene sorduğu; çoğu zaman cevapları aramak için değil, yeni sorular bulmak için uğraştığı bir yol çizmeye çalışıyor. Bir soruna çözüm üretmekle uğraşmadan sadece yakınmak, tevazu ve kendi değerini bilmeme arasındaki derin uçurum, sahip olma takıntısı gibi konular masada. 

Kakaflex 
vicotüco (Bağımsız)

Nova Norda eşlikli “Parti Nerde?”, jungle ritimleriyle sallayan “Pijama”ve funk damarı kabarık “Her Şey Böyle Güzel” ile bu yıl çalma listelerimizin favorisi olan Mert Avcı ve sinanılmaz ikilisi, bir de podcast yayınına başladı. El kurutma makinelerinin yetersizliği, bir elektrikçinin kalbini kırmamak için yapılan fedakârlıklar gibi pek çok gündelik hikâye ve durumla karşılaşacaksınız içeride.

Laf Arasında 
Aras Kocaoğlan (Podbee Media)

Turkish Dictionary‘den Aras, “Bununla ilgili daha çok şey bilmeliyim.” ya da “Bu niye böyle acaba?” dediği şeylerden bahsediyor. Bazen eşi dostuyla, bazen de bir uzman eşliğinde konuşuyor. Para ve mutluluk ilişkisi, ruh eşinin gerçekliği, anne yemeği gibi konuları sorguluyor.

McCartney: A Life In Lyrics 
(iHeartPodcasts & Pushkin Industries)

Paul McCartney ile şair Paul Muldoon sohbetleri. İkilinin The Lyrics: 1965 to Present kitabı için birlikte çalıştığı son birkaç yılda gerçekleşmiş konuşmaların kayıtları. Her bölüm, McCartney’nin ikonik kataloğundan bir şarkıya odaklanıyor; erken dönem Beatles’tan solo çalışmalarına kadar uzanıyor. 2. sezon, 7 Şubat’ta yayına başlayacak.

O Gezegen 
Okan Urun (Bant Mag.)

O Gezegen’de Okan, misafirleriyle kendi oturma odasındaymış gibi konuşuyor. Merak edilmeyenleri soruyor, üstüne vazife olmayan konuları irdeliyor ve bazen bağlam içi bazen bağlam dışı kalıyor. KARDELEN, Burakbey, Ceren Ercan, Tuğrul Tülek ve dahasının konuk olduğu her programda, yeni bir gezegenin keşfine çıkıyor. 

One Song 
(SiriusXM)

Diallo Riddle ve Blake “LUXXURY” Robin, One Song’un her bölümünde ikonikleşmiş bir şarkıyı, tabiri caizse parçalarına ayırıp yeniden birleştiriyor. Bildiğiniz veya bilmeniz gereken ancak bugüne dek hiç böylesini duymadığınız çeşitli paylaşımlarla… Queen ve David Bowie’nin “Under Pressure”ı, Britney Spears’in “Toxic”i, Stevie Wonder’ın “Superstition”ı, söz konusu edilen hitlerden yalnızca birkaçı. 

Podcast P with Paul George 
(Wave Sports + Entertainment)

Paul George dinleyicilerini; kardeşlik, aile, yanlış adımlar ve başarı duraklarından geçen bir yolculuğa çıkarıyor. Jackie Long ve Dallas Rutherford’un da eşliğiyle bölümler boyunca, bir NBA yıldızının basketbol sezonundaki yaşamına dair zengin detaylar sunuyor bu podcast serisi.

Six Trophies with Jason Concepcion & Shea Serrano 
(Wondery)

Emmy ödüllü sunucu ve NBA Desktop‘ın eski yapımcısı Jason Concepcion ile bestseller mertebesine ulaşan Basketball and Other Things kitabının yazarı Shea Serrano, haftanın NBA gündemini tarayarak; basketbolla ilgili altı konuya, altı popüler kültür temalı kupa dağıtıyor.

Starting a Riot 
(OPB / NPR Network)

Yalnızca müziğe değil, politika ve kültüre de temas eden, etkileri hâlâ hissedilmekte olan riot grrrl akımının tarihinden bahseden bir seri: Neden Kuzeybatı Pasifik’te başladı ve bu denli kalıcı oldu? Starting a Riot; sıklıkla anlatılmayan olayların, bugüne dek köşede kalmış olsa da sohbetin bir parçası olmakta ısrar eden insanların izini sürüyor.

Stiffed 
(Crooked Media & iHeartPodcasts)

New York City, 1973. Konumuz: Kadrosunda bir grup feminist yazar ve editörün yer aldığı kadınlara yönelik erotik bir dergi. Viva’nın kapaklarını Bianca Jagger, Shelley Duvall gibileri süslüyor; Anna Wintour bir dönem moda editörlüğünü üstleniyor. Fakat başlangıçta kadınlar için bir ütopya olarak tasarlanan şey, tam olarak bu şekilde sonuçlanmıyor.

Strike Force Five 
(Bağımsız)

İkonik talk show sunucuları Stephen Colbert, Jimmy Fallon, Jimmy Kimmel, Seth Meyers ve John Oliver bir podcast için bir arada. İzleyeni gecenin geç saatlerinde ekrana bağlayan eğlenceli sohbet programlarının ardına, televizyon dünyasına içeriden bakmaya davet ediyor Strike Force Five.

The Gala Show 
(Insertomatic & Video Archives Podcast)

The Gala Show’da çeşitli konuklar, Gala Avary ile sinema, televizyon, tiyatro, podcast ve kültür üzerine konuşuyor. Amy Nicholson ile basketbol sevgisi, Mick Garris ile film uyarlamaları, Max Brooks ile Minecraft ve çok daha fazlası burada.

The Retrievals 
(Serial Productions & The New York Times)

Kısa bir süre önce New Haven, Connecticut’taki bir doğum kliniğinde çalışan hemşirelerden birinin rutin olarak fentanili salinle değiştirdiği; böylece kadınları, yumurta toplama prosedürlerinin tüm acısını yaşamaya maruz bıraktığı ortaya çıktı. The Retrievals, empatiyi korurken mesafeyi de elden bırakmadığı beş bölümde, yaşanan bu kâbusun gölgesinde olanları inceliyor.

The Yorekok Experience 
Yorekok (Castle Media & D20)

Yorekok, her perşembe internet aleminden enteresan konuklarla eğlenceli ve derin muhabbetlere yelken açıyor. Melikşah Altuntaş, Chaby Han, Sude Belkıs, Educatedear, Whenselensu, Volkan Öge ve dahasının sohbetleri burada.

Think Twice: Michael Jackson
(Audible & Wondery)

Ölümünün üzerinden 10 yılı aşkın süre geçmesine rağmen Michael Jackson’ın öyküsü karmaşık ve çözümsüz kalmayı sürdürüyor. Think Twice: Michael Jackson, hakkındaki rahatsız edici iddialara rağmen müzisyenin küresel etkisinin neden devam ettiğine dair bir araştırma. Gazeteciler Leon Neyfakh ve Jay Smooth bu 10 bölümlük seride, düzinelerce röportaj aracılığıyla konuya yeni bakış açıları getiriyor.

Who Robs a Banksy? 
(Podimo / Message Heard) 

2004’te Londra’nın merkezinde güpegündüz çalınan, 10 yıl sonra bir müzayedede ortaya çıkan bir Banksy eseri olduğunu biliyor muydunuz? Bu öyküyle Birleşik Krallık’ın alt kültürleri arasında dolaşacak; sanat soygunlarından 80’lerin futbol holiganlığına, 90’ların yasa dışı olaylarına ve fetiş partilerine uzanacaksınız.

Wiser Than Me with Julia Louis-Dreyfus
(Lemonada Media)

Seinfeld’in Elaine’i Julia Louis-Dreyfus, yaşı ilerlemiş kadınlardan neden daha fazla haber alamadığımızı bilmek istiyor. Dolu ve anlamlı bir hayatın nasıl yaşanacağı konusunda fikir almak için Jane Fonda, Carol Burnett, Amy Tan, Diane von Furstenberg, Isabel Allende ve Fran Lebowitz gibi divalarla sohbet ediyor. Komik, dokunaklı, fazlaca kişisel konulara giriyor.

Yükselt SES’ini! 
(SES Eşitlik, Adalet, Kadın Platformu)

SES Eşitlik, Adalet, Kadın Platformu e-bülteninden hareketle ortaya çıkan bu seri, toplumsal cinsiyet odaklı habercilik anlayışını işitsel boyuta taşıyarak yeni kitlelere ulaşmayı hedefliyor. Her hafta Türkiye’den ve dünyadan kadın gündemini ele alırken, alanında uzman isimlerin SES’lerine de yer veriyor.