3 soruda: Sami Baruh ve “Kayış Koptu!” sergisi

Sami Baruh’u 90’lar sonu ve 2000’lerin başında aktif olan deneysel elektronik müzik kolektifi Etnik Sentetik’in kurucularından biri olarak tanıyoruz. Müzik ve performans çalışmalarının yanısıra 30 yıla yakındır fotoğraf, video, illüstrasyon gibi disiplinlerde de üretimlerini sürdüren İstanbul’da yerleşik sanatçının kişisel sergisi “Kayış Koptu!”, pandemi nedeniyle açılışının ertelenmesinden tam 1 sene sonra Kadıköy’deki NOKS Art Space’de. Sergiyi 4 Nisan’a kadar görmek mümkün. 

Sami Baruh, “Kayış Koptu!” ile kuşaktan kuşağa aktarılan aile mesleği olan teneke kutu imalatçılığını, yaklaşık yarım asırdır hiç değişmeyen çalışma biçimini, aynı yerde bir ömür geçiren işçileri ve imalathaneyi; fotoğraf, video ve ses gibi farklı disiplinleri kullanarak belgeliyor. Baruh, manuel makineleri ve onları çalıştıran işçileri atölyede sessiz bir gözlemci pozisyonunda zaman geçirerek kaydetmiş. Serginin açılışında endüstriyel gürültü odaklı bir canlı performans da gerçekleştiren Sami Baruh, 3 soruda “Kayış Koptu!” sergisini anlatıyor. 

Bu sergiden önce bilmediğin bir bilgi?

Kişisel bir sergi planlamanın bu kadar zorlayıcı olabileceğini bilmiyordum. Birçok fotoğrafı bir arada kurgulamaya çalışmak farklı bir yer. Mekân ile işlerin ve ziyaretçilerin bir arada konuşabilmesi çok önemliydi.

Bu sergiye hazırlanırken aklında sürekli dolaşan bir düşünce?

Sergiyi aynı zamanda ses de sergileyebileceğim bir alana çevirmek ve konu içeriğini dengeli aktarabilmek.

Bu sergiden sonra yapmak istediğin ilk şey?

Bir plak daha yayımlamayı çok istiyorum.