78. Altın Küre Ödülleri: kazananlar, sürprizler ve istatistikler

Ödül sezonunun en önemli duraklarından biri olarak addedilen Altın Küre Ödülleri, 28 Şubat’ı 1 Mart’a bağlayan gece, 78. kez sahiplerini buldu. İlk kez pandemi koşullarında düzenlenen törene sunucular Amy Poehler, Los Angeles’tan; Tina Fey ise New York’tan bağlandı.

Bir yandan yemek yerken bir yandan içkilerini yudumlayan, sıkış tıkış oturmuş ünlülerin olduğu klasik Altın Küre manzarasını bu sene göremedik. Adaylar evlerden, otellerden veya ekiplerin bir araya geldiği küçük çaplı buluşmalardan geceye bağlandı. Yine de oldukça dinamik, içinde bulunduğumuz şartları benimseyip adapte olabilmiş bir tören izledik.

Geceden sürprizlere, istatistiklere ve çeşitli notlara geçmeden önce; Nomadland, Borat Subsequent Moviefilm ve The Crown’ın damgasını vurduğu kazanan listesine bir göz atalım:

SİNEMA

En İyi Film (Drama): Nomadland
En İyi Film (Komedi/Müzikal): Borat Subsequent Moviefilm
En İyi Yönetmen: Chloé Zhao (Nomadland)
En İyi Kadın Oyuncu (Drama): Andra Day  (The United States vs. Billie Holiday)
En İyi Erkek Oyuncu (Drama): Chadwick Boseman (Ma Rainey’s Black Bottom)
En İyi Kadın Oyuncu (Komedi/Müzikal): Rosamund Pike (I Care a Lot)
En İyi Erkek Oyuncu (Komedi/Müzikal): Sacha Baron Cohen (Borat Subsequent Moviefilm)
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Jodie Foster (The Mauritanian)
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Daniel Kaluuya (Judas and the Black Messiah)
En İyi Senaryo: The Trial of the Chicago 7 (Aaron Sorkin)
En İyi Yabancı Film: Minari
En İyi Animasyon: Soul
En İyi Özgün Müzik: Soul (Trent Reznor, Atticus Ross, Jonathan Batiste)
En İyi Özgün Şarkı: “Seen” – The Life Ahead

TELEVİZYON

En İyi Dizi (Drama): The Crown
En İyi Dizi (Komedi): Schitt’s Creek
En İyi Mini Dizi/Tv Filmi: The Queen’s Gambit
En İyi Kadın Oyuncu (Drama): Emma Corrin (The Crown)
En İyi Erkek Oyuncu (Drama): Josh O’Connor (The Crown)
En İyi Kadın Oyuncu (Komedi): Catherine O’Hara (Schitt’s Creek)
En İyi Erkek Oyuncu (Komedi): Jason Sudeikis (Ted Lasso)
En İyi Kadın Oyuncu (Mini Dizi/Tv Filmi): Anya Taylor-Joy (The Queen’s Gambit)
En İyi Erkek Oyuncu (Mini Dizi/Tv Filmi): Mark Ruffalo (I Know This Much Is True)
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Gillian Anderson (The Crown)
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: John Boyega (Small Axe)

GECEDEN NOTLAR

* Pandemi koşullarında düzenlenen ilk Altın Küre törenine sunucular ve ödül takdim edenler fiziksel olarak, aday isimler ise dijital ortamdan katıldı. Törenin ilk kazananı Daniel Kaluuya’nın kabul konuşmasında teknik sıkıntılar yaşandı fakat problem kısa sürede çözüldü, gece sorunsuz şekilde nihayete erdi.

* Altın Küre’nin mimarı olan HPFA’in (Hollywood Yabancı Basın Birliği) 87 üyesinden hiçbirinin Siyah olmaması, hatta 20 yıldır hiçbir Siyah üyesinin bulunmaması, gecenin en büyük gündem maddelerinden biriydi. Bu konu, gerek sunucular Amy Poehler ile Tina Fey’in açılış konuşmasında, gerekse ödülleri sunan veya kazanan isimlerin verdiği mesajlarda sık sık gündeme getirildi. Fey, ne kadar aptalca bir etkinlik olsa bile ödül törenlerinin kapsayıcılığa ihtiyaç duyduğunu belirtti; Poehler adaylarda görmezden gelinen Siyah anlatılarına dikkat çekti. Sterling K. Brown, Susan Kelechi Watson, Dan Levy ve Sacha Baron Cohen eleştiri yönelten isimlerden sadece birkaçıydı.

* HFPA’in Türkiye asıllı başkanı Ali Sar, yardımcısı Helen Hoehne ile eski başkan Meher Tatna gecede özür mahiyetinde açıklamalarda bulundu. Hoehne “Bu akşam, dünyanın dört bir yanından sanatçıların çalışmalarını kutlarken, bizim de yapacak çok işimiz olduğunu kabul ediyoruz. Tıpkı sinema ve televizyonda olduğu gibi, Siyah temsili hayati önem taşıyor. Birliğimizde Siyah gazeteciler olmalı.” derken; Sar ise üyelerde çeşitliliğin olduğu bir ortam yaratmanın istisna değil, norm olduğunu belirtti.

* Törenin gerçekleştiği salonlarda bu kez oyuncular değil, ülkenin dört bir yanından davet edilmiş sağlık emekçileri yer almaktaydı. Ödül sunan Jamie Lee Curtis, pandemi boyunca ön safta yer alan tıp ekiplerinden “gerçek kahramanlar” olarak söz etti. Carey Mulligan, Lin-Manuel Miranda, Glenn Close, Don Cheadle ve Andrew Rannells’ın aklındaki soruları ülkenin dört bir yanından doktorlara yönelttiği, eğlenceli bir skeç de hazırlanmıştı. Ayrıca, pandemi döneminde ihtiyacı olanlara destek sağlayan Feeding America kuruluşu için 2 milyon dolar bağışta bulunuldu.

* Cecil B. DeMille ödülüne layık görülen Jane Fonda’nın aday gösterilmemiş I May Destroy You‘yu anması, Jason Sudeikis’in geceye hoodie ile katılıp Tina Fey’in diline dolanması, Catherine O’Hara’nın eşinin telefon müziğiyle bölünen ödül konuşması, Daniel Kaluuya’nın “Bill Murray ile Zoom görüşmesinde olduğuma inanamıyorum” dediği anlar, gecenin diğer unutulmazları arasındaydı.

SÜRPRİZLER VE İSTATİSTİKLER

* Tarihinde bu seneye kadar sadece beş kadın rejisörü aday gösteren Altın Küre, 37 yıl sonra bir ilke imza attı ve Nomadland’in yönetmeni Chloé Zhao’yu hak ettiği ödülle buluşturdu. Kazanan ilk yönetmen ise Yentl (1983) filmi için kamera arkasına geçen Barbra Streisand’dı. Zhao öykülerini paylaşan göçebelere teşekkür etti ve ödül konuşmasını şu sözlerle bitirdi: “Hoşça kal demiyoruz, yolun sonunda tekrar görüşürüz diyoruz.”

* Gecede ödül sezonunda dengeleri değiştirebilecek kimi önemli sürprizler yaşandı. Bunlardan ilki, En İyi Kadın Oyuncu (Drama) kategorisinde Frances McDormand, Viola Davis ve Carey Mulligan gibi üç önemli rakibi saf dışı bırakan Andra Day’in zaferiydi. Şaşkınlıktan konuşması sık sık gözyaşlarıyla bölünen Day’in, The United States vs. Billie Holiday’deki performansı ile Oscar’a da aday olacağına kesin gözüyle bakabiliriz.

* Mank’teki performansıyla Oscar’a yürümesi beklenen Amanda Seyfried, sürpriz bir şekilde törenden eli boş döndü. Üstelik kazanan ne Olivia Colman’dı, ne de Glenn Close… The Mauritanian filmindeki performansıyla ödüllendirilen Jodie Foster, sevincini partneriyle paylaştı. Bir diğer öngörmesi güç gelişme de En İyi Kadın Oyuncu’da (Komedi) yaşandı. Çok çetin bir yarışa sahne olmayan bu kategoride Borat Subsequent Moviefilm ile Maria Bakalova değil, I Care a Lot’daki performansıyla Rosamund Pike kazandı.

* Kariyeri boyunca yedi kez Altın Küre’ye aday gösterilen Anthony Hopkins, yine kaybetti ve “en fazla adaylığı bulunup ödüle ulaşamayan oyuncu” rekorunu Katharine Hepburn ve Susan Sarandon ile paylaştı. Hopkins’in kaybettiği En İyi Erkek Oyuncu (Drama) kategorisinin kazananıysa, sürpriz olmayacak şekilde Chadwick Boseman’dı. Geçtiğimiz sene hayatını kaybeden Boseman’ın ödülünü partneri Taylor Simone Ledward, duygusal bir konuşmayla kabul etti.

Yazı: Merdan Çaba Geçer