80. Altın Küre Ödülleri’nde neler yaşandı?

Yazı: Merdan Çaba Geçer

HPFA (Hollywood Yabancı Basın Birliği) tarafından düzenlenen Altın Küre (Golden Globe) Ödülleri, Jerrod Carmichael’ın sunuculuğunda gerçekleşen törenle 80. kez sahiplerini buldu. Yaşanan çeşitli skandalların ayyuka çıkmasıyla tarihe karışmanın kıyısından dönen -hatta geçtiğimiz sene canlı yayımlanmayan bir tören düzenlemek durumunda kalan- HPFA’in görkemli gecesinden notlarımız ve kazanan listesi hemen aşağıda.

*Geceye dair en büyük merak unsurlarından biri, sunucu Jerrod Carmichael’ın yakın geçmişteki HPFA skandallarına nasıl temas edeceğiydi şüphesiz. “Ben sunucunuz Jerrod Carmichael ve size neden burada olduğumu anlatacağım: Siyah olduğum için buradayım.” cümlesiyle açtığı monoloğu “Irkçı bir örgüt olduklarını söylemeyeceğim ama George Floyd ölene kadar tek bir Siyah üyeleri bile yoktu.” diyerek sürdürdü komedyen. Sahnede bulunmasının bir kurum olarak Altın Küre’yi onayladığı anlamına gelmediğini, teklifi kabul ederken HFPA başkanı Helen Hoehne ile görüşmeyi reddettiğini ve hiç değişmediklerini varsaydığını da açıkça belirtti.

Jerrod Carmichael

*Jerrod Carmichael’ın en dikkat çekici esprilerinden biri ise HPFA skandalların ardından üç Altın Küre’sini kuruma iade eden Tom Cruise’a dair oldu. Elinde üç Altın Küre ile sahneye çıkan sunucu, “Belki bu üç şeyi alıp Shelly Miscavige’in sağ salim dönüşüyle değiştiririz.” dedi. Bahsi geçen kişi, Tom Cruise’un üyesi olduğu Scientology’nin lideri David Miscavige’in, 2007’den beri şüpheli biçimde kayıp olan eşi.

*HPFA bu sene birçok yeni üyeyi (Türkiye’den Selin Gürel ve Janet Barış gibi) bünyesine katmasına rağmen öngörülebilir bir kazanan listesi çıksa da elbette kimi sürprizlerden bahsetmek mümkün. Adam Scott (Severance) ve Bob Odenkirk (Better Call Saul) gibi güçlü rakiplerinin arasından Kevin Costner’ın (Yellowstone) En İyi Erkek Oyuncu’da (Drama) ödüle uzanması, tahminlerde üst sıralarda olmayan Argentina, 1985’ın Yabancı Dilde En İyi Film seçilmesi, Rihanna ve Lady Gaga’nın da bulunduğu En İyi Şarkı kategorisinde Hindistan filmi RRR’ın galibiyeti, besteci Justin Hurwitz’in Babylon ile dördüncü Altın Küre’sini kazanması gibi…

Angela Bassett

*Angela Bassett, bu sene kesin bir favorinin bulunmadığı En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu kategorisinde Black Panther: Wakanda Forever’daki performansıyla galip gelerek, bir Marvel filmiyle prestijli bir oyunculuk ödülü kazanan ilk isim oldu. Her ne kadar Altın Küre’nin Oscarlara bir etkisi bulunmasa da kendisinin Akademi’den de en azından bir adaylık alma ihtimali epey yüksek. Kariyerinin ikinci Altın Küre’sini kazanan oyuncu, konuşmasında, hayatını kaybeden rol arkadaşı Chadwick Boseman’ı anmayı ihmal etmedi.

*Bir Altın Küre klasiği olarak geceye birçok ismin konuşması damga vurdu. Cecil B. DeMille ödülünü kazanan Eddie Murphy’nin gençlere tavsiye verirken “Will Smith’in eşinin adını ağızlarına almamaları gerektiğini” söylemesi, Carol Burnett Ödülü’nün sahibi Ryan Murphy’nin geçtiğimiz sene Altın Küre kazanan oyuncusu MJ Rodriguez’i salona alkışlatması, Jennifer Coolidge’nin kahkahaya boğarken bir yandan da The White Lotus’un yaratıcısı Mike White’ı gözyaşları içinde bırakması, Michelle Yeoh’nun -süreyi aştığı için- sözlerini müzikle bölen piyaniste “sesini kesmesini yoksa onu pataklayacağı”na dair şakası aralarından bazıları.

FİLM 

EN İYİ DRAMA: The Fabelmans 
EN İYİ KOMEDİ/MÜZİKAL: The Banshees of Inisherin 
EN İYİ YÖNETMEN: Steven Spielberg (The Fabelmans)
EN İYİ KADIN OYUNCU (Drama): Cate Blanchett (TÁR) 
EN İYİ ERKEK OYUNCU (Drama): Austin Butler (Elvis)
EN İYİ KADIN OYUNCU (Komedi/Müzikal): Michelle Yeoh (Everything Everywhere All at Once) 
EN İYİ ERKEK OYUNCU (Komedi/Müzikal): Colin Farrell (The Banshees of Inisherin)
EN İYİ YARDIMCI KADIN OYUNCU: Angela Bassett (Black Panther: Wakanda Forever)
EN İYİ YARDIMCI ERKEK OYUNCU: Ke Huy Quan (Everything Everywhere All at Once)
EN İYİ SENARYO: The Banshees of Inisherin (Martin McDonagh)
EN İYİ ULUSLARARASI FİLM: Argentina, 1985 
EN İYİ ANİMASYON: Guillermo del Toro’s Pinocchio 
EN İYİ ÖZGÜN MÜZİK: Babylon (Justin Hurwitz)
EN İYİ ÖZGÜN ŞARKI: “Naatu Naatu” (RRR) 

TELEVİZYON

EN İYİ DRAMA: House of the Dragon 
EN İYİ KOMEDİ/MÜZİKAL: Abbott Elementary 
EN İYİ MİNİ DİZİ/TV FİLMİ: The White Lotus 
EN İYİ KADIN OYUNCU (Drama): Zendaya (Euphoria)
EN İYİ ERKEK OYUNCU (Drama): Kevin Costner (Yellowstone)
EN İYİ KADIN OYUNCU (Komedi/Müzikal): Quinta Brunson (Abbott Elementary) 
EN İYİ ERKEK OYUNCU (Komedi/Müzikal): Jeremy Allen White (The Bear)
EN İYİ KADIN OYUNCU (Mini Dizi/TV Filmi): Amanda Seyfried (The Dropout) 
EN İYİ ERKEK OYUNCU (Mini Dizi/TV Filmi): Evan Peters (Dahmer – Monster: The Jeffrey Dahmer Story)
EN İYİ YARDIMCI KADIN OYUNCU (Drama/Komedi): Julia Garner (Ozark)
EN İYİ YARDIMCI ERKEK OYUNCU (Drama/Komedi): Tyler James Williams (Abbott Elementary)
EN İYİ YARDIMCI KADIN OYUNCU (Mini Dizi/TV Filmi): Jennifer Coolidge (The White Lotus)
EN İYİ YARDIMCI ERKEK OYUNCU (Mini Dizi/TV Filmi): Paul Walter Hauser (Black Bird)