9. Pembe Hayat KuirFest programı göz kamaştırıyor

İstanbul ayağının ev sahipliğini Institut français, Kıraathane ve Vault34’ün yapacağı 9. Pembe Hayat Kuirfest 23-26 Ocak tarihlerinde gerçekleşecek. Festival yaklaşırken, arka arkaya gelen ayrıntılar sabırsızlığın dozunu arttırmaya devam ediyor. #DönerizElbet, Banu Alkan’lı açılış, 3D afiş, daha erişilebilir bir festival, festival videosu derken festivalin programına da kavuştuk. Öyleyse 9. Pembe Hayat KuirFest’te bizi neler bekliyor, bakalım. (Tam çizelgeyi sayfanın en altında bulabilirsiniz.)

Zeliş Deniz Kuir Sinema Ödülü
23 Ocak Perşembe günü Institut français’ta düzenlenecek açılış galasında, 2015 yılında aramızdan ayrılan, ancak hala umudun, mücadele azminin, neşenin, kolektif üretimin sembolü olmaya devam eden aktivist Zeliş Deniz adına ikinci ödül verilecek. Zeliş Deniz Kuir Sinema Ödülü 8. KuirFest’te, filmleriyle mücadeleyi ve umudu yineleyen sinemacı Rüzgar Buşki’ye verilmişti. Açılış filmi gösteriminin öncesinde verilecek ödülün sahibi bu yıl da kuir sinemaya emek vermiş bir isim olacak. Üstelik Zeliş Deniz adına hazırlanan bu seneki ödül, Sadi Güran’ın ellerinden çıktı. 


Babylon’da Banu Alkan’lı açılış partisi

Festival, aynı günün akşamı Babylon’da düzenleyeceği “Beyaz Orkide” temalı açılış partisiyle gerçek bir afrodit rüzgârı estirecek! Festival ekibi, “Partiye gelenler, kırmızı halı geçidinin ardından basını selamlayarak; en şık görünüşleri ile poz veriyor olacak! Lubunyanın MET Galası’na gel ve poz ver lubunya!” çağrısına kulak verenlerle 9. yıla merhaba diyecek.

Bol müzikli bol danslı partinin hemen ertesinde hız kesmeden filmler, söyleşiler ve atölyelerle dolu dolu bir festival programı başlayacak.

NELER İZLEYECEĞİZ?

Gökkuşağının Altında
9. Kuirfest, “Gökkuşağının Altında” seçkisiyle dünyanın dört bir yanından kuir kurmacaları sinema severlerle buluşturacak. Yaşamın her anında ve alanında lubunya olma hallerinin harmanlandığı seçki, TRANSONSUZ (TRANSFINITE, 2019), Şifa (Chronic, 2017), Greta (2019), Kavak Yelleri (These Peculiar Days, 2019) ve Karanlıkta Parlayan (Tinta Bruta, 2018) filmlerinden oluşuyor. 

TRANSONSUZ, lubunyanın gücünü evrenin farklı bir kurgusuyla birleştirerek izleyiciye fantastik bir mücadele alanı sağlayacak. Üstelik filmin yönetmeni Neelu Bhuman KuirFest için İstanbul’da olacak ve festivalin açılışında ve filminin gösterimlerinin ardından gerçekleşecek soru-cevap etkinliklerinde izleyicilerle söyleşecek. Şifa, lubunyaların Orta Doğu’da yaşadığı acılara değinen ve savaşın karanlık yönüyle sanat aracılığıyla başa çıkmak hakkında konuşurken, Greta toplumun yaşlı dediği, ancak aşkla tazelenerek yaş almaya devam eden Greta’nın hikâyesine götürecek seyircisini. Kavak Yelleri, ergenliğin tüm karmaşasını içimizde hissettirirken, Karanlıkta Parlayan, vücuduna sürdüğü neon boyalarla sohbet odalarında kamerada şov yapan ve “tekinsiz bir şehirde” kendine bu şekilde güvenli alan yaratan bir gencin yalnızlığından hareketle ele aldığı anlatısını seyirciyi filmin bir parçası haline getiren kurgusuyla sunacak. 

Kuir Belgeseller
Yaşlılık, göçmenlik, gençlik, biseksüel haller, mistik kurgu gibi çok çeşitli odaklar, “Kuir Belgeseller”de de karşımıza çıkacak. Kuir Belgeseller’de bu yıl Geçiş/Uyum (Transitioning, 2016), Sığınak: Cennet’in Kaybı (Shelter: Farewell to Eden, 2019) Lemebel (2019), Arşivciler (The Archivettes, 2018), Ne Havva’dan Ne Adem’den: Bir İnterseks Hikayesi (No Box for Me. An Intersex Story, 2018), Ben Moshanty. Beni seviyor musun? (I’m Moshanty. Do you love me? 2019) ve Ataerkil Ritüeller (Paternal Rites, 2018) yer alıyor.

Kuir Diziler
“Kuir Diziler” bölümü ise beş bölümlük bilim kurgu serisi Kulüp Splendida’ya (Club Splendida, 2019) ev sahipliği yapacak!

kÜLT
Merakla beklenen “kÜLT” seçkisiyle kuir sinemanın öncü yapımlarından Benim Şugar Çamaşırhanem (My Beautiful Laundrette, 1985) ve Küründen Dolapta (The Celluloid Closet, 1995) ile buluşacağız.

Kısalar
Bu yılki festivalde kısa filmler ise “Türkiye’den Kuir Kısalar”,” IQMF Amsterdam Kısalar Seçkisi: IQMF Yükselen Yıldızlar”, “Mezipatra Kısa Seçkisi: Soyu Tehlikede Tür”, “Tariz Seçkisi”, “Lavinya”, “Lubunyalık (#birömürboyu)”, “Koli Koliye Bakar!” kısa seçkileriyle geniş yer tutacak.

3D gözlükle bakıldığında farklı bir geyiğin görüleceği festival afişi de tüm gösterim mekânlarında hazır bulunacak.

Ayrıca geçtiğimiz yıl festival ekibi, festivalin engelli erişebilir hale gelmesi için çalışmalara başladıklarını ve dokuzuncu sene için daha erişebilir bir festival kurgulayacaklarını söylemişti. KuirFest’in İstanbul ayağında düzenlenecek tüm interaktif etkinliklerde İşaret Dili çevirisi olacak.

Yuvarlak masa ve atölyeler
Dopdolu dört gün geçireceğimiz festivalin etkinlik ve atölyeleri, kuir sinemanın yankısı olmaya devam edecek. Yazarlar, sinema üreticileri, aktivistler ve oyuncularla söyleşmeye, tartışıp üretmeye hazır olun!

Bir arada olmanın iyicil atmosferinde bir temas alanı yaratmayı amaçlayan “Yuvarlak Masa: Na-Binaryerler Bir Araya Geliyor!” toplaşmasına, “Video İçin Ses Atölyesi”ne, oyuncu Ayça Damgacı’nın kolaylaştırıcılığında “Cis-Hetero Rollere Lubun Yaklaşımlar” atölyesine, katılımcıların hem kendi projelerini geliştirmelerini hem de diğer projelere destek vermelerini sağlayacağı “Küür Belgesel Geliştirme Atölyesi”ne başvuru yapmak ve diğer tüm etkinlikler hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için Pembe Hayat Kuirfest’in web sitesine uğramanız yeterli.

Yazı: Mine Metin

Programın tamamı da hemen aşağıda!