A’dan Z’ye: Gary Numan

Küresel ısınma sebebiyle tamamen çöle dönüşmüş post apokaliptik bir dünyadan ilham aldığı yirmi ikinci stüdyo albümü Savage (Songs from A Broken World)’ü geçtiğimiz günlerde yayınlayan ve dört yıllık sessizliğini bozan İngiliz synth-pop ve new wave efsanesi Gary Numan’ın kariyerine A’dan Z’ye bakıyoruz.

Yazı: Cem Kayıran, Busen Dostgül – İllüstrasyon: Irmak Hatipoğlu

Asperger sendromu
Resmi olarak tanısı konmuş olmasa da Gary Numan kendisinde Asperger sendromu olduğu görüşünde. Konu, müzisyenin eşi Gemma O’Neill’ın şans eseri okuduğu bir makale aracılığıyla sendromun belirtilerinin Numan’da olduğunu fark etmesiyle gündeme gelmiş. 2001 yılında verdiği bir röportajda konuya değinen Numan, insanlarla sakin ve kibar ilişkiler kuramayışının sebebinin Asperger olduğunu öğrenmiş olmanın kendisini rahatlattığını söylüyor.

Bill Sharpe
Kendinden yaşça büyük olan caz piyanisti Bill Sharpe ile 1985 yılında Sharpe & Numan ismiyle üretimler yapmaya başlayan Gary Numan, single’ları “Change Your Mind” ile başarılı olmuş ve listelerde yerini almıştı. Bill Sharpe’ın solo üretimlerine devam ettiği yıllarda Numan da kendi çalışmalarını sürdürmüş ve hatta ikili sık sık birbirlerinin albümlerine konuk olmuştu. Birlikte geçirdikleri verimli zamanları 1989 yılında Automatic isimli bir albümle taçlandıran ikili, daha sonra Sharpe’ın başka müzisyenlerle olan çalışmaları sebebiyle sona ermişti.

Image


Cars
Synth-pop türünün öncü ismi Gary Numan’ın 1976 çıkışlı parçası “Cars”, bir döneme damgasını vuran kayıtlardan olmuştu. Gary Numan’ın “İlk defa bir şarkıyı yazarken hit olacağını hissettim” açıklamasını yaptığı parça, aynı zamanda yine kendisi tarafından ortalama bir şarkı olarak da nitelendirilmişti. “Cars”, özellikle İngiltere’de bu dönemde pek de yaygın olmayan synth öğeleri barındırmasıyla herkesi ilk dinleyişte yakaladı. Parçanın bir diğer önemli özelliği de Gary Numan’ın kendi grubu Tubeway Army’den ayrıldıktan sonra yayınlandığı ilk parça olması.

Derek Burbidge
Gary Numan’ın canlı performansını izlediğimiz “Cars” klibi için yönetmen koltuğuna, 70’li ve 80’li yıllarda müzik dünyasının birçok önemli ismi için klipler çeken Derek Burbidge vardı. Numan’ın birçok farklı kostümle karşımıza çıktığı klipte, aynı zamanda İngiliz müzisyene canlı performanslarında eşlik eden grup üyeleri de yer aldı. Burbidge’in bol bol ayna efekti kullandığı klibin sonundaki keyifli detaylardan biri de Numan’ı bir Moog klavye üzerinde araba kullanır gibi görmemiz. Queen’in “We AreThe Champions”; The Police’in “Message in A Bottle”, “So Lonely”, “Roxanne”; The Undertones’un “Teenage Kicks” kliplerini de çeken Derek Burbidge, AC/DC, Stray Cats gibi isimlerle de çalıştı.

Electric Pioneer: An Armchair Guide To Gary Numan
Gary Numan İngiltere’de punk müziğin hâkim olduğu 70’li yılların sonunda synthesizer kullanarak adeta bir müzik kültürü yarattı. Paul Goodwin’in Gary Numan için kaleme aldığı, Helter Skelter Publishing etiketiyle yayımlanan Electric Pioneer: An Armchair Guide To Gary Numan kitabında, İngiliz müzisyenin kariyerinin en başından (Tubeway Army günleri dahil olmak üzere) günümüze dek yayınladığı bütün single ve albümlere yoğunlaşılıyor.

Fred Saberhagen
Sanatsal üretimlerinde yoğun bilim kurgu referansları ve etkileşimlerine yer veren Gary Numan’ın bu alana olan ilgisi çocukluk yıllarına dayanıyor. Lise döneminde bilim kurgu edebiyatıyla bir hayli içli dışlı hale gelen Numan, özellikle Amerikalı yazar Fred Saberhagen’in romanlarından etkilenmiş. Saberhagen’in ilki 1967 yılında yayımlanan Berserker serisinden yola çıkarak bir de albüm kaydeden Numan, 1984 sonbaharında yayınlanan aynı isimli albümünde de bu romanlardaki atmosferi işitsel olarak yaratmıştı.

Yazının tamamını Bant Mag. No:59’dan okumak için buraya tıklayabilirsiniz.