A’dan Z’ye: Spider-Man

Foto muhabirliğinden holding yönetimine, Green Goblin’den Venom’a; Spider-Man’e dair her şey.

Yazı: Cem Kayıran – İllüstrasyon: Sadi Güran

Süper kahraman aleminin en karakteristik figürlerinden Spider-Man’i 1960’lı yıllarda yaratan isimlerden biri olan Steve Ditko, geçtiğimiz haziran ayında hayatını kaybetti. Spider-Man’in yanı sıra birçok farklı yayınevinin önemli karakterlerinin de yaratıcısı olan efsanenin vedasının ardından, Spidey’nin dünyasına A’dan Z’ye daldık.

Amazing Fantasy #15

Spider-Man gerçek bir karaktere dönüşmeden önce Stan Lee, bir tür insan/örümcek karakteri Amazing Fantasy serisinin bir bölümünde denemiş. Karakter o macerada ölse de Spidey’nin çıkışında önemli rolü olduğu biliniyor. Zira 1962’de yayımlanan Amazing Fantasy #15, utangaç bir lise öğrencisi olan Peter Parker’ın Spider-Man’e dönüşümünü gözler önüne seriyor.

Bebek Makineleri

1976’da Marvel ve Planned Parenthood isimli sivil toplum örgütü güçlerini birleştirmiş ve lise çağındaki öğrencilere güvenli seks eğitimi verecek bir çizgi roman yayımlamıştı. Kahramanımız Spider-Man, bu özel görevinde Prodigy’ye karşı mücadele ediyor. Çocukların “beynini yıkayan” ve onları birer “bebek makinesine” dönüştürmeye çalışan Prodigy’ye karşı koyan Spidey, gençlere önemli mesajını da iletmeyi başarıyor. Bu arada Spider-Man’in Prodigy’yi durdurmak için ağlarıyla boğazını tıkadığını da belirtelim.

Civil War

Marvel evreninin en geniş çaplı buluşmalarından biri olan Civil War, genel olarak Spider-Man hikâye örgüsünde de önemli bir dönüm noktası. Iron Man’den Fantastic Four’a geniş skalada bir kahraman havuzunu bir araya getiren ve başta Ragnarok ve Nitro olmak üzere çeşitli kötülere karşı mücadele verilen Civil War, uzun soluklu Earth-616 kapsamında gerçekleşiyordu. Spider-Man’in gerçek kimliğini canlı yayında açıklaması dolayısıyla da Civil War, örümceğimiz için önem arz ediyor.

Daily Bugle

Peter Parker’ın bir foto muhabir olarak çalıştığı hayali tabloid gazete. Marvel evreninde ilk olarak bir Fantastic Four çizgi romanında görülen Daily Bugle, daha sonra Spider-Man hikâyelerinin vazgeçilmez unsurlarından biri halini aldı. Öfkeli ve keskin saç traşlı sahibi J. Jonah Jameson’la özdeşleştirebileceğimiz Daily Bugle’ı sinema aleminde ilk olarak 2002 yapımı Spider-Man filminde görmüştük.

Eminem

Spider-Man’in ünlü hayranları arasında rap yıldızı Eminem de yer alıyor. Peter Parker’ın ilk kez okuyucuların huzuruna çıktığı Amazing Fantasy #15’i de kapsayan geniş bir çizgi roman koleksiyonuna sahip olan Eminem’in “River” şarkısının sözlerinde, 1973 tarihli The Night Gwen Stacy Died çizgi romanına ve Parker’ın ilk büyük aşkı olan Gwen Stacy’nin ölümüne referanslar bulunuyor.

Fly-Man

Halihazırda Fantastic Four, X-Men ve Hulk gibi ekip ve karakterler yaratmış olan Stan Lee, Jack Kirby eşliğinde Marvel’ın yeni süper kahramanı için beyin fırtınasına girişmişken ofisinin duvarına konan bir sinekten ilhamla Fly-Man (Sinek Adam) fikrini ortaya atmış. Duvarlara yapışabilen bir süper kahraman fikrini benimseyen ikili daha sonra Spider-Man (Örümcek Adam) fikrinde karar kılmış. Efsaneler Stan Lee’yi Fly-Man fikrinden uzaklaştıranın Steve Ditko olduğunu söylese de bu konudaki belirsizlik hâlâ sürüyor.

hopcin_web

Green Goblin

Gerek çizgi roman evreninde gerek animasyon uyarlamalarında Spider-Man’in başına en çok iş açan kötülerden biri Green Goblin. Peter Parker’ın en yakın arkadaşı olan Harry’nin babası Norman Osborn’un kendi laboratuvarında yaptığı deneylerle gücünü artırarak dönüştüğü Green Goblin, Spider-Man’e karşı saplantılı bir öfke besliyor. Stan Lee ve Steve Ditko ikilisinin bu karakteri, Spider-Man’in gerçek düşmanı olarak kurguladığı da biliniyor. Green Goblin’i, ilk sinematik uyarlamasında Willem DaFoe canlandırmıştı.

Homer Simpson

Spider-Man’in diğer popüler kültür serileriyle dirsek temasında olduğunu sıklıkla görüyoruz. 2007 yapımı The Simpsons Movie’de Homer’ı serinin tema şarkısını, evde beslemeye karar verdiği domuz eşliğinde “Spider-Pig” olarak yorumlarken dinlemek mümkün. Çeşitli The Simpsons bölümlerinde de Homer’ı Spidey’e dönüşürken ya da bir Spider-Man çizgi romanını mideye indirirken gördüğümüzü de unutmayalım tabii ki.

İçgüdü

Spider-Man’in en önemli güçlerinden biri, şüphesiz ki örümcek içgüdüleri. Tehlikeyi önceden hissetmesini sağlayan bu içgüdüler, Peter Parker’ın kafasının arkasında bir yanma hissi oluşmasına sebep oluyor. Hem solo maceralarında hem de diğer Marvel kahramanlarıyla atıldığı serüvenlerde bu özelliğiyle fark yaratan Spider-Man’in bu içgüdülerine karşı koymayı başarabilen kötüler gördük. Bunların başında da Venom geliyor.

Juggernaut

Gerçek ismi Cain Marko olan, devasa bir Marvel kötüsü. Hem çizgi roman sayfalarında hem de animasyon dünyasında birçok kez Spidey ile karşı karşıya gelen Juggernaut, her adımıyla bir deprem etkisi yaratabilecek endamıyla kahramanımızın baş etmekte güçlük yaşadığı kötülerden biri. Ünlü Amazing Spider-Man serisi kapsamında 1982’de yayımlanan iki bölümlük Nothing Can Stop the Juggernaut!’ta Spider-Man’in başına bela olan Juggernaut yakasını kurtarsa da 2010’da gelen devam hikâyesi Something Can Stop the Juggernaut! ile olaylar farklı yönde gelişiyor.

Kurt Busiek

1995-1997 yılları arasında yayımlanan 26 bölümden oluşan Untold Tales of Spider-Man serisinin Amerikalı yazarı. Dark Horse, DC Comics ve Image Comics gibi prestijli yayın evleriyle de çalışan Busiek, Marvel bünyesinde dört yıl boyunca The Avengers’ı kaleme aldı. Kurt Busiek’in çeşitli serileri ve kitaplarıyla kazandığı ödüller arasında çizgi roman dünyasının en prestijli ödülleri olarak kabul edilen Eisner ve Harvey ödülleri de bulunuyor.

Lise öğretmenliği

Çizgi roman sayfalarında çeşitli mesleklerle gördüğümüz Peter Parker, Amazing Spider-Man #546’da mezun olduğu liseye bir öğretmen olarak dönüyordu. Henüz Spider-Man olduğu bilinmeyen Parker’ın, bilim alanındaki donanımını gençlerle paylaşması bir anlamda bir döngüyü tamamlıyordu. Fakat nedeni bilinmeyen bir şekilde bu meslek Parker için uzun ömürlü olmadı. Bunda da apartman tepelerinde ağlarıyla savrulup okula yorgun gitmesinin rolü olabilir sanki!

miles morales _ web

Miles Morales

Amcasının Osborn Industries’de yaptığı soygun sırasında çantasına sızan genetiğiyle oynanmış örümcek tarafından ısırılmasıyla Spider-Man’e has özelliklere sahip olan Miles Morales, Peter Parker’ın ölümünün ardından söz konusu kahramanın yerini alıyor. Spider-Man olarak sokağa çıktığı ilk gecede Kangaroo ile mücadele eden Morales, sonraki maceralarda Rhino’dan Mysterio’ya sayısız kötüye meydan okudu.

Neil Kleid

1980’lerde yayımlanan ve dünyanın en büyük avcısı olduğunu iddia eden Kraven’la Spider-Man’i karşı karşıya getiren Spider-Man: Kraven’s Last Hunt çizgi romanı, ilginç bir şekilde geçtiğimiz yıllarda roman uyarlamasıyla raflardaki yerini aldı. Marvel’ın bu beklenmedik hamlesinin yazarı Neil Kleid, Sergei isimli Rus bir kötü olan Kraven karakterini, daha eski yayınlardan aldığı detaylarla birlikte geniş bir şekilde işliyordu.

Otto Octavius

Eski bir nükleer fizikçi olan Otto Octavius, Spider-Man’in en azılı düşmanlarından biri. Dr. Octopus olarak tanınan karakter, kendi laboratuvarındaki bir deney esnasında geçirdiği kaza sonucu dört mekanik kola sahip oluyor. Sinister Six başta olmak üzere çeşitli kötü kahraman gruplarının da başında yer alan Dr. Octopus’un tüm planları Spider-Man’in ağlarına takılıyor. Sinema uyarlamalarında ünlü aktör Alfred Molina tarafından canlandırılan Dr. Octopus, ilk olarak 1963 yılında okuyucuların karşısına çıkmıştı.

Dosyanın tamamını okumak için buraya tıklayarak Bant Mag. No:64’e ulaşabilirsiniz.