Aklımdakiler: Mode XL

VEYasin ile Evren Besta’yı bir araya getiren Ankaralı kült hip hop ikilisi Mode XL, sessiz geçen yedi yılın ardından yeni kayıtlarla geri döndü. Güçlü sözleri, yaratıcı beatleri ve etkileyici görsel eşlikçileriyle yerli hip hop sahnesinde kendi kulvarını açan ekibin son yayını, 2015 tarihli Mevzu Makamı albümüydü.

Üretimine 2003’te paylaştığı Altın Jak’tan bu yana devam eden grup, belirsiz aralıklarla görünüp kayboluyordu. 2014’te Türkçe rap’e, Militanz ve Serseri Serbest Stili adında imza olmuş iki koleksiyon bırakan ikili, geçtiğimiz yılın sonlarında sahnelere de döndü.

Yeni bir Mode XL çağının başladığına işaret eden teklilerin ardından VEYasin ve Besta’ya yeni nesil hip hop sahnesinden sorular var.

3pillie soruyor

İki kişinin aynı sayfada olabilmesi zor; genelde bir süre beraber çalışılabiliyor ve sonrasında yollar ayrılabiliyor. Ama Mode XL yıllardır devam. Nasıl aynı sayfada kalabildiniz? Workflowunuz nasıl?

VEYasin: Yaptığımız müzikle ilgili en ufak bir soru işareti aklımızda olmuyor. Birbirimizi bu anlamda çok motive ediyoruz. Bir de başarıyı paylaşmak kadar zevkli bir şey yok. Her şarkı ve her konser bittiğinde “sıradaki” diyebiliyoruz.

Besta: Öncelikle yazdığımız sözlerin diğerini etkilemesi gerekiyor. Biz şarkıyı part part değil de toplam bütünlük içerisinde ele alıyoruz. Bir de tamamen bunların dışında mahalleden çocukluk arkadaşı olmamız, birbirimizi iyi tanıyor olmamız elimizi kolaylaştırıyor. Tabii ki fikir ayrılıkları olabilir ancak karşılıklı güvenimiz sorunları çözmemizi kolaylaştırıyor.

Perma soruyor

Hemen her ülkenin kendine özgü bir hip hop stilini gösterebiliriz. Türkiye dediğimizde Mode XL bi stil olduğunu düşünüyor mu? Düşünüyorsa nasıl tanımlar? Düşünmüyorsa neden kendine has bir tarz oluşmamış olabilir? Mode XL bunun neresinde? Biraz da sosyolojik tespit… Bugün hip hop Türkiye’de bir alt kültür müdür? Yoksulların isyanı mıdır gerçekten?

Mode XL: Ülkelerin değil, coğrafyanın müziği vardır. Kimi sanatçılar kendi kültürel repertuvarını müziğine yansıtır. Biz Türkçenin bize vermiş olduğu imkânları sonuna kadar kullanmaya çalışıyoruz. Yaptığımız her müzikte kendimize özgü olan “Serseri Serbest Stili”ni ortaya koyuyoruz. Hip hop tınılarını her türlü sosyokültürel ortamda duymak mümkün. Bir sınıfa ait değil.

GNZY soruyor

Öncelikle yıllardır bana müziğinizle eşlik ettiğiniz için teşekkür ederim. 20 yıla yakın bir süredir yerli hip hop camiasına yön veren ekiplerden biri olarak fikrinizi merak ettiğim birçok mevzu var. Fakat bireysel kaygılarım doğrultusunda en ağır basan şey şu olsa gerek: Yine sert bir evrimin eşiğinde olan ‘yerli hip hop’ kimliği sizin için neyi temsil ediyor? Endişeleriniz neler?

Mode XL:  Biz kendi değişimimizi yaşıyoruz. Bunu yaşarken bir endişe duymuyoruz. Janraya müzik yapmak için yola çıkmıyoruz. Herkesin aklında bir hip hop var. Biz de kendi kafamızı yaşıyoruz.

Rinxlaya soruyor

0 noktasından şu ana kadar olan süreçte (üretim aşamaları da dâhil olmak üzere) teknik imkânlara erişiminizin müzik yapma serüveninizi nasıl etkilediğini düşünüyorsunuz?

Mode XL: Bilgiye erişim sorunu herkes için rafa kalktı. Kısıtlı imkânlara sahip olsak bile doğru bilgiye sahip olduğunuzda ortaya müzik ürünü çıkabiliyor. Bizim için önemli olan, artık teknik imkân kapasitesi değil, müzik üretmek için gerekli motivasyon ve zihin açıklığı.

Harpya soruyor

Dinleyici olarak hayalinizdeki düet nedir? Kimler birlikte şarkı yapsa heyecan verir?

VEYasin: Metallica feat 2Pac acayip olabilir.

Besta: Bob Marley feat Snoop Dogg fena olmazdı.

Yazı soruyor

Ülkedeki sosyopatik atmosferde, bir araya gelip üretmek konusunda motivasyonunuz neydi? Ruh sağlığınızı korumaktan başka dertleriniz var mıydı? Dostluğu müziğe mi, müziği dostluğa mı dayadınız?

Besta: Motivasyonumuz, bu işe başlayan hemen her sanatçının olduğu gibi yaptığımız müziği kitlelere duyurabilmek ve ilerleyen yıllarda geriye dönüp baktığımızda gurur duyabileceğimiz bir müzik kariyeri yaratmaktı.

VEYasin: İki dostun yapabileceği en iyi şey müziktir. Başka da bir şeyi beceremezler.

Bant Mag. No:78 (Eylül 2022)