Alien: Earth, Women Wearing Shoulder Pads ve bu hafta başka ne izlesek?

Yazı: Burcu Teker

Vizyon takviminden ve farklı platformların kataloglarından film, dizi, belgesel ve şov tavsiyelerimizi içeren ne izlesek seçkimizde Noah Hawley ellerinden kült bilim kurguya küçük ekran uyarlaması Alien: Earth, Gonzalo Cordova’dan stop-motion yetişkin animasyonu Women Wearing Shoulder Pads, Pedro Almodóvar’ın Altın Aslan ödüllü melodramı The Room Next Door ve çok daha fazlası yer alıyor. 


Alien: Earth (Disney+, 13 Ağustos)

Nedir: Fargo, Bones ve Legion gibi seriler için kalem oynatarak günümüz televizyon endüstrisinin en parlak isimlerinden birine evrilen Noah Hawley’nin, Alien franchise’ına eklediği son halka. Sekiz bölümlük prequel dizide, altı filmden oluşan mirasın ve o filmlerden üretilen grafik roman ve oyunların ardından, dünyada geçen ilk Alien hikâyesini takip etmek üzere kült serinin öncesine uzanıyoruz; yıl 2120. Yapay zekâ ile yapay yaşam – insan yaşamı arasındaki gitgide bulanıklaşan çizgiyi keşfe çıkan prodüksiyonda üzerine eğildiğimiz soru: “Ya kontrol edemezsen?” Hawley; projesini distopik kapitalizmden büyüme kavramının ahlaken getirdiği dehşete, bir ebeveyn olarak şimdiki zamanla ilgili korkularına dayanarak tasarlamış.

Neye benzer: Tutarsız insan türünün “gerçek canavar” olduğu metaforik yaklaşımıyla Neill Blomkamp imzalı District 9 seyir zevki yüksek, nefis bir alternatif.

Kimler var: Yeni geliştirilen melez Wendy karakteri ile Sydney Chandler kadronun başını çekiyor. Alex Lawther, Samuel Blenkin, Essie Davis, Babou Ceesay, Timothy Olyphant öne çıkan diğer simalar. Görüntü yönetmeni, Emmy ödüllü David Franco. Müzikler, Fargo ile Emmy ödülüne uzanan Jeff Russo ellerinden çıkma. Yürütücü yapımcılar arasında, 1979 tarihli orijinal filmin yönetmeni Ridley Scott da var.

Mujeres con hombreras / Women Wearing Shoulder Pads (Adult Swim, 17 Ağustos)

Nedir: Tuca & Bertie’nin yazarı Gonzalo Cordova’nın yaratıcısı olduğu, atmosferindeki Almodóvar etkisi dikkatlerden kaçmayan stop-motion yetişkin animasyonu. Cordova’nın beş yaşında ABD’ye taşınmasıyla tecrübe ettiği kültürel çatışmalardan filizlenen fikriyle Women Wearing Shoulder Pads, 1980’ler Ekvador’unda yaşayan varlıklı bir kadının, ginepigleri sömürerek onları bir iş koluna dönüştürmeye çalışması ve çetrefilli ikili ilişkileri etrafında gelişiyor. Hikâye klişe bir melodrama gibi duyulsa da işi absürt kılan, olayların cereyan ettiği dünyanın arenalarında dövüşebilecek boyuttaki devasa kemirgenleri gibi türlü unsurun algıya sürrealizm bulaştırması.

Neye benzer: Sömürgeci zihniyetin köklerine ışık tutan; realizm, sürrealizm ve absürdün iç içe geçtiği ödüllü politik stop-motion animasyon This Magnificent Cake!.

Kimler var: Dona için mikrofon başına Norma Maldonado geçmiş. Projeyi bu denli keyif verici kılan unsurlardan bir diğeri, bu nefis kilden üretimi hayata geçiren, Los Sustos Ocultos de Frankelda / Frankelda’s Book of Spooks’un da ardındaki Ambriz Kardeşler’in stüdyosu Cinema Fantasma. İşitsel seçimler, Meksikalı besteci Kevin Smithers’tan.


Bunlar da var! 

The Room Next Door (HBO Max, 13 Ağustos)

İspanyol sinemasının usta yönetmeni Pedro Almodóvar’ın İngilizce çektiği ilk uzun metraj, Altın Aslan ödüllü melodram. Son kitabının tanıtım turundaki Ingrid’in eski dostu Martha’nın kanser olduğu haberini almasıyla start veren filmde, hastane ziyaretleri esnasında yaptıkları sohbetler Martha’nın bir talebiyle başka bir yöne evriliyor ve Ingrid hayattaki korkulu rüyasıyla yüzleşmek zorunda kalacağı bir yolculuğa çıkıyor. Senaryoyu Sigrid Nunez’in 2020 çıkışlı romanı What Are You Going Through’dan uyarlayan Almodóvar, en son The Human Voice‘ta çalıştığı Tilda Swinton ile modern sinemanın divalarından Julianne Moore’u yan yana getirmiş.

Melikşah Altuntaş’ın kaleme aldığı The Room Next Door ilk izlenim yazısını buradan okuyabilirsiniz.

Butterfly (Prime Video, 13 Ağustos)

Arash Amel’in BOOM! Studios etiketli, aynı adlı grafik romanından adapte edilen casus gerilimi. Yıllar önce küçük kızını güvende tutmak uğruna kendi ölümünü tezgahlayan eski istihbaratçı David (Daniel Dae Kim) odakta. Babasının öldüğünü düşünerek büyüyen Rebecca (Reina Hardesty), onun ayak izlerini takip ederek casusluk dünyasına adım attığında karşılaştığı manzara ile ihanete uğramış hissediyor. İkili, onları yetiştiren organizasyondan paça kurtarmak zorunda kaldığında ortaya çıkan ise aile dinamiklerinin tuz – biber görevi gördüğü bir aksiyon draması oluyor.

Nobody 2 (Vizyon, 15 Ağustos)

Orta yaşlı, sıradan bir aile babasının Terminator’a evrilişine tanıklık ettiğimiz öncülünün bıraktığı yerden yoluna devam eden aksiyon komedi. Borçlarını ödemek için canhıraş çalışırken ailesini ihmal eden Hutch Mansell, dress code’u palmiyeli gömlek olan bir tatil planıyla gönülleri fethedeceğinin bilincinde. Ancak eğlence merkezinde yaşanan tatsızlığın doğurduğu kavga, olayın önce yerel suç çetesine, oradan da devasa bir mafya organizasyonuna sıçramasına sebep oluyor. Ve insan; Bob Odenkirk, Christopher Llyod, Connie Nielsen, Sharon Stone gibi ışıltılı kadronun boy gösterdiği projenin çok daha sağlam zemine oturan bir komedi vadedebileceğini düşünmeden edemiyor.

Night Always Comes (Netflix, 15 Ağustos)

Willy Vlautin’in aynı adlı çok satanından uyarlama, Vanessa Kirby ve The Peanut Butter Falcon’ın Palm Springs’ten ödülle dönen aktörü Zack Gottsagen başrollü suç gerilim draması. Andor, The Crown gibi nüanslı işlerin yönetmen koltuğunda oturan Benjamin Caron’ın direksiyonda olduğu filmde kendisi ve kardeşi için güvenli bir gelecek inşa etmek uğruna her şeyi riske atan Lynette, tehlikeli bir yolculuğa çıkarak karanlık geçmişiyle yüzleşmek zorunda kalıyor.


Yaz Işığı
Gözden kaçmasın

*Drag Race Philippines: Slaysian Royale (Wow Presents, 13 Ağustos)

*Das Licht / The Light (Vizyon, 15 Ağustos)

*Yaz Işığı (Vizyon, 15 Ağustos)


Saint Omer
Hâlâ izlemediyseniz

*Presence (TV+, 12 Ağustos)

*The Royal Hotel (Netflix, 5 Ağustos)

*Saint Omer (TV+, 5 Ağustos)