Anderson .Paak’ın iddialı plak şirketi açılımı ve hissettirdikleri

Son yıllarda müzisyenlerin kendi plak şirketlerini kurması bir trend hâline geldi ama Apeshit Inc., daha önce benzerine rastlamadığımız bir şekilde hayat buldu. O kadar iddialı ki daha önce herhangi bir plak şirketinden (en azından yeni bir plak şirketinden) böyle bir tavır görmediğimizi söylesek abartmış olmayız. 

ABD’de ana akım R&B sahnesinin üretken figürlerinden biri olan Anderson .Paak, 12 Kasım’da Bruno Mars’la ortaklaştığı Silk Sonic projesinin ilk albümünü yayımlıyor. Hâlihazırda spot ışıkları kendisine yönelmişken, şapkasından bir sürpriz daha çıkardı. Universal Music Group bünyesinde faaliyet gösterecek etiketine yalnızca kendisinin anladığı (!) bir kelime oyunu yaparak Apeshit Inc. adını koymuş. Kelimenin Türkçeye çevirisi “çıldırmak”, “kafayı çekmek”, “küplere binmek” gibi çeşitlemelere sahip. 

Kariyeri boyunca Aftermath, EMPIRE gibi etiketlerle çalışmış Anderson .Paak’ın bir plak şirketi kurmaktaki başlıca motivasyonu, gerçekten enstrüman çalan “yetenekli” müzisyenlere alan açmak. Son zamanlarda gittiği çoğu konserde müziğin tamamının sahnede canlı olarak çalınmadığına dair gözlemini ve bundan duyduğu rahatsızlığı dillendiren .Paak, etiketinin müzisyenleri enstrüman çalmaya teşvik edeceğini; bunu yaparken de herhangi bir janr sınırlaması olmayacağını vurguluyor. “Bu plak şirketi tutkuyla, hislerle ve dürüstlükle ilgilenecek.” cümlesiyle müzik sektörünün evrildiği biçimden ve doğrultusundan duyduğu rahatsızlığa dikkat çekiyor aslında. 

Tutkular ve hislerin yanına “dürüstlük” kelimesini eklemesi; bazı açılardan “şuursuz” ya da “kibirli” okunabilir. Ben “eski kafalı”nın isabetli bir yorum olacağını düşünüyorum. Olumsuz bir ima da barındırmıyor buradaki “eski kafalı”lık. Özünde ses teknolojilerinin devamlı gelişimiyle onlarca yıldır süren, elektronik / dijital yollarla üretmenin müzisyenliğe olan etkileri eksenindeki tartışmalara taraf oluyor. Daha önce Dave Grohl ya da Arcade Fire’ın da bu minvalde çıkışları olduğunu hatırlayalım. Dillendirilmemiş bir maruzat değil anlayacağınız. Kendi üretimleriyle de 70’lerde filizlenmiş ama zamana yenilmemiş bazı yaklaşımlara yeni nefesler üflemeyi amaçlayan; geleneksel anlamıyla enstrümancılığın sihrinden ilhamla motoru çalışan bir müzisyen, bir kez daha aynı konuyu açıyor. 

Gelelim Apeshit Inc.’in kendini tanımlama biçimine. “Dünyadaki en büyüleyici yetenekler için kurulmuş yıkıcı bir platform” olduğu iddiası göze sokuluyor. Anderson .Paak’ın dünyasındaki en büyüleyici yeteneklerin enstrümanında virtüözite seviyesine erişmiş, “kendini çalgısına adamış” müzisyenler olduğu aşikâr. Kendi neslinin tükenmekte olduğunu hisseden bir canlıya benzetebiliriz. Evet, enstrüman hâkimiyetinin etkileyici ya da büyüleyici olduğuna katılıyorum. Ama yalnızca bir iPod’dan verilen altyapı üzerine elinde mikrofonuyla binlerce kişiyi meftun eden büyüleyici yetenekleri yok mu sayacağız? Defalarca tanık oldum, defalarca büyülendim. Ya da önceden titizlikle programlanmış, canlı performansa eşlik etmekten ziyade performansın bir bileşenine evrilmiş ses katmanları, sample’lar ya da kayıtlar kullanan grupları? Biraz babaanneme Twitter’ı anlatmaya çalışır gibi hissettim sevgili Anderson, duruyorum.

“Yıkıcı bir platform” tabirinin ardındaki motivasyonu da YouTube’da karşıma çıkan “WELCOME TO APESHIT” videosuyla aydınlandı. Öncelikle, müthiş bir fikir! Hayalî bir basın toplantısı düzenliyor Anderson .Paak ve aklından geçenleri nüktedan bir mizansenle dillendiriyor. “Apeshit” kelime oyununa bir açıklık getiriyor, Roc Nation’ı tiye alıyor ve “yozlaşmış müzik sektörünü” kurtarmaya niyetlendiğini gözler önüne seriyor. Bahsettiği sektörün yıldızlarından biri olduğunu, bu sektörün en büyük dişlilerinden biri bünyesinde bir plak şirketi hayata geçirdiğini ve özenerek hazırladığı tanıtım filminde kapısının Koreli müzisyenlere de açık olduğunu kötü bir şakayla vurguladığını göz önüne alınca, bu çıkışının maalesef içi boşalıyor.

“Performans sergilerken gerçekten çalabilen müzisyenler” için bir atılımda bulunmak, alan yaratmak ve onları desteklemek motivasyonuyla ilgili bir problemim yok, zaten neden olsun? Eminim ağzımızı açık bırakacak müzisyenlerle tanışacağız Apeshit Inc. aracılığıyla. Ama koca endüstride ya da yeraltında ya da ev stüdyolarında başka motivasyonlarla üreten, başka estetik kaygılara sahip kalabalığı yok sayan bir iddiayla çıkmak kaşları kaldırıyor. 

Attığı her adımla ilgi odağı olan bir müzisyenden bahsediyoruz. Tabii ki bu açılımının da “konuşulması” önemli bir unsur. Nitekim işitsel bir materyalden önce manifestoyu andıran bir sosyal medya lansmanı yapması da bundan kaynaklanıyor. Sonuçta ne oluyor? Apeshit Inc.’i konuşuyoruz. Bu sebeple bazılarımıza dokunacak sözlerin bilinçli seçildiğine de en ufak bir şüphe yok.

Yazı: Cem Kayıran