Dönüşen Beyoğlu’nu araştıran Arafta Bir Beyoğlu sergisi açıldı

Beyoğlu’nun zaman içindeki sosyo-mekânsal dönüşümünü konu alan araştırma sergisi Arafta Bir Beyoğlu, Karaköy’deki TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent şubesinde açıldı ve 24 Nisan’a kadar görülebilecek. Sergi, “Tarihi Kent Merkezlerinin Yeniden Yapılanmasında Belirleyici Faktörler ve Olası Senaryolar: Beyoğlu Örneği” adlı TÜBİTAK araştırma projesini konu alıyor ve Büyükşehir Belediyesi’nin Beyoğlu’nun geleceğini katılımcı bir süreçle planlamak üzere İstanbul Planlama Ajansı’yla beraber yürüttüğü Beyoğlu-Senin projesi kapsamında hazırlandı.

Arafta Bir Beyoğlu sergisi, İstanbul’un tarihsel ve kültürel anlamda benzersiz olan merkezi Beyoğlu’nun her dönem farklı kesimlerin buluştuğu / çoğaldığı bir yer olmasının nedenlerini araştırıyor; Beyoğlu’nun katmanlı hikâyelerinin izini sürme motivasyonu taşıyor. Farklı dönemlerin önemli olaylarını, mekânlarını ve anlatılarını bir araya getirerek, zamanın ve mekânın ruhunu yakalamayı deniyor. Serginin ana bölümlerini; Ekosistem Olarak Beyoğlu, Zanaatların ve Esnaflığın Aktarılması, Çeşitlilik ve Toplumsal Hareketler oluşturuyor.

Yürütücülüğünü Prof. Dr. Asuman Türkün’ün üstlendiği üç yıl devam eden araştırma projesinin çıktılarından oluşturulan serginin küratörlüğünü Eda Yiğit üstleniyor. Araştırma kapsamında, Beyoğlu’yla ilgili yazılı kaynakların neredeyse tamamına ulaşılarak literatür taraması yapılmış, bölgedeki tüm binalar tek tek ziyaret edilerek kullanım özelliklerine göre sınıflandırılmış ve haritalandırılmış. Yine bölgede yaşayanlar ve çalışanlarla yüz yüze anket ve derinlemesine görüşmeler yapılmış. Bu görüşmelerde Beyoğlu’nun kimlik özellikleri ve bu özelliklerin sürekliliğini ve kalıcılığını sağlayan unsurlar tespit edilmiş. Yani bugüne dek Beyoğlu’na dair yapılmış en kapsamlı araştırmalar arasında yer alıyor. Araştırma bulgularının çevrimiçi paylaşıldığı Arafta Bir Beyoğlu web sitesi de açılmış durumda.

Arafta Bir Beyoğlu sergisi kapsamında araştırmada üretilen haritalar ve anket dökümleri paylaşılmakla birlikte Beyoğlu’na dair güncel soruların sorulduğu etkileşimli bir alan ile Beyoğlu içerikli kitapların yer aldığı bir okuma alanı da bulunuyor. Kronolojik bir çalışma olan Tarih İçinde Beyoğlu isimli defter de ziyaretçilerin katkıları ve görüşleriyle zenginleşmeyi bekleyecek. 

Arafta Bir Beyoğlu sergisi içeriğini oluşturan araştırma Beyoğlu’na dair önemli bir veri kaynağı. Araştırmacılar Aslı Sarıoğlu ve Dr. Çağrı Çarıkçı’nın yanı sıra bursiyerler Çiğdem İbişoğlu, Elif Kırpık, Gökçe Uzgören ve Reycan Çetin projede görev aldı. Beyoğlu’ndaki güncel fotoğraf çekimlerini Orhan Cem Çetin, serginin grafik tasarımı da Ece Eldek yaptı. Sergi boyunca düzenlenecek etkinliklerin detaylarına beyoglusenin.ist sayfasından ulaşmak mümkün. 

Sergi vesilesiyle araştırmaya katkı sunan ve sunması beklenen Beyoğlu içerikli işler üreten sanatçıların çalışmaları küçük boyutlu reprodüksiyonlar halinde izlenebilecek. Açık duvar olarak kurgulanan bu alan, sergi süresince sanatçıların Beyoğlu’na dair resim, fotoğraf, heykel vb. üretimlerinin bilgisini toplamayı da amaçlıyor. Sergiye katkı sunan sanatçılar arasında Arel Siviş, Arzu Filiz Güngör, Ateş Alpar, Ayşe Türemiş, Ci Demi, Cins, Derya Ülker, Ebru Özseçen, Ece Eldek, Eda Aslan, Erdem Varol, Evrim Kavcar, Furkan Öztekin, Füsun Turcan Elmasoğlu, Ha Za Vu Zu, Leman Sevda Darıcıoğlu, Nalan Yırtmaç, Nazım Serhat Fırat, Neriman Polat, Orhan Cem Çetin, Yücel Tunca, Zeycan Alkış var. 

Fotoğraf: Orhan Cem Çetin