Fantastik Türkiye sinemasından 20 klasik #arşivden

Sinema tarihinin efsane süper kahramanlarına getirilmiş yerli yorumlardan, içinden robotlar, uzaylılar, ışın kılıçları geçen yeşilçam usulü bilim kurgulara, Türkiye tarihinin derinliklerine uzanan destansı hikâyelerden vampir ve zombi mitlerine, kovboylardan komandolara, kung fu’dan karateye uzanan kocaman bir seçki huzurlarınızda… Fantastik Türkiye sinemasından 20 önemli klasiğe, 20 yerli illüstratörün getirdiği yepyeni yorumlarla, beyaz perdenin kült klasiklerini bir kez daha anmanın tam zamanı.

Yazı: Melikşah Altuntaş

Bu dosya, 26-30 Eylül 2018 tarihlerinde gerçekleşen Red Bull Music Festival İstanbul’un resmî dergisi The Note için hazırlanmıştır.

İllüstrasyon: Gizem Winter

Karateci Kız (1973)

Hollywood’un Karate Kid III’si varsa, bizim de Karateci Kız’ımız var. Bülent Kayabaş’ın dakikalar süren efsanevi, vurulup öl(eme)me sahnesi de cabası!

İllüstrasyon: Burak Şentürk

Şeytan (1974)

Küçük bir kızın içine giren şeytanı, illa peder ve yardımcısı çıkaracak değil ya! Deneyimli bir ilahiyat profesörü ve genç bir felsefeci de bu işi Türkçe dualar ve biraz zemzem suyuyla pekalâ çözebilir…

İllüstrasyon: Barış Şehri

Japon İşi (1987)

Robot teknolojisinin Uzak Doğulu bir Fatma Girik geliştirecek kadar ilerlediği bir gelecekte, yalnız ve sevimli bir Kemal Sunal olmayı kim istemez!

İllüstrasyon: Berkay Dağlar

Köçek (1975)

Uğradığı saldırı sonrasında cinsiyet uyum operasyonu geçirmek zorunda kalan genç ve yakışıklı Caniko, yeni bir sayfa açtığı hayatında, eski mahalleden kankası Adnan’a âşık olduğunu fark eder ve olaylar “daha da” gelişir.

İllüstrasyon: Berat Pekmezci

Atını Seven Kovboy – Retkit Daltonlara Karşı (1975)

Amerikan filmlerinde Amerikalı olmayan karakterlerin ana dili gibi İngilizce konuşmasına inanıyoruz da Vahşi Batı’da Sadri Alışık’ın Daltonlar’ı Türkçe alt etmesine mi inanmayacağız!

İllüstrasyon: Yıldıray Çınar

Dünyayı Kurtaran Adam (1982)

Türkiye sinemasının gelmiş geçmiş en ünlü kült klasiğinde yalnızca dünya kurtarılmakla kalmıyor; aynı zamanda öz hakiki Yıldız Savaşları da bu filmde cereyan ediyor.

İllüstrasyon: Naz Tansel

Savulun Battal Gazi Geliyor (1973)

Restore edilen kopyasında fark edilmiştir ki, sinema tarihinde ilk kez akrep kostümü giydirilmiş hamam böceklerinin toplu saldırısına da bu şahane film ev sahipliği yapmıştır.

İllüstrasyon: Sümeyye Kesgin

Turist Ömer Uzay Yolunda (1973)

Bu filmden sonra kimse Mr. Spock selamı verirken, Turist Ömer’in Star Trek’ten arkadaşı Mister spak’ı gözünün önüne getirmeyi unutmasın.

İllüstrasyon: Yağız Gülseven

Kilink İstanbul’da (1967)

Kostümlü bir kötü adamın dünyaya kan kusturmak için süper güçlere ihtiyacı olmadığını kanıtlayan, kemerli iskelet kostümlü Kilink, herkesten yakayı sıyırabilir ama Türk polisinden asla!

İllüstrasyon: Sedat Girgin

Tarkan: Viking Kanı (1971)

Yeşilçam’ın gözde oyuncularından Kartal Tibet’in oyunculuğu bırakıp kamera arkasına geçmesinde, bu filmde mücadele ettiği dev ahtapotun hiç mi payı yok sizce?

İllüstrasyon: Ethem Onur Bilgiç

Drakula İstanbul’da (1953)

Bram Stoker’ın Dracula’sından daha korkunç bir şey varsa o da Ali Rıza Seyfi’nin Kazıklı Voyvoda’sıdır. Bu iki romanın kombosu film, aynı zamanda sinema tarihinde Dracula’yı vampir dişleriyle resmeden ilk film!

İllüstrasyon: Selçuk Ören

Ölüler Konuşmaz Ki (1970)

Türkiye’nin ilk ve en etkileyici zombi filmi, esrarengiz bir konağa yerleştirilen Selma öğretmenin her ayın 15’inde mezarından fırlayan hortlaklarla imtihanını konu ediyor.

İllüstrasyon: Sadi Güran

Yılmayan Şeytan (1973)

Yaman mı yamak bir cengaver olan Bakırbaş’ın, kötülüğün kalbi Doktor Şeytan’a karşı dünyanın selameti adına verdiği mücadele, çarpıcı ve bir o kadar da buruk bir bilim kurgu şölenine dönüşüyor.

İllüstrasyon: Burak Dak

Vahşi Sevgili (1977) 

King Kong ve Tarzan’ı birleştirin ve kahramanını bir kadın yapın: Karşınızda ayılar tarafından büyütülen Müjde Ar’ın modern dünya ile çatışmasını konu alan Vahşi Sevgili!

İllüstrasyon: Furkan ‘Nuka’ Birgün

Üç Dev Adam (1973)

Captain America ve Spider-Man’i karşı karşıya getirip, yanlarına bir de Dev Adam (Santo) ekleme fikri, Marvel’dan önce elbette bir Türk’ün aklına gelecekti…

İllüstrasyon: Mert Tugen

Badi (1983)

“Uzaylı dostumuz E.T., Amerika’nın California eyaletine değil de Beşiktaş Şenlikdede mevkiine iniş yapsaydı ne olurdu?” sorusuna yanıt arayan kült bir klasik.

İllüstrasyon: Rajab Eryiğit

Üç Süpermen Olimpiyatlarda (1984)

Ne anlattığını tam olarak anlamanın mümkün olmadığı filmleri yalnızca David Lynch çekmiyor. Bir fiyatına üç Süpermen fırsatını kaçırmayın ve bu filmde ne olduğunu anladıysanız lütfen bize de anlatın.

İllüstrasyon: Erkut Terliksiz

Yarasa Adam – Bedmen (1973)

Maskeyi gizlenmek için değil hobi olarak takan, kostümünün dizleri çıkmış olmasına rağmen karizmasından ödün vermeyen Bedmen ve Robinmen’den soluk soluğa bir macera!

İllüstrasyon: Zeynep Özatalay

Leyla ile Mecnun (1983)

Leyla ile Mecnun efsanesine dair sayısız öykü okumuş, çok sayıda canlandırma izlemiş olabilirsiniz ama emin olun, hiçbirinde Orhan Gencebay bir albüm dolusu “Leyla temalı” şarkı söylemiyordu.

İllüstrasyon: Özgü Aydar

Korkusuz (1986)

Rambo serisini kült mertebesine ulaştırmadan önce, vücut geliştirme uzmanı yerli komando Serdar Kebapçılar’ın kurşununun tadına baksanız iyi olur.