Berghain’ı dönüştürecek “Studio Berlin” sergisi ve öne çıkan 5 sanatçı

Berlin’in meşhur gece kulübü Berghain’ın bir süredir haliyle kapalı olan kapıları, 9 Eylül’de “Studio Berlin” sergisi için yeniden açılıyor.

Kulüp, temmuz ayında “Halle Am Berghain” alanını ses sanatçısı ikili tamtam‘ın (Sam Auinger ve Hannes Strobl) eleven songs – halle am berghain isimli enstalasyonunu sergilemek için 50 kişilik kapasiteyle açmıştı. Şimdi “Panaroma Bar”, “Säule” ve “Halle” kısımlarının dâhil olduğu 3.500 metrekarelik alan, “Studio Berlin” olarak randevulu ziyaretçilerine yaptıracağı rehberli turlarla açılmaya hazır. Koleksiyoner Christion Boros iş birliğiyle düzenlenecek sergi; Olafur Eliasson, Tacita Dean, Wolfgang Tillmans, Anne Imhof, Isa Genzken gibi isimlerle birlikte 80’den fazla sanatçının resim, fotoğraf, heykel, enstalasyon, video ve performans çalışmalarından oluşacak. 

Gece kulüpleri ve barların kapatılmasıyla her yerde olduğu Berlin’de de tamamen duran gece hayatının durumu (ki şehrin ekonomisinde gece hayatının ciddi bir payı var); planlanan sergiler ve sanat fuarlarının iptal edilmesiyle hareketsizleşen sanat dünyasının durumundan pek farklı sayılmaz. Pandeminin sebep olduğu değişikliklerden yola çıkan bu sergi de temel motivasyonunu sanat ve toplumdaki mevcut durumu, değişimleri yansıtmaya dayandırıyor; Berlinli sanatçılara işlerini gösterebilecekleri bir platform sağlamayı amaçlıyor. 

Kapıda uyguladığı sıkı politikasıyla nam salan Berghain, sergi süresince pandemi tedbirlerini uygulayan her ziyaretçiye geçiş izni verecek. Bu da büyük bir değişiklik!

“Studio Berlin” sergisi sanatçılarından öne çıkan bazı isimler:

Rosemarie Trockel 

Feminizm ve kültür temalarında, çizimden mekanik entalasyonlara uzanan çeşitli teknikler kullanarak, erkeklerin domine ettiği sanat dünyasını bir kadın olarak yorumluyor.

Balaklava, Rosemarie Trockel, 1986

Olafur Eliasson 

Müze ve galeri mekânlarının sınırlarının dışında bir pratikle yaptığı üretimleriyle dikkat çeken mimar, tasarımcı ve sanatçı. Özellikle sürdürülebilirlik ve iklim krizi üzerine yaptığı entalasyonlarla çokça konuşulan bir isim.

Ice watch, Olafur Eliasson, 2014

Tacita Dean

Şans, anlatı ve zaman gibi temaları; selüloit film, fotoğraf, enstalasyon ve çizim gibi analog teknikler kullanarak çalışan sanatçı daha çok film işleriyle tanınıyor.

Quetemary, Tacita Dean, 2014

Wolfgang Tillmans 

Tillmans, 80’lerin sonlarından bu yana fotoğraf sanatı ve tekniğinin temellerini sorgulamanın yanı sıra özellikle LGBTİ+ gençleri, kulüp kültürünü ve protestoları samimiyet ve oyunbazlıkla ele alan çalışmalarıyla tanınıyor. 

Fragile Waves, Wolfgang Tillmans, 2014

Isa Genzken 

Enstalasyonlarını, çağdaş toplumda insan olma deneyiminin koşulları ve kapitalizmin huzursuz sosyal iklimiyle ilişkilendirilen sanatçı, minimalizm ve punk temalarının yanında zaman zaman konstrüktivizmden de yararlanıyor.

Untitled, Isa Genzken, 2018

Yazı: İpek Temizkan