Blur, Divide and Dissolve ve bu hafta başka ne dinlesek?

Yazı: Cem Kayıran, Elif Öz, İlayda Güler, Zeynep Naz Günsal

Blur, 21 Temmuz’da yayımlanacak albümün ısınma turlarına devam ediyor. Divide and Dissolve yeni koleksiyonunda, bizi birbirimize bağlayan sistemleri araştırıyor. Fontaines D.C. solisti Grian Chatten’ın beklenen solo albümü de artık yayında. 

Taze yayımlanmış albüm ve teklilerden hazırladığımız güncellenen çalma listemiz sizi bekliyor! Öne çıkan kayıtlar ise hemen aşağıda.

TEKLİ: Blur – St. Charles Square
(Parlophone UK)

Yeni albüm duyurusuyla heyecandan sandalyelerden düşüren ikonik grup Blur, albümden ikinci tekliyi de fırtlattı. “St. Charles Square” ile hem grubun hem de eş anlamlı hâle geldikleri Britpop’un esanslarına geri dönüyoruz. Damon Albarn’ın “St. Charles meydanı canavarların hayaletlerinin olduğu bir yer” notuyla paylaştığı tekli spot ışığındaki gitarlar, Albarn’ın karakteristik vokalleri ve rock’n’roll dokunuşuyla tanıdık bir rüzgâr estiriyor. The Ballad Of Darren için takvimlerde 21 Temmuz’u işaretlemeyi unutmayın.

TEKLİ: Blonde Redhead – Melody Experiment
(section1/Partisan Records)

Grubun sesi Kazu Makino’nun biri diğerini ve her şeyi sorgulayıcı durumda; diğeri ise daha kabullenmiş ve spontane “iki insan arasında geçen konuşmasal bir parça” şeklinde tarif ettiği “Melody Experiment”, üçlünün sekiz yıl aradan sonra kaydettikleri Sit Down for Dinner albümünden bir tadımlık daha. İkizler Amedeo ve Simone Pace’nin de duyarlı, tuhaf, eğlenceli ama tam ayarında uğursuz tınısını koruduğu ekip, buna kıyasla daha dokusal bazlı takıldıkları “Snowman”den atmosferi ve masalcılığı ile ayrılmış. Tınlayan ve titreşen, tizleşerek yok olan bir tekli.

ALBÜM: Grian Chatten – Chaos For The Fly
(Partisan Records)

Post-punk sahnesinde fırtınalar estiren Fontaines D.C.’nin solisti Grian Chatten’ın ilk solo albümü. Gruptaki işlerinde özellikle İrlanda’yı odağına alıp eleştirel ve kriptik söz yazarlığında çoktan kaleminin gücünü kanıtlayan Chatten, Chaos For The Fly’da daha kişisel konulara eğilmiş. Kendisinin “hiper gerçek renklere sahip bir korku filmi” olarak betimlediği albümün tüyler ürperten bir sound yakalamasına, Chatten’ın nişanlısı Georgie Jesson’ın vokalleri de yardım ediyor. Folk ve elektronik müzik elementlerini yanı sıra “Bob’s Casino” gibi daha klasik şarkıların da bulunduğu uzunçalar, Chatten’ın kendinden ödün vermeden farklı kulvarlarda yüzebildiğinin bir kanıtı âdeta.

TEKLİ: Anoushka Shankar – Stolen Moments
(LEITER)

Anoushka Shankar, üç mini albümden oluşacak özel bir seri için yola koyuldu. Her bölümünü farklı bir prodüktörle kaydedeceği koleksiyonun ilk halkasında, Pakistanlı müzisyen Arooj Aftab ile güçlerini birleştirmiş. Funkhouse’ta yapılan kayıtlarda ikiliye eşlik eden bir diğer müzisyen de Nils Frahm. Dört parçalık koleksiyonun tamamı, 6 Ekim’de yayında olacak.

TEKLİ: James Blake – Big Hammer 
(Republic Records)

Son albümünün üzerinden iki sene geçen Blake kendi diskografisinde eskilere uzanıp ses evreni olarak 2010’daki CMYK kısaçalarına benzer bir tekliyle çıkageldi. Elektronik altyapılı “Big Hammer” glitchler, trap davulları ve uzun bir enstrümantal sekansı takip eden rap vokalleriyle müzisyenin çok yönlü kimliğini ortaya seriyor. Eylüle tarih verilen yeni albüm Playing Robots Into Heaven için merak uyandıran bir parça. 

TEKLİ: S. Carey & John Raymond – Calling
(Libellule Editions)

hmmm? serisinde konuklarımıza yönelttiğimiz bir soru var: “Çocukluk nedir?” Önce buna cevap vereyim; bence çocukluk uzun yolda arabanın camından bulutlara bakıp onları bir şeylere benzetmektir. Bon Iver’ın uzun soluklu müzikal partneri S. Carey ve trompetçi John Raymond’ın ortak albümünü haberleyen “Calling” de bu hissi yaşatıyor. Acelesi yok, akışın tadını çıkarmanızı istiyor. Ingrid Weise imzalı klibinin de bulutlara bakmaya çağırmasını da bir tesadüf olarak tanımlamak yeterli olmayacaktır. Shadowland adlı ortak albüm, 15 Eylül’de aramızda olacak.

TEKLİ: Lalalar – Hem Evimsin Hem Cehennemim
(Bongo Joe Records / Dunganga Records) 

İkinci Lalalar albümü En Kötü İyi Olur ufukta göründü. “Hayat zor seninle, sensizse mümkün bile değil” diyor ilk teklide Ali Güçlü Şimşek. Gerek yaylı sample’ları gerek melodiler arabesk damarı kabarık bir Lalalar çıkarıyor karşımıza. Dinleyeni sarıp sarmalayan bas groove’u ve dile dolanan vokalleriyle, grubun imza kurgusu yerli yerinde; ağır çekim finali de beyin damarlarını genişletir nitelikte.

TEKLİ: Alabaster DePlume & Momoko Gill – Did You Know
(International Anthem)

Japonya kökenli Londra merkezli şarkı yazarı, davulcu, prodüktör Momoko Gill namıdiğer MettaShiba, Alabaster DePlume’un efsunlu, terapötik ezgilerini bir araya getiren son albümü GOLD’dan seçtiği enstrümantal kesitlere yeni sözler giydiriyor “Did You Know”da. Puslu vokallerle örülmüş dingin bir balad olarak seyreden şarkı Momomo için, kaybın kederini yaşadığı bir sürecin iyileştiricisine dönüşmüş.

ALBÜM: Divide and Dissolve – Systemic
(Invada Records)

ABD’deki Cherokee topluluğundan Takiaya Reed ve yarı Māori kökenli Sylvie Nehill’i buluşturan Melbourne merkezli Divide and Dissolve, beyaz üstünlüğüne başkaldıran müzik kataloğuna dokuz parçalık bir albüm daha ekledi. Prodüksiyonu Unknown Mortal Orchestra’nın frontman’i Ruban Neilson’a teslim edilen Systemic adıyla müsemma, bizi birbirimize bağlayan sistemleri araştırarak, herkesi hayatını kolaylaştıracak olanı bulup uygulamaya çağırıyor. Bozuk seslerle biçimlenmiş bulanık gürültüler ve berrak orkestral düzenlemeleri iç içe geçirerek…

TEKLİ: Buck Meek – Paradise
(4AD)

New York çıkışlı indie folk dörtlüsü Big Thief’in gitaristi Buck Meek, geçtiğimiz ay köklü plak şirketi 4AD ile yeni bir solo albüm için anlaştığını duyurmuştu. Haunted Mountain adını verdiği koleksiyondan bir tekli daha dinlemeye açıldı. “Paradise”, Buck Meek’in içten sözlerine yavaşlatılmış davullar ve hafif gitarların eşlik ettiği nazik bir balad.

TEKLİ: Kieran Hebden & William Tyler – No Services
(Psychic Hotline)

Four Tet mahlasıyla da tanınan müzisyen ve prodüktör Kirean Hebden ile rahatlıkla gitar virtüözü denebilecek besteci William Tyler’ın ilk iş birlikleri  “Darkness Darkness/No Services”i  tamamlayan tekli, Tyler’ın yerleşkesi Nashville’de kaydedilmiş. 1969 çıkışlı aynı adlı Gloria Loring parçasını sample’ladıkları, üstüne uzansan hissedilecek kadar dokunsal, aktıkça dinamikleşen, neredeyse hipnotik ve fazlasıyla sinematik bir dünya inşa ettikleri “Darkness Darkness”tan iki ay sonra karşımıza gelen b yüzü parçası  “No Services” diğerinden epey farklı hâlde boğuk, durgun ve melankoli sınırlarında gezinen nitelikte. 

EP: Burakbey – aradım – remix
(DO)

Burakbey’in ilk albümü Deliler Oratoryosu’nda yer alan “aradım” parçası için yapılmış remikslerden oluşan bir derleme. Particles, Disco Tarantula ve Cicex Cocux’un ellerinden çıkan remikslerin yanı sıra şarkının acapella ve enstrümantal versiyonları da mevcut.

TEKLİ: Anjimile – Father
(4AD)

Boston’da yerleşik müzisyen ve besteci Anjimile, kendi sesiyle oluşturduğu derinlikli melodik katmanlarla yoğun duygudurumlarını işitsel deneyimlere dönüştürüyor. Sonbaharda yayımlayacağı yeni albümü The King’e doğru ikinci durağımızda, 2016’daki rehabilitasyon süreci sonrası kendisine destek olan ebeveynlerine teşekkürlerini iletiyor Anjimile. Brad Allen William’ın gitarıyla eşlik ettiği parçanın lirik videosu da burada.

TEKLİ: Das Koolies – A Ride
(Strangetown Records)

Galli rock grubu Super Furry Animals’ın bir uzantısı olarak eylülde ilk uzunçalarını yayımlamaya hazırlanan Das Koolies, ilk teklisi “Best Mindfuck Yet”le heyecanlı bir giriş yapmış, gözlerimizi üzerine çekmişti. Türlü synth süslemeleriyle, tekrarlayan bir bas yürüyüşünden tekinsiz bir uğultuya doğru uzanan bu üçüncü durak, başlangıçta tamamen elektronik bir akışa sahipmiş. Vokallerin, ardında pek çok tuhaflık içeren bir kapı açtığını söyleyen grup, “Belki de bu, üniformalı hırsızlar ve onların vergi zulaları hakkındadır.” sözleriyle anlatıyor şarkıyı.

ALBÜM: Samrai – Work & Roti
(Sangha Industries)

Güney Asya’nın ritmik geleneklerini bugünün prodüksiyon anlayışlarıyla kesiştiren bir albüm. SCAPA, Vindya, Vikaash Sankadecha, Pops Roberts, Shanique Marie ve nice konuğuyla birlikte daimi bir diyalog hâlinde üretilmiş sekiz parçadan oluşuyor. Samrai’nin ismini annesinin evlenmeden önceki soyadından alan yeni plak şirketinin de ilk albümü aynı zamanda.

ALBÜM: Angelo de Augustine – Toil and Trouble
(Asthmatic Kitty Records)

Düşsel bir ses dünyası yaratmanın hakkını fazlasıyla veren yeni Angelo de Augustine albümünü; akustik gitarı ve narin vokallerinin arkasına saklanmış tehlike, tekinsizlik ve korku gibi karanlık hisler tanımlıyor. Geldiği yerdeki bir silahlı saldırıdan sonra içini kaplayan bu hislerle albümün temalarına karar veren müzisyen, toz pembe duyulan bulutların içinde yağmuru saklıyor.

TEKLİ: Goat – Jazzman
(Rocket Recordings)

Shane Meadows’un mini dizisi The Gallows Pole, 31 Mayıs’ta BBC’de yayına başladı. İsveçli psikedelik rock grubu Goat tarafından dizi için hazırlanan soundtrack albüm de 7 Temmuz’da dinlemeye açılacak. Dinlemeye açılan ilk parça “Jazzman”, sürükleyici bir arpej dizisini yoğurarak katmanlanıyor.

ALBÜM: Brigid Mae Power – Dream From the Deep Well
(Fire Records)

Folk ve dream pop unsurlarını kesiştirdiği yeni albümüyle, dünyanın içinden geçtiği bu kafa karıştıran zamanlarda kendini ihmal etmemeyi öğütlüyor Brigid Mae Power. Büyüme sancıları, çocukluğun bilinmezliği,  kayıpla baş etme biçimleri albümün temas ettiği başlıklardan birkaçı. Akıllara 70’lerin folk müzisyenlerini getiren üslubuyla, bu yaza sık sık eşlik edecek bir kayıt.

TEKLİ: Priya Ragu – Easy
(Warner Records)

“Hep başka birinin ilk adımı atmasını bekliyoruz. Beklentiler, ego ve reddedilme korkusu arasında dans ediyoruz. Bu şarkıda yeşil ışık yakılsa da herhangi bir şeyin kıpırdamadığı bir ânı tasvir ediyorum.” Sri Lanka asıllı İsviçreli müzisyen Priya Ragu, bu yıl yayımladığı ilk teklisini bu sözlerle tanımlamış. 2000’ler başları pop nostaljisi yaşatan parçanın, Jade Ang Jackman imzalı klibi de işte burada.

ALBÜM: Chester Watson – fish don’t climb trees
(POW Recordings)

Alternatif sahnenin üretken rapçilerinden Chester Watson’ın ikinci stüdyo albümü, müzisyenin kendini sorguladığı ve hayatının derinliklerine daldığı bir iş. 15 yaşından beri müzik yapan ve yayımlayan Watson’ın minimal ama yoğun ses düzenlemeleri ve nitelikli kelime oyunlarıyla hem zengin hem dingin bir hip hop dinletisi. İlham kaynakları arasında MF DOOM, Odd Future, Mos Def, Madlib ve J Dilla gibi isimler olan müzisyenden, bu referansların çağrıştırdığı biçimde hip hop ve lo-fi’ın hafiften psikedelik bir karışımı diyebiliriz.

TEKLİ: Art Feynman – All I Can Do
(Western Vinyl)

Caz, folk ve funk’ın birleştiği, elektronik dokunuşlarla bezeli çok boyutlu bir psikedelik yol şarkısı. Here We Go Magic ekibinden ve solo projesi Temple’dan tanıdığımız emektar müzisyen Luke Temple’ın animist alter egosu Art Fenyman eşliğinde yayımlayacağı üçüncü albüm olacak Be Good The Crazy Boys’tan geliyor. Güçlü biçimde Arthur Russell enerjisi yayan parça, groove’uyla ânında yakalıyor dinleyeni.

ALBÜM: John Carroll Kirby – Blowout
(Stones Throw Records)

Efil efil bir yaz albümü arayanlar; uzun yolları, gün batımlarını, calypso tınılarını sevenler; tembellik hakkını savunanlar, zevk için yaşayanlar buraya. Bir Kosta Rika seyahatinin çıktısı olarak canlandıran perküsyonlar ve uçucu nefeslilerle vücut bulan Blowout; yolculuğu boyunca Solange, Steve Lacy, Frank Ocean gibileriyle de çalışmış John Carroll Kirby’nin türler ve duygular arasında gezinmeyi alışkanlık edindiği müziğinden sıfır kilometre çeşitlemeler sunuyor. İyi bir klavyecinin yaratıcılık gösterisi diye de tarif edilebilir.

TEKLİ: Half Japanese – The Answer Is Yes
(Fire Records)

“John Lennon, Yoko Ono ile Londra’daki bir sergisinde tanışmıştı. İşlerinden birinde geçen bir kelimenin pozitifliğinden çok etkilenmişti. Kelime ‘evet’ti. Bu şarkı da olumlu çağrışımlar ve sevgiyle ilgili.” Grubun 21 Temmuz’a randevu verdiği yeni uzunçaları Jump Into Love’dan dinlediğimiz üçüncü tekli. Eğlenceli bir animasyon videosu da var. Buradan izlenebilir.