"Burası Kaykay Parkı Değil!", 29 Ocak'a kadar açık

80’lerden 90’lı yıllara kaykay kültürünün Budapeşte’deki gelişimine bakış sunan “Burası Kaykay Parkı Değil!” sergisi, Macar Kültür Merkezi’nde açıldı. Ayrıca Türkiye Kaykay Federasyonu desteğiyle kaykayın Türkiye’deki serüvenine de ışık tutulacak.

Budapeşte’deki Deák 17 Gallery’nin hazırladığı sergi, önemli bir alt kültüre dönüşerek kendi ruhunu bulan kaykayın bir yaşam tarzı oluşu ve gençlik üzerindeki etkilerine odaklanıyor. Çeşitli objeler, arşiv fotoğrafları, eğilimleri belgeleyen görseller ve sergiye özel hazırlanan kısa röportajları bir araya getirerek kaykaycılığın tarihsel izleri takip ediliyor. 

“Burası kaykay parkı değil!”, sokak kaykayının birçok yer gibi Macaristan’da da ortaya çıkıp zamanla kolektif bir ifade aracına dönüştüğü 80’ler boyunca sıklıkla duyulmuş bir tabir. 90’ları ise Macaristan’da kaykayın altın çağı olarak gösterebiliriz. İnternet öncesi bu dönemde dergi ve yerel markalarla dayanışma sağlayan kaykay toplulukları en aktif hâline ulaşarak yeni bir kuşağa imkânlar yarattı. 2000’li yıllarda kaykay parkurları inşa edilmeye başladı, internetle birlikte hareketler günü gününe takip edilebilir bir hâle büründü ve 2020 itibariyle kaykay olimpik bir spor dalı sayıldı. 40 yılın üzerinde bir zaman dilimine yayılan bu serüven, kaykay ve hareketlerdeki değişiklikler dışında medyanın kaykaycılara dair algısındaki değişimi de gözler önüne seriyor.

Serginin açılış konuşmasında, Deák17 Gallery’nin müdür yardımcısı Gréta Garami, Maceristan’daki kaykay kültürünün Türkiye ile benzerliğine dikkat çekerek, bu iş birliğinin çıkış noktasını anlattı. Küratörlüğü üstlenen Zsolt Petrányi, Macaristan’a ilk kaykayın Türkiye üzerinden ulaştığını ekleyerek, kurulan ilişkinin önemini vurguladı. Serginin Türkiye’deki kaykay serüvenine göz atan bölümünde; takım müdürü Cenk Kulioğlu’nun danışmanlığında hazırlanan gazete kupürleri, fotoğraflar ve videolar yer almakta. Ayrıca Tuncay Koçal’ın koleksiyonunda bulunan 1978’de Türkiye’de üretilen ilk el yapımı kaykay da ziyaretçileri bekliyor.

Türkiye’de üretilen ilk kaykay

Burası Kaykay Parkı Değil!, 29 Ocak’a kadar görülebilecek. Eş zamanlı olarak, dünyanın dört bir tarafından graffiti fotoğrafları çeken gezgin György Konkoly-Thege‘nin “Social Graffiti” başlıklı fotoğraf sergisi de Macar Kültür Merkezi’nde görülebilir.

Yazı : Ezgi Oğraş