Cavit Mürtezaoğlu (1962-2020)

Dünyaca ünlü İranlı müzisyen Cavit Mürtezaoğlu, corona virüsüne yenik düştü. 

1962 yılında Tebriz’in Serandib Köyü’nde Ehli Hak bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Cavit Mürtezaoğlu, Azerbaycan Bakü konservatuarından mezun oldu. Makamsal yapıya dayanan müziğini caz formatıyla buluşturan müzisyen, kendi estetiğini “caz-makam” olarak tanımlıyordu. Kariyeri boyunca farklı ses dizimleri ve armoniler yaratan Mürtezaoğlu, 100’den fazla bestesinin yanı sıra Pir Sultan ve O 3 (Leyla ile Mecnun) isimli iki operete imza atmıştı.

Türkiye’de de birçok konser veren müzisyen, Senli Günler ve Susmam albümlerinin yanı sıra film ve belgesel müzikleriyle de tanınıyor. Felsefe alanında da çalışmalar yapan Mürtezaoğlu, Almanya’dan Avustralya’ya birçok farklı ülkede seminerler düzenledi. 

Siyasi sebeplerle İran’dan sürgün edilen Mürtezaoğlu, 7 yıldır Türkiye’de yaşıyordu. Müzikal birikimini yeni nesillere aktarma motivasyonuyla İstanbul’da kurduğu “Ses Atölyesi”nde dersler verdi. 

“Yönetimlerin sanata yaklaşım tarzı, sanat modeli ile orantılı olmalıdır. Yani devlet erkânı şuur olarak, kendileri bu bilgiye sahip olmalı ve “orantılı uygulama”yı hayata geçirmeliler. Orantılı uygulama sanat hacmiyle bağlantılıdır. Yönetim, sanatçının sanat hacmindeki içeriğin miktarı ve boyutu ile orantılı olarak ilgilenip onların  gelişmesi için zemin yaratmalı. Yönetimin kafasındaki sanat modeli nedir? Bence doğru ve adaletli bir camiada sanatçı ve siyasetçi birbirlerine lazım tamamlayıcıdır.” – 2018