CHAI’den City Pop efsanesine saygı duruşu: “Plastic Love”

Japon pop punk dörtlüsü CHAI, ülkesinde 2017’de yayımlanan ve ardından Burger Records tarafından ABD baskısı yapılan ilk albümü PINK’le radarımıza girmişti. Geçtiğimiz yıl Heavenly etiketli PUNK albümüyle dinamik, eğlenceli ve akılda kalıcı parçalarına iyiden iyiye tutulduğumuz ekip, hız kesmiyor.

Geçtiğimiz aylarda Seattle’ın köklü plak şirketi Sub Pop’la anlaşan ve hâlâ sıklıkla döndürdüğümüz “Donuts Mind If I Do” parçasını yayımlayan CHAI, şimdi de leziz bir coverla karşımızda. Japonya’nın pop ve disco müziğinin efsanelerinden Mariya Takeuchi’nin en bilindik parçalarından “Plastic Love”ın CHAI yorumu hemen aşağıda.

CHAI, aynı zamanda Gorillaz’ın bol konuklu Strange Timez albümünde de yer aldı. JPEGMAFIA ve CHAI’nin Gorillaz’a eşlik ettiği “MLS”, albümdeki favorilerimizden.

Mariya Takeuchi ve “Plastic Love”

1984 yılında yayımlanan Mariya Takeuchi’nin “Plastic Love” parçası, müzisyenin en yüksek satış rakamlarına ulaşan Variety albümünde yer alıyordu. Dönemin popüler müzik akımı City Pop’un başyapıtlarından biri olarak tanımlanan “Plastic Love”, sevdiğini kaybeden bir kadının hikâyesini anlatıyor. Takeuchi’nin partneri ve City Pop’un öncülerinden biri olan Tatsurō Yamashita parçanın prodüktörlüğünü üstlenmişti.

CHAI’nin “Plastic Love” yorumu, Sub Pop’un 6 Kasım’da piyasaya sürdüğü 7 inçlik plağın B yüzünde yer alacak. A yüzünde de “Donuts Mind If I Do” bulunuyor.

City Pop geleneğine, Bant Mag. No:71 için hazırladığımız A’dan Z’ye: Şehir ve müzik dosyasının Yokohama maddesinde değinmiştik.

İllüstrasyon: Rajab Eryiğit

Yokohama

Müzik yazarlarının, akademisyenlerin ve müzisyenlerin hâlâ net bir tanımını yapmakta zorlandığı City Pop kültürü, 1970’lerde Japonya’da yayılmaya başladığında başlıca merkezlerinden biri Yokohama’ydı. 1980’lerde zirvesine ulaşan City Pop, temelde sokakla ilişkilendirebileceğimiz, farklı coğrafyaların müzikal disiplinlerini geleneksel Japonya ezgileriyle kesiştiren bir müzik akımı. Soft rock, boogie, funk, hatta tropikal Karayip müzikleri… Mobil müzik dinlemenin ilk örneklerinden sayılabilecek Walkmen’lerin çıkışına denk gelmesi itibariyle bu teknolojiyle de birlikte anılır City Pop. Şehir yaşantısından beslenir, şehrin temposuna göre şekillenir. 2010’larla birlikte özellikle alternatif rock ve pop sahnelerinde türeyen yeni nesil Yokohamalı grupların dillendirmeye başladığı City Pop’un yeniden canlanması, eskiler tarafından suni bir çaba olarak yorumlanıyor.