Corona günleri için politik beslenme çantası

ABD’nin en uzun süredir yayımlanan haftalık dergisinden genç yayınlara, YouTube solunun fenomenlerinden çiçeği burnunda podcastlere, takip edilesi birtakım mecralardan bir araya gelmiş politik beslenme çantanız hazır.   

Yazı: Yiğit Atılgan, Ekin Sanaç

Monthly Review

Bugün ABD’de kesintisiz olarak en uzun süredir yayımlanan sosyalist dergi unvanını elinde bulunduran Monthly Review’un Mayıs 1949 tarihli ilk sayısını Albert Einstein’ın “Neden Sosyalizm?” başlıklı makalesi açıyordu. O dönem Keynesçi müdahalelerin kapitalizmin sonsuza dek büyümesine yeterli olacağı fikrinin karşısında Marksist geleneğe sadık kalıp kapitalizmin içsel çelişkilerini görünür kılan dergi, akademik jargondan uzak durup okunabilirliği öne çıkararak ve sol içi günlük polemiklere takılmak yerine bugünü tarihin bir parçası olarak algılayarak uzun soluklu olmayı başardı.

Chapo Trap House

Chapo Trap House, politik hiciv alanında yıldız mertebesine ulaşmış bir oluşum. Amerika’nın hit podcast’i bundan dört yıl önce yayın hayatına başladı ve büyük bir hızla yükselerek muazzam bir popülerlik kazandı. Patreon platformunda en çok destekçiye sahip kanallardan biri onlar ve kapitalizmin illetlerine getirdikleri analizlerle dinleyiciyi gülme krizlerine sürükleme potansiyeline sahipler.

The Nation

The Nation, 1865’te köleliğin kaldırılmasını hedefleyen The Liberator gazetesinin anayasadaki değişiklik sonrası daha geniş konulara odaklanmak için kapatılması sonucu kurulmuş. ABD’nin en uzun süredir yayımlanan haftalık dergisi, McCarthy döneminde kütüphanelerden yasaklanmış, Birinci Körfez Savaşı esnasında ifade özgürlüğü üzerinden devletle papaz olmuş, progresif ve muhalif bir neşriyat. Bugün 150 bin civarı bir tiraja sahip olan dergi, mimariden iklime, film eleştirisinden silahsızlanmaya, şiirden mülteci meselelerine geniş bir yelpazeyi kapsamakta.

ContraPoints

ContraPoints’i bu zamana kadar duymayan pek kalmamış olabilir. 2016’dan bu yana sürdürdüğü kanalıyla YouTube solunun popüler simalarından biri. Felsefe arka planından gelen Natalie Wynn, politika, ırk, toplumsal cinsiyet ve etik meselelerine queer temasları, aktarım ve mizah gücüyle fark yaratan bir YouTube kişiliği.

The Intercept

eBay kurucusu Pierre Omidyar’ın fonladığı First Look Media’nın bir parçası olarak 2014’te kurulan The Intercept yayın hayatına ABD ordusunun dronelar aracılığıyla yürüttüğü suikast programına dair bir dosya ile başlamış, akabinde Edward Snowden’ın sızdırdığı resmî belgeler ile devam etmişti. Bugün gözetim, adalet, yolsuzluk, ekoloji ve teknoloji başlıklarına odaklanarak yazı, video ve podcast üretimlerinde bulunan haber sitesi aynı zamanda Brezilya’da faaliyet gösteren Portekizce bir yayına da sahip.

The Philosophy Tube

Yine felsefe arka planından gelen, YouTube solunun bir diğer popüler siması olan Oliver Thorn’un kanalı, bugünkü kimliğini iki yıl önce kazandı. Birleşik Krallık’ta eğitim ücretlerinin artışı üzerine giriştiği felsefe alanındaki beleş eğitici videoları, 2018’de yerini (yukarıda bahsini geçirdiğimiz Natalie Wynn’in kanalının da etkisinde) felsefe üzerinden bugünü düşünen teatral performanslara bıraktı ve karşılığını da aldı.

Dissent Magazine

1954’te batının liberalizmi ve doğunun komünizminden bağımsız üçüncü bir pozisyonu benimseyerek yola çıkan bir sol fikir dergisi olan Dissent, her ne kadar 60’lar ve 70’lerde üçüncü dünya devrimlerine ve sınıf mücadelesinden kopuk kültürel solculuğa şüpheyle yaklaştığından öğrenci hareketleriyle bağını kaybetse de ana akım liberalizmin tuzağına düşmedi. Bugün sol düşünce yelpazesinin birçok cenahından fikirlere ev sahipliği yapan, 2014’te tasarımını değiştirip gençleşen ve podcast serileri de yürüten derginin basılı versiyonu üç ayda bir yayımlanıyor.

New Politics

1961’de yayın hayatına başlayan ve basılı versiyonu 1986’dan beri yılda iki kez yayımlanan New Politics dergisi Soğuk Savaş döneminde “Ne Washington Ne Moskova” sloganıyla üçüncü bir yolu benimsemiş, tarihsel olarak komünist devletlere içsel otoriter dürtülerin karşısında sosyalizm fikrinin demokrasi ve özgürlük fikirlerinden ayrı düşünülemeyeceğini savunmuştu. Dergi bugün barış, kadın, LGBTİ+, çevre ve sendika meselelerine dair uluslararası mücadeleleri konu alan makaleler yayımlıyor.

The Dig

Amerikan solunun fiyakalı dergisi Jacobin’in podcast kanalı. Gazeteci ve yazar Daniel Denvir’in ev sahipliğinde, akademisyenler ya da aktivistlerle yapılan röportajlar ışığında her hafta ırkçılık, emek mücadelesi, feminizm, göç, cezai adalet gibi alanlarda farklı meselelere derinlemesine bakış sunan The Dig, bugünlerde dinleyicilerini COVID-19’a dair politik bir günce oluşturmak adına anlatılarını paylaşmaya da teşvik ediyor.

Media Roots Radio

Media Roots Radio, bir yurttaş gazeteciliği projesi olarak 2010’da faaliyetlerine başladı. Gazeteci Abby Martin ve gazeteci, sinemacı ve müzisyen kardeşi Robbie Martin tarafından hazırlanan program marjinlerin sesini, ortak bilinci ve aktivistlerin ortak eylemlere geçme inancını yükseltiyor. Media Roots Radio, Amerika merkezli olsa da Filistin’den Şili’ye farklı coğrafyalara da uzanıyor. Şu anda sıkı bir COVID-19 gündemi takip etmek de mümkün elbette.

Commune

Yeats’in 1. Dünya Savaşı sonrası atmosferi yansıttığı ‘The Second Coming’ şiirinden hareketle merkeze çeken politikaların artık tutunamayacağını şiar edinen, sosyal demokrat sanrıların ise artık dönülemeyecek bir geçmişte kaldığını savunan 2018 doğumlu Commune, gözünü geleceğe, kulağını ise sokağa yönelten bir popüler siyaset ve kültür dergisi. Basılı versiyonu üç ayda bir gün yüzü gören dergi, içeriği ile teori ve pratik arasındaki dengeyi iyi kuran, tasarımı ile Jacobin gibi genç kuşağa da hitap edebilen bir yayın.

Current Affairs

Başka bir genç dergi de yayın hayatına 2015’te başlayan Current Affairs. Kendisini nükteli bir şekilde “derinlikli siyaset analizleri ve renkli flamingo resimlerini bir arada bulabileceğiniz yegâne dergi” olarak tanımlayan yayın, güncel politik ve kültürel tartışmaları progresif bir perspektiften yorumlamakta. Kendisine eşlik eden bir podcast de bulunan ve iki ayda bir yayımlanan dergi özellikle görselliğiyle muadillerinden ayrışıyor.

Asian Enough

Los Angeles Times ekibinden Jen Yamato ve Frank Shyong’un sunumuyla 17 Mart 2020’de yayına başladı. Asya kökenli Amerikalı olma deneyimini, hem de böylesi bir dönemde, farklı açıları ve acılarıyla ele almak üzere yola koyulan seri, her bölüm yazar, oyuncu, komedyen, yönetmen, sağlıkçı gibi farklı alanlarda tanınmış bir isim ile sohbeti koyultuyor. Diaspora kültürlerinin geçmişten bugüne deneyimleri arasında kazı yapan Asian Enough, kimlik meselesine çarpıcı şekillerde yaklaşıyor.

The Baffler

Müzik meraklıları The Baffler’ı Steve Albini’nin ‘The Problem With Music’ makalesinin ilk basıldığı mecra olarak bilebilir, ancak dergi 1988’den beri kültürel analizlerin dışında, siyasi eleştiriler, kısa öyküler ve şiirler yayımlayan sol bir mecra. Mali olarak okuyucu bağışlarına dayanıp Silikon Vadisi, finansal kapital ve ana akım medya karşıtı bir duruşa sahip olan dergi ilk yıllarında düzensiz bir şekilde yayımlansa da şu günlerde iki ayda bir bayide.

CrimethInc

1990’ların ortalarından itibaren otonom hücrelerden müteşekkil özeksiz bir kolektif olarak varlık gösteren CrimethInc üyelik değil gönüllülük esasına göre işleyen, anonim müştereklik (affinity) grupları üzerinden gerilla taktikleri uygulayan bir ağ. Kitap yayımlamadan punk konserlerine, hacktivizmden poster üretimlerine geniş bir yelpazede faaliyet gösteren ve Türkçe bir sürümü de bulunan ağ, küreselleşme ve temsili demokrasiyi reddeden, onun yerine radikal topluluk örgütlenmesini esas alan bir yaklaşıma sahip.

Season Of The Bitch

Season Of The Bitch, kendilerini Cadılar Meclisi (The Coven) olarak adlandıran altı host tarafından hazırlanan bir sosyalist/feminist podcast. Bir şeylerin kendilerine açüklanmasından (mensplaining) fenalaşmış bünyeler için politika ve kültür etrafında pek çok farklı konuyu titizlikle ve ilham verici şekillerde ele alan; bilgilendirdiği kadar muazzam keyif de veren bir seri.

WSWS

Troçki’nin kurduğu Dördüncü Enternasyonal’in Uluslararası Komitesi tarafından yayımlanan WSWS gelir dağılımındaki adaletsizlik, finansal krizler ve savaşlarla alt üst edilen sınıfsal dengeler, kemer sıkma politikaları, demokratik hakların ihlali gibi güncel meselelere odaklanan bir yayın. Sınıf mücadelesini hem tarihsel bir perspektiften hem de günlük gelişmeler üzerinden inceleyen sitenin sanat, bilim ve felsefe gibi alt bölümleri de uzun soluklu içerikler sunmakta. Sitenin aynı zamanda Türkçe bir sürümü de mevcut.