2014, yerli müzikler için de fazlasıyla bereketli bir yıldı. Dönüp baktığımızda hem ana akım hem bağımsız üretimlerin sayısında ve niteliğinde bir yükselme olduğu bariz bir biçimde hissediliyor. Bu yılın en iyi yerli kayıtlarını toparlarken albümler, EP’ler, single’larla dolu geniş bir havuzda kendimiz bulduk!

Değerlendirme: Ekin Sanaç, J. Hakan Dedeoğlu, Cem Kayıran, Altay Aydemir, Seçil Kalenderoğlu, Hazal İlbay, Emre Berberoğlu, Seden Mestan, Aycan Taşyürek, Semra Uygun

Fotoğraf: Aylin Güngör


Image

BaBa ZuLa – 34 Oto Sanayi  (Lila Records)
BaBa ZuLa’nın sekizinci albümü diğer albümlere kıyasla bol sözlü, daha yüksek sesli, daha kısa ama tam tadında ve çok daha politik bir albüm. Türk Halk Müziği’ni çağdaş müzikle harmanlayan BaBa ZuLa kendi deyimiyle yine “uzay yolu oryantal müziği”ni yapmaya 34 Oto Sanayi’de de devam ediyor.


Image

Savai & Gökalp K. – Tape One (Tektosag)
Tektosag kataloğunun bu yıl bize sunduğu güzelliklerden biri olan Tape One, baştan sona sürprizlerin ardının kesilmediği, olduğunuz yerde dans etmeye engel olamayacağınız bir albüm!


Image

123 – Anja (Who Are We Who We Are)
123’ün anlattığı hikâyenin son perdesi anlamına gelen Anja, kapanış hissiyatının yanısıra grubun takipçileri için yenilikler de barındırıyor. Özellikle gitarın dâhil olmasıyla, 123 tınısı, önceki albümlere kıyasla farklı kıvamlarda karşımıza çıkıyor Anja’da.


Image

Gaye Su Akyol – Develerle Yaşıyorum (Olmadı Kaçarız)
Bir Yeşilçam filmi düşünün. Mekân: Uzay. Zaman: Yekpare, geniş bir an. Sahnenin orta yerine kurulmuş rakı masası, başrol ise belli. Mai ve Seni Görmem İmkânsız’dan sonra ilk solo albümü ile büyük adımlar atan GSA, bu sene bol muhabbetli ve müzikli bir sofraya davet etti bizleri, iyi ki de etti.


Image

Peygamber Vitesi – Ulu (Müzik Hayvanı)
Peygamber Vitesi’nin hem kadrosunu hem de müziğinin dokusunu değiştirmesiyle birlikte ortaya çıkardığı ilk üretimi olan Ulu ayakları yere oldukça sağlam basan bir albüm. “Ayı” hayvanının mitolojiden modern toplumlara farklılaşan itibarı ve insanla arasında süregelmiş iktidar değişiminden beslenen Ulu, PV’nin sonraki işlerine dair merak uyandırmayı da ihmal etmiyor.


Image

The Ringo Jets – The Ringo Jets (Tantana Records)
Eğer bir The Ringo Jets konserine denk geldiyseniz, bu üçlünün çıkarabileceği gürültü ve vücudunuzda yükselteceği adrenalin seviyesi hakkında az çok fikriniz vardır. Bu albüm de aynı şeyleri eksiksiz olarak vaat ediyor! Kısaca, tank gibi bir albüm!


Image

Biblo – Absence (c.sides)
Yerli sahnenin en üretken isimlerinden biri olan Biblo, senenin sonlarına doğru yayınladığı Absence’ta onu geçtiğimiz iki yıl içerisinde yazılmış ve bu süre zarfında yaşanan olaylardan beslenen şarkılardan oluşuyor. Hattâ şarkı yerine ruh hâlleri demek daha doğru olur! Yılın en özel elektronik albümlerinden biri.


Image

TSU! – H.M.S. Angora (Figure 8)
Bundan birkaç yıl önce TSU! adını taşıyan ilk albümüyle karmaşık düşüncelerimizle birlikte huzur dolu dakikalar geçirmemizi sağlayan TSU!, ilkiyle hemen hemen aynı çizgide seyreden ikinci kaydı H.M.S. Angora’da Carla Bozulich, Aaron Roche ve Jhno Eischenseer gibi müzisyen dostlarının da katılımıyla hepimizin kendine pay çıkarabildiği öykülerini anlatmaya devam ediyor.


Image

Can Güngör – Ben Oradaydım Zaten / Silik Düşler (Olmadı Kaçarız)
İlk uzunçalarını bu yılın başlarında yayınlayacak Can Güngör’den nefis bir iştah açıcı. Akıcı ve akılda kalıcı melodiler, usta işi düzenlemelerle Güngör’ün kendine özgü şarkı yazımı, daha fazlası için heyecan yaratıyor.


Image

Hayvanlar Alemi – Twisted Souvenirs (Unrock)
Twisted Souvenirs, psikedeli ve sörf rock’ın dirsek temasının zirve noktasından gelen bir kayıt gibi. Her Hayvanlar Alemi albümünde olduğu gibi melodik fikirlerin nasıl yoğurulacağı ve çeşitlendirileceği konusunda epey kafa patlatıp, daha detaylandırılmış bir prodüksiyonla çıktı bu yıl karşımıza. Twisted Souvenirs, can sıkıntısına birebir, hareketsiz bünyelere ilaç gibi bir albüm!


Image

Ceyl’an Ertem – Amansız Gücenik (Sony Music)
Ceyl’an Ertem’in üçüncü solo albümü Amansız Gücenik, yerli sahnenin en özel seslerinden birini yer yer sadece bir gitar eşliğinde yer yer de yaylılar, nefeslilerle dolu bir kalabalık eşliğinde duyduğumuz bir albüm. Geniş ses yelpazesine rağmen albümde eşsiz bir bütünlükten bahsetmek mümkün. Ertem’in özellikle arabesk ve pop etkileşimlerine yer veren albümde onlarca konuk müzisyen olmasının yanısıra Yıldız Tilbe, Can Güngör, Mabel Matiz gibi isimlerin bestelerini duymak da mümkün.


Image

Pitohui – Devin (Bandcamp)
Geçtiğimiz yıl yayınladığı ilk EP’si Boros ile bağımsız müzik sahnesine sağlam bir giriş yapan Pitohui, Devin ile çıtayı yükseltmeye devam ediyor. Eleman değişiklikleriyle birlikte müziğine yeni sesler dahil eden grup, bu sesleri müziğine oldukça başarılı bir şekilde entegre etmiş. Doğaçlamalardan yola çıkarak devam ettiği üretim süreçleriyle ortaya çıkardığı yeni işleri, üzerimizde çok daha güçlü bir etki bıraktı.


Image

Zeleia & Golem – There’s Nothing (Bandcamp)
Zeleia & Golem’in tanışıp kısa süre içinde ortaya çıkardığı ilk albüm There’s Nothing, atmosferik ve yoğun anlarla bezeli, dinlemesi sıradışı bir deneyime dönüşme potansiyeli taşıyan bir kayıt.


Image

Gevende – Monochroma OST (Baykuş Müzik)
Gevende’nin zamanla evrilen ve daha katmanlı bir hâle gelen şarkı estetiği, bir bilgisayar oyunu olan Monochroma’nın müzikleri olarak karşımıza çıktı bu sene. Epey karanlık bir atmosfere sahip oyun için, en az oyun kadar karanlık müzikler, ilk iki Gevende albümünde olduğu gibi yine farklı ufuklara yelken açılan bir albüm hâline geliyor.


Image

Ağaçkakan – Fernweh (Bandcamp)
Yerli hip hop sahnesinin önemli oluşumlarından M4NM’in kurucularından Ağaçkakan, yılın özellikle ikinci yarısında epey hareketliydi. Bu yıl yayınlayacağı yeni uzunçalar öncesi bir iştah açıcı niyetine Fernweh EP’sini yayınlayan Ağaçkakan, her şarkıda farklı bir prodüktörle çalışmış. Farklı fikirler ve sürükleyici hikâyelerle Fernweh, bittiği zaman fazlasını isteyeceğiniz bir EP. 


Image

Yüzyüzeyken Konuşuruz – Otoban Sıcağı (Fono Müzik)
Otoban Sıcağı, günlük hayatta karşılaşabileceğiniz, görebileceğiniz, duyabileceğiniz birçok konuya parmak basıyor. Albümün yarattığı samimiyetin tek sebebi de işlediği konular değil. Ekibin akılda kalıcı melodileri ve nispeten basit şarkı yapıları, dinleyiciyi müziğe fazlasıyla çekiyor.


Image

Ekin Fil – A Moon Heart (Bathetic Records)
Ekin Fil diskografisinin en ağırbaşlı kayıtlarından biri A Moon Heart. Sesler bilinmeze doğru bir yolculuk hâlinde seyrederken dinleyiciyi de yanında götürmek konusunda hiç zorlanmıyor. Her zaman dinlenebilecek bir albüm olmasa da, A Moon Heart sizi en doğru anda yakaladığında kolay kolay vazgeçemeyeceğiniz bir albüm olacak.


Image

Nodul – Balcony Beats (Tektosag)
Tektosag ailesinin fertlerinden Nodul’ün fütüristik vuruşlar, derin baslar ve enerjik synthleriyle göze çarpan ilk albümü, büyük bir alkışı hak ediyor. Her şarkısında ayrı bir güzellik bulduğumuz Balcony Beats’in seslerini net ve tertemiz duymamızı sağlayan prodüksiyonu da oldukça etkileyici.


Image

Paradisko – Chewing Gun (On The Fruit Music)
Hemi ve Thousand Fingers ikilisinin işbirliğiyle ortaya çıkan Paradisko, ilk EP’si Chewing Gun’da dinleyicilerine tropikal bir atmosfer içerisinde fütursuzca dans etme olanağı sunuyor. EP’deki Xinobi, Mighty Mouse ve Digits remiksleri de en az şarkının orijinali kadar eğlenceli.


Image

Kim Ki O – Grounds Remixes (Lentonia)
Kim Ki O’nun geçtiğimiz yıl yayınladığı albümü Grounds’ta yer alan şarkıların 12metreküp, Grup Ses Beats, Alphadub  gibi yaratıcı isimlerin ellerinden geçmesiyle ortaya çıkan Grounds Remixes, Kim Ki O’nun müziğini daha önce duymadığımız sunumlarda karşımıza çıkarıyor.


Image

#musicislove – Sound of Dopeness (Bandcamp)
2014 boyunca adından sıkça söz ettiğimiz hip hop kollektifi #musicislove’ın yerli ve yabancı sahneden bağımsız isimleri bir araya getiren toplaması Sound of Dopeness, yeni şeyler keşfetmek isteyenler için bulunmaz bir fırsat!


Image

Eskiz – Kimsenin Ruhu Duymaz (Tantana Records)
Bol gürültülü, coşkulu ve seykedelik! Eskiz’in ekimde gelen ilk uzunçaları Kimsenin Ruhu Duymaz, isminin tam aksine dinleyen herkesin ruhuna işleyen ve modunu değiştiren gümbür gümbür bir rock’n’roll albümü!


Image

Can Kazaz – Yollar ve Su (Soundcloud)
Müziğin çeşitli yanlarına eğildiği farklı projeleriyle tanınan Can Kazaz’ın bu yıl kendi imkânlarıyla yayınladığı yeni albümü Yollar ve Su, huzur dolu bir akış ve dinlemesi epey keyifli sekiz şarkı vaat ediyor. Yılın sonlarında bir de EP yayınlayarak bu yılı epey hareketli geçiren Kazaz, Yollar ve Su albümünde Can Dedeoğlu ve Eda Sena Şenceylan’la yaptığı düetlere ve bir Demirhan Baylan yorumuna yer veriyor.


Image

Fakepakt – People I Knew (Partapart Records)
Solardip ve Lust gibi gruplardan tanıdığımız Yiğit Gürcihan’ın Fakepakt adıyla başladığı solo projesinin ilk albümü People I Knew, yerel ve global sahneden birbirinden yetenekli müzisyenlerin katılımıyla farklı formlara bürünen, özgün bir çalışma.


Image

Sanebeatz – 657 (Bandcamp)
#musicislove kollektifinin üretken üyelerinden Sanebeatz’in 657’sinde, bir devlet memurunun iş günü anlatılıyor. Sabahından akşamına kadar anlatılan gün içerisindeki inişler ve çıkışlar, oldukça cana yakın bir şekilde ve özenle bir araya getirilmiş vuruşlarla işleniyor.

  1. Gelecek zaman, gergin zaman: Alex Gross

    Gross’un tablolarına yerleşmiş, gözlerindeki bıkkın ve hayattan kopuk ifadeleriyle asabımızı bozan karakterlere bakakaldık ve sanatçıdan, Los Angeles’ta yaşama psikolojisi, sanat ve müzikteki politik ifade tercihleri, sembolizm, "Her" filmi ve Thom Yorke’a dair yanıtlar aldık.

  2. “Görsel olan her şey benim için bir malzeme”: Haydi Roket

    Bakmaya doyamadığımız GIF’lerin mucidi Haydi Roket sorularımızı cevapladı.

  3. 2014’ün en iyi 50 yabancı albümü

    Bant Mag. ekibinin haftalar süren oylaması sonucunda ortaya çıkan yılın en iyi 50 yabancı albümü listesi huzurlarınızda…

  4. 2014’te yerli sahnede yayınlanan en iyi 25 kayıt

    Bu yılın en iyi yerli kayıtlarını toparlarken kendimizi, albümler, EP’ler, single’larla dolu geniş bir havuzda bulduk...

  5. 2014’ün en iyi 10 albüm kapağı

    Bu yılın en iyi albüm kapaklarını belirlerken görsel estetiğin yanısıra, yeni fikirler barındırması, şaşırtıcı olması ya da tam tersine basitlikten bir güzellik çıkarması gibi unsurlara dikkat ettik...

  6. 2014’ün en iyi 5 keşif albümü

    Bu yıl pek göze çarpmayan, ağırlıklı olarak bağımsız yayınlardan ve dinlemesi biraz zor olan müziklerden beş tane albümü seçmek pek kolay olmadı...

  7. 2014’ün en iyi 10 müzik klibi

    Deneysel video çalışmalarından animasyonlara, baş döndüren kamera oyunlarından dev prodüksiyonlara işte bu sene bizi mest eden 10 müzik klibi!

  8. 2014’ün en iyi 50 filmi

    Bant Mag.’ın her yıl vizyona giren ve girmeyen filmleri bir arada harmanladığı listesi, 2014’ün bize göre sinemasal özeti niteliğinde…

  9. Sinema & TV’de 2014 – diğer listeler

    Bant Mag.’ın ilk 50’sine sığdıramadıkları, yılın performansları, hayal kırıklıkları, yılın heyecan verici dizileri…

  10. Dünyanın dört bir yanından 2014’ün kaçırılmayacak 10 belgeseli

    Belgesel sinema alanında epey bereketli bir yılı geride bırakmışken, 2014’ün akılda kalan dokümanterlerini gözden geçirmenin vaktidir...

  11. “Nasıl başladım? Neden başladım?¨: Davulcular anlatıyor (II)

    Berke Can ÖzcanDANdadaDAN / 123 / Marika / Great Republic of South / Bicycle Day / Tamburada “Evde kimse yokken

  12. Havada bir yumruk, çıkarılmış bir yangın, açılmış bir kapı: Owen Pallett

    In Conflict ile 2014’ü yoğun geçiren ve 19 Aralık’taki Salon konseri için İstanbul’a gelen Owen Pallett sorularımızı yanıtladı.

  13. Soru-cevaplarla Demonation Festivali No:5

    Yılın Demonation vakti geldi! Peki bu yıl kimleri izleyeceğiz?

  14. Komik değil absürt: Yüzyüzeyken Konuşuruz

    Ceyl’an Ertem, Yüzyüzeyken Konuşuruz’un sorumlusu Kaan Boşnak’la konuştu.

  15. Her nabza göre şerbet veren 14 filmle 14. !f istanbul bağımsız filmler festivali

    Her yıl kışın en soğuk günlerini, beyazperdenin bağımsız ışığıyla aydınlatan !f İstanbul’un 14. yıl programından sızan 14 film, heyecan dalgasını artırmaya yetiyor… 23 Ocak’ta Emika’lı açılış partisi de cabası!

  16. 2014’ün en iyi 5 yeşil projesi

    İstanbul'daki betonlaşmaya, trafiğe ve çevre talanına rağmen şehirde yüzümüzü güldüren, doğayla barışık uygulamalar yapılmaya devam ediyor. 2014'te kentlilere merhaba diyen en güzel beş projeye baktık.

  17. 2014’ten 1 Yönetmen, 1 Oyun Yazarı, 1 Mekân, 1 Tasarım & 1 Proje

    Ve Diğer Şeyler Topluluğu, Yeni Metin Yeni Tiyatro gibi memleketin heyecan veren tiyatro oluşumlarından tanıdığımız Yeşim Özsoy Gülan'a 2014'de onun radarına takılan oyunları sorduk.

  18. 2014’ün en iyi 5 oyunu

    Bilgisayarda müzik yapmadığı zaman bilgisayarda oyun oynayan, Portecho ve Norrda projelerinin yaratıcılarından Deniz Cuylan'a 2014'ün en çok saatini yiyen oyunları sorduk.

  19. Künye

    yayın imtiyaz sahiplerive etkinlik direktörleri Aylin Güngö[email protected] J. Hakan Dedeoğ[email protected] yazı işleri müdürleri J. Hakan Dedeoğ[email protected] Ekin Sanaç[email protected] kreatif direktör