Douglas Dare yorumuyla bir Massive Attack klasiği

Yazı: Sevda P. Yıldız

İngiliz besteci ve müzisyen Douglas Dare, Dünya Piyano Günü vesilesiyle Massive Attack klasiği “Teardrop” parçasının yeniden yorumunu yayımladı.

Douglas Dare’i son olarak 2019’da Neue! Step festivali kapsamında İstanbul’da izleme imkânı yakalamıştık. Üç stüdyo albümü olan müzisyenin son uzunçaları milkteeth de 2020’ye tarihleniyor. Dare, o zamandan bu yanaHeavenly Bodies”,Behind The Walls” gibi kısa format paylaşımlar yaptı. 

Gelelim Douglas Dare filtresinden geçmiş “Teardrop” yorumuna… Piyanoya yaptığı fiziksel müdahalelerle seslerin çok daha hatları belirsiz duyulmasını sağlayan müzisyen, enstrümanı nasıl manipüle edebileceğini gösteriyor ve yakaladığı tınıların genişliği parçayı mistik bir alana dönüştürerek, şarkının önceki coverlarından farklı bir noktaya yerleştiriyor. Parçanın resmî klibindeki flu dil de bu üretim şeklini destekliyor. Kendisi de çalışmayı Instagram’dan duyururken, klipten kısa bir parçayla desteklemiş; yapımında “bir telefon, bir projektör ve vazelin” desteği aldığını anlatmış.

Douglas Dare bu işin kendisi için ifade ettiklerini şu cümlelerle anlatmış: “Piyano gününün şerefine, piyano kısmı ikonik olan, hemen tanınabilen ve düzenlemenin ayrılmaz bir parçası olan bir şarkı seçmek istedim. ‘Teardrop’ tam olarak bu. Bu kaydı evde yaptım ve sesleri yumuşatmak için keçe yerine yün bir atkı kullandım. Piyanodan çıkan tüm gıcırtıları, sesleri kısılmış tuşların yarattığı sıra dışı sesleri ve kırılgan sözlerin uyumunu duymayı seviyorum. Bu parçanın bir sürü cover’ı olduğuna eminim, onların arasında benim yorumumun da olması beni mutlu ediyor.” 

Dare’in parçayla kurduğu ilişki sadece yorumlamasında değil, çalışmanın diğer yönlerinde de dikkat çekiyor. Albüm kapağı için şunları söylüyor: “Parçanın tanıtım görseli için, geçen sonbaharı geçirdiğim Yunan adası Hydra’da çektiğim fotoğraflardan birini seçtim. Sakin bir şekilde suda yatan biri gibi görünen deniz ve kaya, Elizabeth Fraser’ın şarkı sözüne uyum sağlıyor.” 

Erased Tapes etiketli teklinin ses işçiliğinin büyük kısmı Douglas Dare’e, mastering’i Zino Mikorey’e ait.