Dünya dönüyor: Donut şeklindeki tabut tasarımı ve diğerleri

Dünyanın farklı noktalarından, büyük gündem yaratmayan haberler.

Yeni Zelanda’da donut şeklindeki tabut tasarımı

Auckland, Yeni Zelanda’da yaşayan Ross Hall ve şirketi Dying Art’la (Ölüm sanatı) tanışın. Hall burada kişiye özel farklı renk ve tasarımlarda tabutlar yapıyor. Son tabutunu kuzeni Phil için tasarlamış. Phil’in eşinin söylediğine göre Hall’un yaptığı kremalı donut şeklindeki tabut, ailenin ölümü takip eden son birkaç haftada yaşadığı üzüntüyü bir anlık da olsa hafifletmiş ve cenazedeki herkesi güldürmüş. Ayrıca Phil’in espri anlayışını da yansıttığı için de tabut hoşlarına gitmiş.

Hall’un donut tabut dışında LEGO, itfaiye arabası ve çikolata şeklinde tasarımları da mevcut. The Matrix temalı bir tabut yaptığı da olmuş. Bu ilginç girişim için, ölen kişinin sevdiği bir kumsalı veya tatil yerini referans alarak yaptığı tabutlar da revaçtaymış.

İrlanda’dan Galler’e yüzerek gelen futbol topu

Avrupa futbolu çalkantılı günlerden geçerken, bir futbol topunun gizemli yolculuğu Britanya’da yankı uyandırıyor. Luke Rickard, Galler’de Tywyn plajında kızıyla yürürken sahile vurmuş bir futbol topu buldu. Topu aldıklarında üzerinde İrlanda’da Drogheda’ya ait bir adresin yazılmış olduğunu gördüler. Rickard sahibini bulmak amacıyla topun fotoğrafını Facebook’a koydu.

Rickard’ın Cambrian News’a anlattığına göre topun sahibi olan çocuğun komşusu Facebook’ta fotoğrafları görmüş ve Rickard’la iletişime geçmiş. Böylece fotoğrafların paylaşılmasından yaklaşık altı saat sonra bütün mesele çözülmüş. Rickard’la iletişime geçen komşu, topun sahibi olan çocuğa durumun ailesi tarafından açıklandığını da söylemiş.

Utrecht kanallarındaki balıklar için kapı zili sistemi

Utrecht’in su kanallarında yaşayan balıkların seyahat etmesi son zamanlarda biraz daha kolaylaştı. Önceden balıklar, seyahatlerine başladıkları sulardan ilerleyerek Weerdluis boğazına ulaştıklarında burada baraj görevi gören bir bariyere takılıyorlardı. Barajı geçemeyince üreme alanlarına gidemedikleri gibi, aynı sularda yüzdükleri için burada yaşayan kuşlara yem oluyorlardı.

Bütün bunları önlemek için yapılan çalışmaların sonuçlanmasıyla “Balık Zili” (Fish Doorbell) ortaya çıktı. Orijinal adı “Visdeurbel” olan bu sistem suyun altına yerleştirilmiş kameralarla çalışıyor. Bu kameralar sudaki bariyerin kapısının her iki tarafına yerleştirilmiş durumda. İnsanlar bu sistemin parçası olan telefon uygulamalarıyla bu kameraların anlık görüntülerine erişebiliyorlar. Eğer kapıda kalan balıklar görürlerse uygulamadaki dijital kapı zilini kullanarak baraj kapısından sorumlu görevliye sinyal gönderebiliyorlar. Görevli, kendisi de kameradan bakıp kapıda çok balık birikmiş olduğuna karar verirse kapıları açıp balıkları içeri alıyor. Balık Zili’nin nasıl çalıştığını buradan izleyebilirsiniz. 

Maldivler’de turizmi canlandırmak için aşı kampanyası

Maldivler, “visit, vaccinate, vacation” sloganıyla turistlere aşı kampanyası başlattı. Aşı olup tatil yapmak isteyen turistlerin ülkeye girişte sadece negatif PCR testi ve otel rezervasyonlarını göstermeleri yeterli. Maldivler’in 2021 için turizm hedefi 10 milyon yatağın rezerve edilmesiymiş. Pandemi döneminde masabaşı işlerinin evlere taşınmasıyla “çalışma tatili” kavramı oldukça popülerleşti. İnsanlar evlerinden çalışmak yerine tatil yaptıkları yerlerden çalışmayı tercih ediyor. Turizm Bakanı Abdulla Mausoom da bu şekilde çalışan çok sayıda turist ağırladıklarını; bu nedenle de hedeflerinin gerçekçi olduğunu söylüyor. 

Maldivler’in şu anda önceliği kendi vatandaşlarının aşılarının tamamlanması yönünde. Turizm Bakanı, ülkenin görece küçük olan nüfusunun bu konuda avantaj sağlayacağını söylüyor. Vatandaşların aşılanması sona erdiğinde Maldivler’e gelen turistler, aşılarını olup tatillerine başlayabilecek. Şimdiye dek ülkenin yüzde 53’ü aşılanmış ve bunların da yüzde 90’ı turizm çalışanları.

Yazı: Aslı Cangöz