Dünya dönüyor: Microsoft’un insan replikası sohbet robotu ve diğerleri
Dünyanın farklı noktalarından, kimi büyük gündem yaratmayan çeşitli haberler.
Microsoft’un insan replikası sohbet robotu
Distopik fikirler her geçen gün biz farkında bile olmadan hayatımızda daha fazla yer kaplıyor. Black Mirror dizisinden fırlamışcasına bir hikâye Microsoft aracılığıyla tohumlarını attı. İnsanların fotoğrafları, sesleri, sosyal medya paylaşımları, e-posta’ları gibi kişisel verilerinden oluşan bir havuzun, Machine Learning aracılığıyla konuşan bir robota dönüşmesi için Microsoft patent aldı. Vefat etmiş bir kişinin verileri kullanıldığında ortaya yeniden yaratılmış merhum bir robotun çıkması işten bile değil.
Microsoft dışında birçok şirket benzer sohbet robotları üretmişti. Kaybettikleri yakınlarının seslerini bu robotlarda yeniden deneyimleyenler, bir gölgeyle konuşuyormuş gibi karmaşık hislere kapılabiliyor.
New York’ta LGBTİ+ işletmelerinin azınlık hibe programına katılımı
COVID-19’un ekonomide açtığı yaraları sarmak adına hükûmetlerin sunduğu yardım paketleri, dünyanın en zengin milyarderlerinin servetine servet kattı. Öyle ki; küresel yoksulluğu azaltma odaklı yardım kuruluşu Oxfam’ın sunduğu “Eşitsizlik Virüsü” raporuna göre, çoğu beyaz erkek milyarderden oluşan en zengin bin “elit”, salgın öncesindeki zirve birikimlerine yalnızca 9 ayda ulaşırken; yoksulluk sınırları içinde yaşayanlar için bu sürenin en az 14 kat daha uzun sürmesi bekleniyor.
Pandemiyle birlikte ekonomik temelde daha da derinleşen ırk ve cinsiyet ayrımının önüne geçebilecek iyi haberler de gelmiyor değil: New York City’de yapılan anlaşma çerçevesinde LGBTİ+ topluluğundan insanların işletmelerinin, “Minority & Women-owned Business” (Azınlık ve Kadınlara Ait İşletme) programı kapsamında değerlendirilerek milyarlarca dolarlık sözleşme erişimine ulaşabilmesi sağlanacak. SBS (Küçük İşletme Hizmetleri) ve NGLCC (Ulusal LGBTİ+ Ticaret Odası) arasındaki mutabakat sayesinde LGBTİ+ işletmelerine ait sözleşme ve satın alma başvuruları hızlandırılmış onay sürecine tâbi tutulacak. NGLCC CEO’su Chance Mitchell, bu sayede birçok yeni şehrin sosyal ve ekonomik dengeyi kurarken LGBTİ+ camiasını kapsayan bir yaklaşım sergilemek için cesaretleneceğini vurguluyor.
Kamuda çeşitliliği ve kapsayıcılığı teşvik eden bu sözleşme dünden bugüne bir anda ortaya çıkmadı. Şimdilerde Temsilciler Meclisi üyesi olan Ritchie Torres’in 2019’da New York Kurulu üyesiyken sunduğu yasa teklifi ayrıcalığa sebebiyet vereceği gerekçesiyle o dönemde reddedilmişti. New York’tan önce yine NGLCC girişimleriyle California, Massachusetts ve Pennsylvania eyaletlerinde ve daha birçok şehirde de benzer resmî anlaşmalar yapılmıştı.
Kore’de akıllı telefonlara saydam güneş paneli
Saydam malzemelerin hafızalarda yer etmiş özelliği ışığı nerdeyse tamamen geçirmeleridir. Peki ultraviyole aralıktaki ışığı absorbe eden saydam bir malzeme, bu emilimi üstüne bir de elektrik enerjisine dönüştürseydi kullanım için en çok neye uygun olurdu? 2021’de bu soruya “akıllı telefon” şeklinde cevap vermeyeni dokuz köyden kovarlar. Incheon Ulusal Üniversitesi’nden Profesör Joondong Kim ve ekibi soruyu soran tarafta. Cevapları ise herkesi tatmin edebilecek bir icat.
Solar enerji günlük hayatta ve endüstride maksimum kullanılma potansiyelinden henüz çok uzak. Diğer enerji kaynaklarına göre yüksek maliyeti, düşük verimliliği ve opak yapıları bu duruma başlıca sebepler. Bilim insanları bu yüzden uzun süredir bu teknolojide kullanılacak alternatif malzemeler üzerinde çalışıyor. Alternatiflerden biri de TPV (Transparent Photovoltaic). Profesör Kim, etkili bir yarı iletken titanyum dioksit (TiO2) ve şeffaf yarı iletken nikel oksit (NiO) kombiniyle çevre dostu bir varyant ortaya çıkardı.
Şeffaf güneş pilleri adına ilk keşif bu değil; fakat şimdiye kadar en umut vaat edenlerden. Bu alandaki öncülerden Profesör Kim, sürdürülebilir yeşil bir gelecek için cam binalardan akıllı telefonlara kadar geniş bir yelpazede tasarımlarının kullanılacağına inanıyor.
St. Petersburg’da animelere ban
Çeşitli dozlarda reel şiddete de sahne olan protestolarla gündemde olan Rusya’da St. Petersburg Bölge Mahkemesi, içlerinde Death Note ve Tokyo Ghoul’un da olduğu birçok animenin bazı web sitelerinde gösterimini, gençleri şiddete teşvik ettiği gerekçesiyle yasakladı: “Tüm bölümler zulüm, cinayet ve şiddet içeriyor.”
Devlet tarafından işletilen RIA Novosti haber ajansına göre yasak kararı yalnızca bazı web siteleriyle sınırlı. Mediazona muhabiri Alexander Borodikkhin ise Roskomnadzor’un (Federal İletişim Denetim Servisi) bölge mahkemesinin kararını emsal göstererek ülke genelinde bir mene dönüştüreceğini iddia etmekte.
Charleston’da dar gelirli öğrenciler için ek iş yapan okul müdürü
Cuma günü kapanışında nutuk çeken, öğrencileri azarlayan despot bir müdür hayal edin. Şimdi o hayali unutun. Kuzey Charleston Lisesi müdürü Henry Darby ağustos ayından bu yana, düşük gelirli öğrencilere ve ailelerine yardım edebilmek için haftanın 3 gecesi 22.00-07.00 saatleri arasında Walmart’ta çalışıyor. (Walmart, Amerika’da faaliyet gösteren ve bünyesinde birçok ürünün satıldığı perakende market zinciri.)
Çocuk yaştayken ebeveynlerini kaybetmesinden sonra, yetişmesinde büyük pay sahibi olan ahaliye karşı taşıdığı bir sorumluluk olarak görüyor bunu Darby Hocamız. Haber bir anda hızla yayılınca Charleston camiası müdürün bu naif davranışına bir karşı jest yaptı ve adına bir fon kampanyası başlattı. Ocak ayı sonuna kadar 20 bin dolar toplamayı hedefleyen organizasyon şimdiden 50 bin doların üzerinde bağışa ulaştı.
Yazı: Taylan Yılmaz