Dünya dönüyor: Polonya’da erkek çocukların doğmadığı köy, Endonezya ormanlarının kurtuluşu için geri geri yürüme eylemi ve diğerleri

Dünyanın farklı noktalarından, büyük gündem yaratmayan haberler.

Polonya’da erkek çocukların doğmadığı köy

Polonya’nın güneyinde, Çek Cumhuriyeti sınırında ufacık bir köy olan Miejsce Odrzańskie, “erkek çocukların doğmadığı yer” olma ününe sahip ve son günlerde bu ünü sebebiyle medyadan yoğun ilgi görmekte. II. Dünya Savaşı sonrası 1.200 kişilik bir nüfusa sahip olan köyde şu an 300’e yakın kişi yaşıyor ve çoğunluğu kadın ve kız çocuklar oluşturuyor. Çünkü Miejsce Odrzańskie’de yaklaşık 10 yıldır hiç erkek çocuk dünyaya gelmiyor. Kasabada yaşayan en küçük erkek çocuk 12 yaşında. Köyün bulunduğu bölgenin belediye başkanı Rajmund Frischko –kendilerine erkek başkan seçmişler– tarihî dokümanları araştırdığında geçmiş yıllarda da durumun pek farklı olmadığı bilgisine ulaştığını söylüyor. Köy, bölgede düzenlenen genç gönüllü itfaiyeciler yarışmasına tamamı genç kadınlardan oluşan bir ekip yollamasıyla ülkedeki basın organlarının ilgisini çekmiş ki gönüllü itfaiye ekibinin başında bulunan Tomasz Golasz da (o da erkek) bir erkek çocuk istediği ama bunun pek de mümkün görünmediği açıklamasında bulunmuş. Bir süredir bilim insanları köydeki tablonun olası sebeplerini araştırmak üzere köye akın ediyor. Belediye başkanına ülkenin dört bir yanındaki doktorlardan “Nasıl erkek çocuk sahibi olunur?” temalı öneriler yağıyor. Köyde en son erkek çocuk dünyaya geldiğinden bu yana 12 doğum yapılmış. Kısa süre önce başkan, erkek çocuk dünyaya getiren ilk çifte bir ödül verileceğini de açıklamış. Ödülün ne olacağına netlik getirmese de “hoşlarına gideceğini” söylüyor. Tabii belki de tüm bu istatistikler bir tesadüften ibaret. 

Tinder’ın en çok sağa kaydırılan erkeği popülerliğinin sırlarını açıkladı

2017’de Tinder’da resmi olarak en çok sağa kaydırılan erkeği ilan edilen Londra merkezli model Stefan-Pierre Tomlin dünyanın en popüler dating uygulamasında popülerliği artırmanın püf noktalarını açıkladı. Tomlin, The Sun gazetesine verdiği açıklamalara göre Tinder’ın en işlek olduğu ve potansiyel eşleşmelerin arttığı zaman, “herkesin akşamdan kalma olduğu ve kendini daha iyi hissetmek istediği” öğleden sonra saat 14.00  itibariyle pazar günleri. Ayrıca hafta içi akşam saat 22.30’dan sonra, insanların uyku öncesinde de Tinder’a bir göz attıklarının altını çiziyor. Tinder’ın en popüler erkeği unvanını aldıktan sonra kariyerini hızla ilerleten ve geçtiğimiz nisan ayında “Swipe Right” isimli bir tekli yayınlayan Tomlin’in paylaştığı Tinder’da sağa kaydırılmanın sırları arasında; ilk fotoğrafınızın parlak ve tercihen sarı bir arka plana sahip olması, mutlaka bir tatil fotoğrafı bulunması, profil yazınızı kısa tutmanız ve profil metninde mutlaka bir şaka yapmanız bulunuyor.

Peru’nun bölgesel su kıtlığına çare olacak antik su sistemleri

Peru’daki bilim insanları, artan nüfusla kıyı bölgesi için büyük bir problem haline gelen su kıtlığına çözüm bulabilmek için yüzünü ülkenin kadim uygarlıklarına dönüyor. Kıyı yerlileri; içme suyu, sanayi, tarım ve hayvancılık için And Dağları’ndaki yüzey suyundan faydalanıyor. Bölge, yağışlı mevsimde fazlasıyla suya doyarken, özellikle mayıs ve ekim ayları arasında su kıtlığı yaşıyor. Aynı dertten muzdarip olan Inka öncesi dönem uygarlıklarının unutulmaya yüz tutmuş ve şu aralar yeniden hayata geçirilmesi için çalışılan çözümü ise şu şekilde işliyor: Yağışlı dönemde tepeleri doldurup taşan suların, dağ yamaçları ve kayalara oyulan yollardan akıtılmasıyla birikimi sağlanıyor. Taşan sular, aşağılarda yaklaşık birkaç ay içerisinde derinleşmeye başlıyor. Böylelikle yağışsız dönem kapıya dayandığında her zaman yeterli su bulunabiliyor. Hükümet, eski su sistemlerini günümüz nüfusuna yeterli su sağlayacak biçimde yapılandırırsa kullanılabilir su varlığı; yağışsız dönemde yüzde 33, kalan aylarda ise ortalama yüzde 7,5 oranında artacak.  

Endonezya ormanlarının kurtuluşu için geri geri yürüme eylemi

Endonezyalı 43 yaşındaki çevreci Medi Bastoni, ülkedeki orman tahribatına dikkat çekmek için ilginç bir eyleme geçti. Bastoni, yaşadığı Güney Java’daki Dono köyünden yaklaşık 800 kilometrelik bir yürüyüşe başladı. Bu yürüyüşü benzer farkındalık eylemlerinden farklı kılan detay ise Bastoni’nin yolculuğunu geri geri yürüyerek tamamlayacak olması. Kendi üretimi olan bir dikiz aynası mekanizmasıyla ülkenin başkenti Jakarta’daki başkanlık sarayına dek arkası dönük bir şekilde yürümekte olan Bastoni, yolculuğunu Endonezya’nın bağımsızlık bayramı olan 17 Ağustos’ta tamamlamayı hedefliyor. Eylemini sona erdirdikten sonra başkan Joko Widodo ile görüşebilmeyi umduğunu dile getiren çevre aktivisti, başkanı birlikte sembolik bir tohum ekmeye de ikna etmek istiyor.

Küçük seslerden öfke nöbetlerine kapılan adam kavga etmemek için herkesten uzak duruyor

41 yaşındaki Derrol Murphy uzun yıllardır misophonia isimli nadir görülen bir zihinsel hastalıkla mücadele ediyor. Nefes alma, çiğneme, hapşırma, tıkırtı gibi insanın günlük yaşamının bir parçası olan küçük sesler tarafından tetiklenen kızgınlık ve öfke nöbetlerine kapılan Murphy, bu durum nedeniyle dört yıldır ailesinden ve sevdiklerinden uzak durduğunu söylüyor. Homoseksüel yönelime sahip Murphy’nin romantik hayatı da bu durumdan ciddi şekilde etkilenmiş. Çatal bıçak sesleri nedeniyle restoranlara gidemeyen Murphy, patlamış mısır yiyen insanlara da dayanamadığı için on yıldır sinemaya adım atmamış. İşyerinde kalem tıkırtısı nedeniyle ofis arkadaşlarıyla neredeyse yumruk yumruğa geldiğini de söyleyen Murphy meditasyon teknikleriyle misophonia hastalığını yenmeye çalışıyor, ancak özellikle çiğneme seslerine verdiği tepkileri hâlâ kontrol edemediğini itiraf ediyor.