“Dünya Sahnelerinde Genç Müzisyenler” konserleri, 17 Ekim’de Arter’de başlıyor

Arter’de 17 Ekim’de ilki gerçekleşecek “Dünya Sahnelerinde Genç Müzisyenler” konserleri, Güher ve Süher Pekinel’in 12 yıldır aynı isimle devam eden programının misyonuyla ortak şekilde, dünya klasik müzik sahnelerinin aranan isimleri haline gelmiş genç müzisyenlere yer verecek.

17 Ekim Perşembe akşamı 20:30’da Sevgi Gönül Oditoryumu’nda 15 yaşındaki piyanist, besteci ve orkestra şefi Maximilian Cem Haberstock ve programın en genç bursiyeri olan 13 yaşındaki Naz İrem Türkmen sahne alacak. Chopin, Beethoven, Schubert ve Pablo de Sarasate’nin eserlerine yer verecek performansları öncesinde, Haberstock ve Türkmen’in müzik geçmişlerinden satır başlarına bakalım.

Maximilian Cem Haberstock

*2004 doğumlu piyanist Maximilian Cem Haberstock, şimdiden dünya çapında ismini duyurmuş bir yetenek. Piyano çalmaya altı yaşında başlayan Haberstock, çocukluk yıllarından bu yana birçok uluslararası yarışmada birincilik kazandı. Bunlar arasında Almanya’daki genç müzisyenlere ışık tutan Carl Bechstein Competition birinciliği ve Bundeswettbewerb tarafından yaklaşık 60 yıldır dağıtılan prestijli “Genç müzisyen” ödülü var.

*2016’da Lang Lang International Music Foundation tarafından dünyanın farklı köşelerinden seçilen 10 müzisyenden biri olarak usta isim Lang Lang’la Varşova’da özel bir çalışma programına katılan Haberstock, 2017 sonbaharında müzisyenle sahneyi paylaştı. İkilinin performansının video kaydı aşağıdan izlenebilir.

*Genç yaşında piyanist ve orkestra şefi olarak yaptıklarıyla odağı üzerine çeken Haberstock, tarihî öneme sahip birçok konser salonunda performans sergiledi. 2017’de Bundeswettbewerb’in ödülünü kazanmasının ardından doğduğu şehir olan Münih’te Philharmonic Hall’da konser veren Haberstock, aynı yıl dünya müzik sahnesinin sayılı mabetlerinden New York’taki Carnegie Hall’da sahne aldı.

*Maximilian Cem Haberstock, İsviçre’de düzenlenen Verbier Festival’da iki yıl üst üste yer alma onuruna erişti. İlk olarak 2018 yazında “Öğrenci-müzisyen” programına seçilen Haberstock, festival kapsamında sergilediği solo resitalinin yanı sıra Prof. Sergei Babayan ve Prof. Michel Béroff’la performanslara imza attı. Sonraki yıl festivale Junior Conducting Fellow unvanıyla davet edilen Haberstock, burada festivalin genç orkestrasını yönetti. Orkestranın Schumann’ın “Symphony No.1” provalarından bir bölümü aşağıdan izleyebilirsiniz.

*Henüz 15 yaşında olan piyanist, besteci ve orkestra şefi Haberstock, geçtiğimiz aylarda TEDxYouth Münih kapsamında bir konuşma gerçekleştirdi. Haberstock’un “Klasik müzikte hikâyeler bulma” başlıklı konuşmasında müziğin hayatına olan etkisine dair güçlü ipuçları mevcut.

Naz İrem Türkmen

*2006 İstanbul doğumlu Naz İrem Türkmen’in keman çalışmaları, 7 yaşında hâlen öğrencisi olduğu İstanbul Devlet Konservatuarı bünyesinde, Aslı Erdal’la başladı. Genç yeteneğin müzik eğitimi Hochschule für Musik München’da Prof. Sonja Korkeala eşliğinde devam etmekte.

*Uluslararası birçok yarışmadan ödüller kazanan Türkmen, bu anlamda ilk başarısını 2016’da henüz 10 yaşındayken yakaladı. Sırbistan’da müzik pedagoglarının düzenlediği Serbia Internet Music Competition’da birinci seçilen Türkmen, sonraki yıllarda Avusturya, Belçika, Ukrayna, Almanya gibi ülkelerden yarışmalarda dereceler elde etti.

*Güher ve Süher Pekinel’in öncülüğünde devam eden “Dünya Sahnelerinde Genç Müzisyenler” programının en genç bursiyeri olan Türkmen, Brüksel’de gerçekleşen prestijli International Grumiaux Violin Competition’da 11-13 yaş grubunda birinciliğe layık görüldü. Genç sanatçı, iki yıl önce aynı yarışmada kendi yaş grubunun üçüncüsü olmuştu. Türkmen’in yarışmanın ilk turundaki performansını aşağıdan izleyebilirsiniz.

*İş Sanat Parlayan Yıldızlar, PERA Müzik Festivali ve Bursa Müzik Festivali gibi organizasyonlardaki performanslarıyla Türkiye’de adını sıklıkla duyuran Türkmen, uluslararası sahnede de kendini düzenli olarak göstermeye devam ediyor. Türkmen’in şimdiye dek sahne aldığı mekânlar arasında Salzburg’daki Mozarteum ve Düsseldorf’taki Palais Wittgenstein bulunuyor.

*Geride kalan yıllarda birçok önemli müzisyenle iş birlikleri ve eğitim çalışmaları yapan Naz İrem Türkmen’in referansları arasında Muhammedjan Turdiev, Yossif Radionov, Mincho Minchev, Dania Kainova, Seda Subaşı, Kirill Troussev ve Annelie Gahl var.