“Eco Feast”, tükettiğimiz gıdaların karbon salınımına etkilerini keşfettiriyor

Bir gıda ürünü tedarik edilene kadar hemen her aşamada, atmosfere sera gazları salınmasına neden oluyor. Tarımla ve hayvancılıkla başlayan, ürünlerin işlenip depolanmasıyla devam eden ve tüketiciye ulaşım aşamasıyla nihayete eren bu süreç, yüksek oranlarda karbon ayak izi oluşturmakta. Unutulmamalı ki sera gazı emisyonları, iklim değişikliğini hızlandıran en önemli etkenlerden…

BBC Earth’ün “Eco Season” ismini verdiği yeni program koleksiyonundan Eat to Save the Planet (Eco Feast), tam da bu mühim konuya parmak basmakta. Eco Feast’in konuğu olan bir grup ünlü isim, seçtikleri yemeklerin karbon salınımına ne kadar etki ettiğini keşfediyorlar. Her bir gıda onları karbon ayak izi tablosunda aşağı veya yukarı çekerken, günün sonunda bir kazanan belirleniyor. Bu esnada bilim insanları ve şeflerden oluşan bir ekip değerli tavsiyelerini sunuyor, sürece olan etkimizi nasıl minimum seviyelere çekebileceğimizi anlatıyorlar.

Türkiye’deki seyirciler Eco Feast’e 6 Mart saat 22:00’de, BBC Earth kanalından (Digitürk, Tivibu ve D-Smart platformlarında yer alıyor) ulaşabilecek. “Eco Season”ın diğer programlarından 7.7 Billion People and Counting 2 Mart saat 21:35’te, Extinction: The Facts 3 Mart saat 21:25’te, Climate Change: The Facts ilk bölüm 2 Mart 23:10’da ve ikinci bölüm 3 Mart 23:10’da ekranlara gelecek.

Eco Feast’i izleyenlerin mazhar olabileceği bilgilerden birkaçını derledik:

* Süpermarketlerin pek popüler deniz ürünlerinden olan somon, en kötü karbon ayak izlerinden birine sahip. Bu yoğun karbon salımınının yüzde 80’ine, somon balıklarını beslemek için gereken gıdalar sebep oluyor.

* Midye ise karbon salınımı açısından en masum deniz ürünlerinden… Midye kabukları hem atmosferdeki karbonu emiyor, hem de üründe paketleme aşamasının es geçilmesini sağlıyor.

* Uskumru ve ringa balığı, yine düşük karbon ayak izine sahip gıdalar. Su yüzeyine yakın yüzdüklerinden bu balıkların avlanmaları daha kolay, böylece daha az yakıta ihtiyaç duyuluyor.

* Sığır etinin tablodaki oranı oldukça yüksek. Sıra dışı mideleri nedeniyle sığırlar, bakterilerin metan gazı biriktirmesine neden oluyor ve salınan gazlar, küresel ısınmaya ciddi şekilde katkı sağlıyor.

* Tarlalarda kullanılan sentetik gübreler, mahsullerin büyümesine yardımcı olan amonyum ve nitrojen gibi kimyasallar içermekte. Bu da onları, tarım aşamasının en zararlı ürünlerinden biri hâline getiriyor.