Eda Çağıl Çağlarırmak, İstanbul Ansiklopedisi’nden karakterleri tekrar canlandırıyor 

Çalışmalarına farklı yayınevlerinden kitaplar için yaptığı çizimlerden, Bant Mag. sayfalarından ya da Rakılı Ajanda 2022’nin harika kapağından aşina olabileceğiniz Eda Çağıl Çağlarırmak, bu kez bir kişisel sergiyle karşımızda. İstanbullu sanatçının Bir Yokmuş adını verdiği sergi, fam°’ın İstanbul Tasarım Müzesi’ndeki galerisinde 4-18 Mayıs aralığında ziyaret edilebilir.

Eda Çağıl Çağlarırmak, sergisi Bir Yokmuş ile Süleymaniye’den İstanbul Ansiklopedisi’ne taşınmış karakterleri illüstrasyon ile canlandırıp tekrar hayata döndürüyor. Reşad Ekrem Koçu’nun İstanbul Ansiklopedisi’nden derlenmiş maddeler serginin temel unsurunu oluşturuyor. Bir dönemin kabadayı, muallim, sporcu ve çok çeşitli karakterlerinin hayat hikâyelerini içeren bu seçki; Süleymaniye’de bulunmuş az bilinen şöhretleri bir illüstratör bakış açısıyla yorumluyor. 

Sergi iki hafta boyunca, pazartesi hariç her gün 12.00-17.00 aralığında görülebilir. 


Heyecanı ve hüznüyle Reşad Ekrem Koçu’nun İstanbul’undan notlar

Tarihçi ve romancı Reşad Ekrem Koçu, kentin muazzam kütüğünü çıkarma arzusuyla ilk fasikülünü 1944’te yayımladığı İstanbul Ansiklopedisi’ni, 1951-1958’e rastlayan ekonomik yetersizlik kaynaklı ara haricinde uzun yıllar, büyük bir azimle tamamlamaya gayret etse de basılan son materyal, 1973’e tarihlenen “Gökçınar (Mehmed)” maddesi oluyor. Resmî tarih yazımının kurallarıyla ilgilenmeyen hâli, daha önce kimselerin belgeleme ihtiyacı hissetmediği acayipliklere duyduğu heves, çarpıtılmış gerçekliğinin yarattığı şüphe ve dahasıyla kendine mahsus pek çok özellik barındıran İstanbul Ansiklopedisi’nin öyküsü, kent yaşamındaki dönüşüm ve Reşad Ekrem Koçu’nun melankolisine dair de pek çok şey söylüyor. 

Geçtiğimiz yıl Salt Galata’da açılan Başka Kayda Rastlanmadı sergisi de popülerleşmeye başladığı 90’lardan bugüne türlü disiplinin merakını uyandıran İstanbul Ansiklopedisi’nin tasarım aşamasında kalmış maddelerini mercek altına alıyordu. Beş yıllık bir çalışmanın sonucunda ortaya çıkan serginin yaratıcı ekibinden Gülce Özkara ve Masum Yıldız’la İlayda Güler’in yaptığı röportaj, İstanbul Ansiklopedisi’nin satır aralarında kalanlara bir kapı açıyor. Buradan okuyabilirsiniz.