TAPA sanat projesinin ürünlerinden oluşan “Tabiatımız” sergisi Barın Han’da

TAPA yani Aktivistler için Dönüştürücü Sanat Projesi (Transformative Art Project for Activists), farklı disiplinlerden ve farklı savunuculuk alanlarından, pratiğini bir aktivizm yöntemi olarak kullanan sanatçıları bir araya getirmek, belirlenen süre aralığında kolektif bir yaşam ve üretim deneyimi kazandırmak, sanatçıların birbirleri üzerinde dönüştürücü etki yaratmalarını ve bu etkilerin üretimlerine yansımasını hedefleyen bir proje. 

TAPA, 2019’dan beri hazırlıklarını sürdürdüğü projesi için mart ayında açık çağrıda bulunmuş ve Göç/Mültecilik, Kadın, LGBTİ+, Sakatlık/Beden, Türcülük/Ekoloji konularında çalışmaları olan sanatçıları davet etmişti. 

Proje kapsamında 10 sanatçı seçildi: Asya Leman, Berfin Alyeşil, Cansu Yıldıran, emre özfetiş (e.x.e.e.e.a.a), Eşref Yıldırım, İbrahim Alam, Kadir Kayserilioğlu, Kristina Golubkova, Özge Özgün ve Yağız Gülseven. Seçilen sanatçılar geçtiğimiz yaz Marmara Bölgesi’nde bir köyde, 45 gün boyunca doğayla iç içe ve bir arada yaşadılar. Yoga, geri dönüşüm, şiddet, kuir sanat, vegan beslenme gibi konularda çeşitli atölyelere katıldılar ve sanat üretimlerde bulundular. 

Şimdi süreç boyunca ürettikleri işleri, küratörlüğünü de üstlendikleri Tabiatımız başlıklı sergiyle sunma vakti. 4 Aralık itibariyle perşembe, cuma ve cumartesi günleri 14.00 – 19.00 saatleri arasında Çemberlitaş’taki Barın Han’da görülebilen sergi 24 Ocak’a kadar uzatıldı.

Cansu Yıldıran – İsa’nın ölümü ve doğuşu arasındaki yedi fark, C41 color negative film, 2020
 Eşref Yıldırım, Akma Denemeleri, Video (20:27), 2020
Asya Leman – Aile Cüzdanı, Kolaj, 21x30cm 2020

Yazı: Damla Tüfekli