Esperanza Spalding'den, müziğin tedavi edici etkisine yönelik keşifler

Grammy ödüllü basçı / şarkıcı / şarkı yazarı Esperanza Spalding, “müziğin fiziksel ve mental sağlık üzerindeki tedavi edici etkisini keşfetmeyi amaçlayan bir deney alanı” olarak tasarladığı Songwrights Apothecary Lab çatısı altından yeni bir tekli paylaştı. Spalding, aynı proje kapsamında “formwela” olarak isimlendirdiği parçalarından üçünü geçtiğimiz nisanda bir kısa filmle birlikte yayımlamıştı.

Videosuyla birlikte gelen Formwela 4’un, birbirini seven insanlar arasında, söylenmesi en zor olanı söyleyebilme becerisini geliştirme ihtiyacından ortaya çıktığını anlatan müzisyene, şarkının yazımı ve kaydında, akustik gitarıyla birlikte Corey King eşlik ediyor. Serinin en yeni üyesi, varlık nehrinin dibinde henüz açığa çıkmamış bir akıntının yükselmesi ve sevgiyle okunabilir hâle gelmesi gerektiğinde başvurabileceğiniz bir merhem olarak tanıtılıyor. “Formwela” 5 ve 6 ise sırasıyla 18 ve 25 Haziran’da yayında.

Songwrights Apothecary Lab’de üretilen müzikler plastik diskler yerine, amaçlanan yararlı etkiyi somutlaştırmak için tasarlanmış işlevsel bir nesne, bir bilgi kartı ve şarkıların dijital kopyasıyla birlikte satılıyor. Elde edilen gelir, laboratuvarın devam eden deneyleri ve paylaşımlarını finanse etmeye yardımcı oluyor. “Formwela 4” için, kullanıcıların ihtiyacı olan şeyleri söyleme pratiği yapabileceği, kulak formunda, ütüyle sabitlenebilen bir yama tasarlanmış.

Songwrights Apothecary Lab’e dair birkaç not

Projeye dair ilk fikirler, Spalding’in 2018 tarihli albümü 12 Little Spells yayımlandıktan sonra yeşermeye başlamış. “Birkaç yılım sadece okuyarak, öğrenerek ve hayatımda, topluluğumda ve ailemde ne kadar çok travmanın ele alınmadığını hesaba katarak geçti.” diyen müzisyen buradan hareketle, hâlihazırda yapmakta olduğu işin terapötik kapasitesini nasıl artırabileceğini merak etmiş. 

Müziğin çok güçlü, derin, ruha nüfuz eden bir araç olduğunu düşünen Spalding’in harekete geçmesini sağlayan etkenlerden biri de John Coltrane’in “Arkadaşlarımdan biri hastaysa ona bir şarkı çalmak isterim; bu ona iyi gelecektir.” sözü olmuş. Coltrane ile aynı fikirde olan müzik terapistleri ve sinirbilimcilerle birlikte geliştirilen Songwrights Apothecary Lab, hem şarkı yazarlığı hem de rehberli bir araştırma atölyesi olarak çalışıyor. 

Pandeminin getirdiği stres ve karmaşayı hafifletmeyi de amaçlayan laboratuvar, Siyah Amerikan müziğinden, Güney Hindistan tınılarından ve tasavvuf kültüründen gelen elementlerin oluşturduğu geniş bir ses havuzundan besleniyor. Oluşum hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşmak mümkün.

Yazı: İlayda Güler