Haftanın etkinlik rehberi (6-12 Mart)

Haftanın takviminden dikkat çeken konserler, oyunlar, söyleşiler, gösterimler, sergiler ve tavsiyeler.


Babylon Picks: Siv Jakobsen
6 Mart, Babylon

Norveçli müzisyen ve besteci Siv Jakobsen, 2015’te yayımladığı ilk EP’si The Lingering’den bu yana indie-folk âleminin favori seslerinden biri. Bugüne dek üç uzunçalar yayımlayan müzisyen, şarkılarında geleceğe dair korkularından da kendine yönelik şüphelerinden de filtresiz bir şekilde bahsediyor. Ama yeri gelince en parlak melodilere de coşkuyla ses veriyor. Biletler burada.

Burak Dak – Eli Cebinde Gezen Erkekler
6 Mart – 5 Nisan, x-ist

Burak Dak‘ın yeni sergisi Eli Cebinde Gezen Erkekler, erkeklik ve toksik erkeklik kavramları üzerine izleyiciyi düşünmeye davet ediyor. Sanatçıya göre erkeklik, tarih boyunca belli normlar ve kalıplarla tanımlanan, iktidar ve güç kontrolü üzerine kurulu bir kimlik olarak inşa edildi. Toksik erkeklik ise bu baskıların sonucunda oluşan zararlı ve yıkıcı bir “erkeklik” kavramını ortaya çıkarıyor. Detaylar burada.

Dünya Kadınlar Günü’ne Özel: Bir Süper Güç Olarak Sanat
7 Mart, Pera Müzesi

Atölyede sanat dünyasında var olabilmek için büyük mücadeleler vermiş kadın sanatçılar üzerine konuşulduktan sonra, geçtikleri zorlu yollarda onlara ve tüm kadınlara ışık tutan bir güçlenme pratiği olarak sanat ele alınıyor. Kadınlar çeşitli malzemeler ve sanat terapisi araçlarını kullanarak sanatın süper gücünü keşfediyor ve bu gücü sanat yapıtlarına dönüştürüyor. Karin Özdemirci ve Virna Gülzari yürütücülüğünde gerçekleşecek atölyeye dair detaylar burada.

Le Presbytère: Ballet for Life
7-8 Mart, Volkswagen Arena

Maurice Béjart’ın, Queen ve Mozart müziklerini bir araya getiren dahiyane koreografisiyle 30 yıldır sahnelenen Le Presbytère: Ballet for Life, 7-8 Mart’ta Volkswagen Arena’da. Béjart Ballet’nin İstanbul’daki ilk temsillerinin biletlerinin tükenmesinin ardından açılan ek seansın satışları sürüyor. Biletler burada. Béjart Ballet’nin Lozan’daki stüdyosunda ekibin provalarına katılıp artistik direktör Julien Favreau ve bale eğitmeni Siner Boquin ile gerçekleştirdiğimiz sohbeti de buradan okuyabilirsiniz.

Neredeyse Eşittir
7-8 Mart, Cihangir Atölye Sahnesi

Cihangir Atölye Sahnesi’nin (CAS) Serpil Göral rejisiyle sahnelenen oyunu Neredeyse Eşittir; seyirciyi sistemin kurnazlıklarını anlamaya / anlamaya yaklaşmaya davet ediyor. Biletler burada. Deniz Dursun’un “Belki benim kâğıt param döne dolaşa senin cebine girmiştir: Neredeyse Eşittir” başlıklı değerlendirme metnine de göz atabilirsiniz. 

3pillie & Friends
7 Mart, Salon İKSV

3pillie, İstanbul’da yaşamını sürdüren bir müzisyen ve MC. Klasik müzik eğitimi alan 3pillie’nin parçalarında caz, alternatif R&B, neo-soul, hip hop ve post rock/midwest etkileşimleri duymak mümkün. İşleri içtenliği, kaçışı ve depresyonla mücadeleyi kurcalıyor. Salon İKSV konserinde müzisyene pek çok konuğu da eşlik edecek. Biletler burada.

Apaçık Radyo ile Radyo Filmleri Haftası
7-14 Mart, İBB Beyoğlu Sineması

1995 yılında “Kâinatın tüm seslerine, renklerine ve titreşimlerine Açık Radyo” mottosu ile yayına başlayan Apaçık Radyo, 30. yılını kutlama etkinliklerine devam ediyor. Apaçık Radyo ile Radyo Filmleri Haftası, radyonun hayatımızdaki özel ve önemli yerini farklı açılardan ele alan filmleri bir araya getiriyor. Sinefil programının yapımcı ve sunucuları Melis Behlil ve Yeşim Burul’un küratörlüğünde oluşturulan program, yolu radyodan geçen filmlerin yanı sıra Apaçık Radyo’nun serüvenine farklı açılardan bakan iki söyleşiye de ev sahipliği yapacak. Detaylar burada.

Deniz Alnıtemiz – Work in Progress
11 Mart, Karga

Komedyen Deniz Alnıtemiz, yeni setini denediği 70+ dakikalık ‘work in progress’ şovu ile Karga’da. Deniz Alnıtemiz’i bilenler zaten heyecanlanacaktır ama henüz kendisini tanımayanlar YouTube’da yayımlanan yazıp yönettiği stand-up spesiyali Breakdown’a bir bakabilir. Detaylar burada.

Bagajdaki Balta
12 Mart, kumbaracı50

Yiğit Sertdemir’in yazıp yönettiği Bagajdaki Balta, prömiyerini İstanbul Tiyatro Film Festivali’nde yaptı. Karakterlerimiz, bir gece park hâlinde bir arabanın önünde buluşan; aslında 20 yıl evvele uzanan, gerçek olamamış bir aşkın özneleri. Yaşananların, sözlerin, kişilerin hafızada muhafaza ediliş biçimlerinin nasıl çeşitlilik gösterebileceğine temas eden metin, şimdiyi ve geleceği de mesele ediyor. Pınar Güntürkün ve Aziz Caner İnan, eşine az rastlanır bir uyumla sahnede. Biletler burada.

Xtopia Immersive sunar: “Netizens: Citizens of the Web”
15 Mart’a dek, Hope Alkazar

Sanatçılar Elçin Arpaçay ve Dilara Başköylü tarafından yaratılan ve internetin dönüşümünü geçmişten bugüne katmanlı bir yolculukla ele alan bu deneyim, Xtopia Immersive Journey kapsamında gerçekleşiyor. Ziyaretçiler, internetin ilk günlerindeki bireysel ifade alanlarını, Geocities gibi platformların sunduğu özgür ve el yapımı dijital estetiği hatırlarken, bugün algoritmalar tarafından yönlendirilen, tekdüzeleştirilmiş bir kullanıcı deneyimi içinde kendilerini nasıl konumlandırdıklarını yeniden değerlendirme fırsatı bulacak. Ses tasarımı da Granul imzalı. Detaylar burada.

Tayfun Erdoğmuş – 40 Nokta
Serbestlik Dereceleri
11 Nisan’a dek, YUNT

Kerem Ozan Bayraktar’ın küratörlüğünü üstlendiği sergi, sanatsal ifade biçimleriyle mekânı nasıl algıladığımızı, kurguladığımızı ve temsil ettiğimizi odağına alıyor. Bir sistemin çevresel koşullara göre nasıl hareket edebileceğini, dönüşebileceğini ve yeniden biçimlenebileceğini açıklayan “serbestlik dereceleri” kavramı, sabit uzam modelleri yerine, farklı yoğunluklar ve hareket olasılıkları içeren bir anlayış öneriyor. Detaylar burada.