Everything But The Girl, Tennis ve bu hafta başka ne dinlesek?

Yazı: Cem Kayıran, Güven Yalın

90’ların electronica efsanesi Everything But The Girl, yeni seslerle aramızda. Tennis, kırılgan ve sımsıkı synth blokları arasında mekik dokuyor. Iggy Pop, diskografisinin tam 19. albümüyle yeni yıla bangır bangır bir karşılama yapıyor.

Taze yayımlanmış albüm ve teklilerden hazırladığımız güncellenen çalma listemiz sizi bekliyor! Öne çıkan kayıtlar ise hemen aşağıda.

TEKLİ: Everything But The Girl – Nothing Left To Lose
(Buzzin’ Fly Records)

Ben Watt ve Tracey Thorn çifti 1999’dan bu yana ilk Everything But The Girl albümünü kaydetti. 90’ların ikonik grubunun Fuse isimli 10 şarkılık yeni albümünden ilk sesler de nihayet aramızda. Kusursuz bir prodüksiyonla, ikilinin yoğun hisler barındıran electronica güzellikleri yazmak konusunda ne denli etkili olduğunu hatırlatır nitelikte. “Nothing Left To Lose”u, Charlie Di Placido’nun bir büfeyi dans pistine çeviren ve tek take’te çekilen müthiş video klibi ile deneyimlemeniz tavsiye.

TEKLİ: shame – Six-Pack
(Dead Oceans)

Şubat ayında yayımlanacak Food For Worms adlı yeni shame uzunçaları, Flood prodüktörlüğünde canlı canlı kaydedilmiş. İkinci tekli wah’a boğulmuş gitar oyunlarıyla açılıyor. Asi ve isyankar shame’den ziyade iyi vakit geçirmeyi dert edinen bir shame ile karşı karşıyayız bu kez. Şarkıyı, Napoleon karakterini kullandığınız tuhaf bir video oyunu olarak hayal eden leziz bir klip de var.

ALBÜM: Nag – Human Coward Coyote
(Convulse Records)

Atlantalı punk grubu Nag, durmak bilmiyor. 2022’ye iki uzunçalar sığdıran ekip yeni yılı da cayır cayır bir albümle açtı. Human Coward Coyote, bütünüyle reverb havuzuna bandırılmış, retro dokular barındıran bir gotik punk güzelliği. 10 şarkılık akışında yer yer ayakların yerden kesildiğini, yer yer zihnin karıncalandığını hissedebilirsiniz.

TEKLİ: Avey Tare – The Musical / Hey Bog
(Domino Recording Co)

Animal Collective üyesi Avey Tare, 2019 çıkışlı Cows On Hourglass Pond’dan sonraki ilk solo albümünü yayımlıyor. 7s adını taşıyan koleksiyon, iki şarkıyla birden duyuruldu. Angel Olsen, Hurray for the Riff Raff ve Indigo De Souza gibileriyle çalışan Adam McDaniel bir kez daha prodüktör koltuğunda. Avey Tare’den duymaya alıştığımız yapıbozumcu pop tınılarının çarpıcı bir örneği olan “The Musical”, Ellie Thatcher imzalı stop-motion video ile paylaşıldı. Yaklaşık 10 dakikalık bir sonik dehliz olarak tanımlanabilecek “Hey Bog” ise Avey Tare’in kariyeri boyunca yoldaşı olmuş Abby Portner tarafından hazırlanmış bir görsel eşlikçiye sahip.

TEKLİ: Billy Nomates – Vertigo
(Invada Records)

Bas yürüyüşüyle ânında enseden sarıp sarmalayan “Vertigo”, Billy Nomates usulü bir iç döküm seansı. Bir sanatçı olarak başarısızlık endişesiyle başa çıkmanın yollarını arıyor yeni şarkısında. Nitekim yoldaki albümden dinlediğimiz diğer parçalarda da terapötik bir şarkı yazım sürecinin izlerini sürmek mümkün. Bristol’daki evi ve Invada stüdyosunda kaydettiği albümünde geride kalan iki yılda yaşadığı travmatik deneyimlerden, dünya genelinde mide bulandıran politik gelişmelerden ve kolektif baş ağrılarından fazlaca beslenmiş.

ALBÜM: Beatriz Ferreyra – Senderos de luz y sombras
(Recollection GRM)

Musique concrète geleneğinin ilham verici figürlerinden biri olan 85 yaşındaki Arjantinli besteci Beatriz Ferreyra’dan astrofizikten beslenen iki kompozisyonu buluşturan bir albüm. 1960’larda katıldığı teorik ve deneysel ekip Groupe de Recherches Musicales tarafından verilen siparişle hazırlanan Senderos de luz y sombras, zihnin şuursuz olduğu anları işitsel olarak yansıtma niyetiyle kurgulanmış 16 kanallı bir eser.

TEKLİ: Riverside – Friend or Foe?
(InsideOutMusic)

Polonyalı progresif rock grubu Riverside, yeni şarkısında “Kimmiş gibi davranmaya çalışıyorsun?” diye soruyor. 80’ler çağrışımları yaptıran başlangıcın ardından grubun imzası hâline gelen destansı açılımlarla ilerleyen parça, yeni albüm I.D. Entity’nin de açılış şarkısı olacak. Albümün yayın tarihi 20 Ocak.

TEKLİ: Defa & Mavi – Switch
(Warner Music Türkiye)

Müziğini “endüstriyel rapcore” etiketiyle tanımlayan Defa’nın kardeşi Mavi ile ortaklaştığı son numarası “Switch”, West Coast çağrışımları yaptıran beatler, auto-tune oyunları ve dile dolanan flowlarıyla karşılıyor. Nintendo Switch ve Timberland gibi referanslarla kendi karanlığından çıkmaya çalışan birinin hesaplaşmalarına ses veriyor.

ALBÜM: Asian Glow & sonhos tomam conta – dreamglow
(Longinus Recordings)

Güney Kore’den post-hardcore ve shoegaze harmanı bir albüm. Huzuru kaosta ve karanlıkta bulanlar için birebir. Hoparlörünüzün patlayıp patlamadığını kontrol ettirecek kapanış şarkısı “desencontros”, boğaz yırtan çığlıklara eşlik etme isteği uyandıran “hangthemall” ve yayımlanmamış bir Twin Peaks müziği gibi tınlayan “whispering desolate graves” favorilerimiz.

TEKLİ: The Go! Team – Gemini
(Memphis Industries)

Tekerleme gibi sözleri ve melodik steel drum partisyonlarıyla, kendinizi ayaklandırma ihtiyacı duyduğunuz zaman hızla yardıma yetişecek bu The Go! Team parçası, ikizler burcu olmayı kutlamak niyetiyle yazılmış. Bradley Hale ve Ian Parton’ın vintage filtrelerle hazırladığı klibi de hemen burada. Nikki Giovanni’nin “Ego Tripping” şiirine göndermeler yapan parça, 3 Şubat’ta dinlemeye açılacak Get Up Sequences Part Two albümünde yer alacak.

TEKLİ: Tennis – Let’s Make a Mistake Tonight
(Mutually Detrimental)

“Bu şarkı kibir, tavır ve tüm dileklerin yerine getirilmesine dair” diyor Tennis solisti Alaina Moore. Kırılgan ve sımsıkı synth blokları arasında mekik dokuyan “Let’s Make a Mistake Tonight”, ikilinin kendilerini tam gaz giden bir arabada direksiyon başında hayal ettiği bir gece yolculuğunun yansıması aynı zamanda. Altıncı Tennis albümü POLLEN, bir ay sonra yayında olacak.

TEKLİ: U.S. Girls – Futures Bet
(4AD)

Meg Remy’nin yeni bir U.S. Girls albümü hazırlamış olması, yeni yıl için heyecanlanmamıza yeterli bir sebepti. Annelik deneyiminin karmaşıklığına dair bir albüm olarak tanımlanan Bless This Mess ile yine kişisel konu başlıklarını coşkulu bir şekilde masaya yatırmaya devam ediyor anlaşılan. Üçüncü tekli “Futures Bet”, fazlasıyla rahatlatıcı bir atmosfere sahip. Jane Inc.’ten Carlyn Bezic’in vokallerini de duyduğumuz parçanın klibi de burada. 

ALBÜM: Iggy Pop – EVERY LOSER
(Gold Tooth)

Iggy Pop diskografisinin tam 19. stüdyo albümü! Andrew Watt’ın kurucusu olduğu ve Atlantic Records bünyesinde faaliyet gösteren Gold Tooth etiketiyle yayımlanan ilk albüm olan Every Loser’ın prodüksiyonunda da bizzat Watt’ın imzası var. Iggy Pop denince akla gelen hemen her şey var burada: Bangır bangır riffler, hayret uyandıran enerji patlamaları ve dile dolanan sözler.

TEKLİ: We Are Scientists – Settled Accounts
(100% Records)

New York çıkışlı alternatif rock grubu We Are Scientists, sekizinci stüdyo albümü için geri sayımda. Yeni tekli “Settled Accounts”, ekibin bugüne dek yayımladığı en funky kayıt muhtemelen. Sanki zaman bükülmüş, Parliament-Funkadelic ve Metronomy tek grup olarak birleşmiş ve bu şarkıyı yazmış gibi. 

EP: DVRK VIOLXT & Climness – GRİ
(WOOZYTAPE)

Yerli deneysel / abstract hip hop sahnesinden taptaze sesler. Yılın ilk günü dinlemeye açılan GRİ, DVRK VIOLXT ve Climness ortaklığıyla kaydedilmiş beş şarkılık bir EP. Hikâyeciliğini kelime oyunlarıyla olduğu kadar puslu prodüksiyon tercihleriyle de derinleştiren koleksiyon, 12 dakikalık akışının ardından tepenizde gri bulutlarla baş başa bırakıyor.

TEKLİ: Kamaiyah – Thru The Week
(Keep It Lit Records)

Oakland çıkışlı rapçi Kamaiyah, aralıksız üretimini bu yıl da sürdürecek anlaşılan. 2023’ün ilk günlerinde dinlemeye açtığı “Thru The Week”, ağırbaşlı bas yürüyüşleri ve melodik altyapısının üzerine freni boşalmış bir şekilde flowlarını serpiştirdiği bir parça. Yaşayabilmek için her gün verilen irili ufaklı mücadeleleri kucaklamaya çağırıyor.

TEKLİ: Quasi – Nowhereswille
(Sub Pop)

90’larda Portland sahnesinde filizlenen Quasi geri döndü. Yaklaşık 10 yıllık aranın ardından, yeni bir albüm müjdesiyle üstelik! Sleater-Kinney ile yollarını ayıran Janet Weiss ile Sam Coomes’un ortaklığı, Breaking The Balls Of History adını verdiği 10. uzunçalarından paylaştığı üçüncü tadımlık, kirli gitar ve synth tonları eşliğinde aradan 30 yıl geçse de Quasi’nin yüksek enerjisini muhafaza ettiğini ispatlıyor.