Fransa’daki otomobil reklamlarına yeşil seyahat mesajı zorunluluğu

Fransa’daki otomobil şirketleri, 1 Mart’tan itibaren çıkacakları reklamlarda tüketicileri çevre dostu ulaşım yollarına teşvik etmekle yükümlü olacak. 4 Ocak’ta onaylanan yasa aslında çevreci grupların yıllardır süren çalışmalarının bir sonucu. İçki ve sigara ambalajlarında görmeye alışık olduğumuz “Sağlığınıza zararlıdır” tarzı sloganların bir benzeri, bu kez doğa için atılıyor.

Yeni yasaya göre, otomobil reklamları “Kısa mesafelerde yürüyün veya bisiklete binin”, “Araç paylaşın” veya “Günlük olarak toplu taşımayı kullanın” mesajlarından birini içermek zorunda. Mesajların; basılı, çevrimiçi, televizyon veya radyo olmak üzere bütün kanallardaki reklamlara dâhil edilmesi yasanın kapsamında. Ekrandaysa görülebilecek büyüklükte olmaları, radyoda ise asıl reklamdan hemen sonra açıkça söylenmeleri zorunlu tutulacak. Reklamlarda bu üç mesajdan birinin hemen ardından #SeDéplacerMoinsPolluer yani “Daha az kirleterek yolculuk” hashtagine yer verilmesi de gerekmekte. Yeni düzenlemelere uymamanın cezası ise 50 bin avro civarında. 

Bir süredir toplumu çevre dostu çözümlere gitmeye teşvik ediyor Fransa devleti. Ülkenin sera gazı salınımının yüzde 15’ini özel araçlardan kaynaklandığından Çevre Bakanlığı uzun süredir ulaşımdan kaynaklı gaz salınımını azaltabilecek yollar arıyor. Mesela 2040’a kadar gaz ve dizelle çalışan araçların satışını durduracakları sözü verildi. Başkent Paris’in şehir meydanına eski ve çevreyi daha çok kirleten araçların girişi yasaklandı. 

Ekolojik Ulaşım Bakanı Barbara Pompili, Fransa’ya daha çevre dostu adımlar attırmak konusunda iddialı. 2020’de kendisinin yönetimi altında çıkan yasaya göre Ocak 2022’den başlayarak Fransa’da neredeyse bütün meyve ve sebze satışlarında plastik kullanımı yasaklanıyor. Bu yasayla senede bir milyondan fazla plastik paketin üretiminin önlenmesi hedefleniyor. 

Pompili, araba reklamlarına istinaden çıkan yeni yasa hakkında attığı “Ulaşımı karbonsuzlaştırmanın yolu sadece elektrikli arabalardan geçmiyor. Bu aynı zamanda, mümkün olduğunca, toplu taşıma veya bisiklet kullanmak da demek.” tweetiyle alternatif ulaşım yollarının daha sürdürülebilir bir dünya için ne kadar kritik olduğunu tekrar duyurdu.

Yasa hakkında farklı görüşler

Yeni iklim yasasının devamında alınan kararlar iyi niyetli görünse de araç reklamlarına yeni düzenlemeler getirmenin ne kadar etkili bir adım olduğundan şüphe edenler var. Bazı vatandaşlar yeni yasayı samimiyetsiz ve göstermelik buluyor. Arabalar yerine karbondioksit salınımı tonlarca fazla olan gemi ve uçakların kullanımına kısıtlamalar getirmenin daha akıllıca olduğunu savunanlar var. Bazıları ise alınan kararların nisanda gerçekleşecek seçimlerden önce doğaya duyarlı grupların gözünü boyamayı hedeflediğine inanıyor.  

Her küçük adımın önemi olduğuna inananlar için de otomobil sektörünün süpermarketlerden sonra Fransa’nın en büyük ikinci reklam vereni olduğunu bilmek bir umut ışığı olabilir. Çevreci bir sloganla biten bir araba reklamı, basmakalıp reklam formatının dışında kaldığı için gerçekten dikkat çekebilir belki de. 

Yazı: Elif Öz