GAYYA Kolektif’in ortak değerleri, motivasyonları ve hayalleri

17 Aralık’a dek Bant Mag. Havuz / Bina’da ziyaret edilebilecek Arcade sergisiyle farklı disiplinlerde üreten 21 lubunya sanatçıyı bir araya getiren GAYYA Kolektif, son zamanlarda İstanbul’dan filizlenen heyecan verici bağımsız sanat oluşumlarından biri. Kapsayıcı ve çok yönlü bir üretim disiplini benimseyen ekipten Mertcan, Parham ve Simay’a GAYYA hakkında merak ettiklerimizi sorduk. 

“Biz üreten insanlara ulaştıkça, bu insanları kabul edecek mekânlar buldukça, sanatın her türünü bünyemizde barındırmayı ve sergilemeyi çok isteriz.”

GAYYA Kolektif kimlerden oluşuyor? Nasıl ortak değerler ve motivasyonlar bu ekibi bir araya getirdi?

GAYYA Kolektif’in güncel kadrosu Simay Erbaş, Mertcan Onar, Bengi Aktar, Parham A.G, Işıl Demir ve Uzay Yıldız’dan oluşuyor. Tanışmamızı sağlayan ortak arkadaşlarımız ve zevklerimiz sayesinde birlikte gerçekleşmesini istediğimiz kültür ve sanat aksiyonlarını alma motivasyonu ile yapıyoruz GAYYA’yı.

Kolektifin üretim alanına ne gibi disiplinler dâhil? Özellikle yoğunlaşmak istediğiniz, kendinizi yakın bulduğunuz sanatsal pratikler hangileri?

GAYYA Kolektif olarak sanatın her noktasında üreten insanlara alan sağlamak en temel gayemiz. Bu noktada sinema, tiyatro, edebiyat vs. ile ilgili de çalışmalar yapmayı çok istiyoruz. Kolektif olarak bir mini belgesel ya da kısa film çekme fikri çok makul geliyor. Biz üreten insanlara ulaştıkça, bu insanları kabul edecek mekânlar buldukça, sanatın her türünü bünyemizde barındırmayı ve sergilemeyi çok isteriz.

Arcade sergisi, gerçeklik algısının farklı yorumlamalarına dair bir beyin fırtınası yapıyor. Sizin bu temayı geliştirirken çıkış noktanız ne oldu? GAYYA Kolektif’in gerçeklik algısı nasıl dönüşümlerden geçiyor?

Arkadaşlarımızla aramızda dalgasını geçtiğimiz bir konuydu bu aslında. Hayatlarımızı kendimizin yönetmediğinden, hayatta vermemiz gereken kararları tek başımıza alamadığımızı; muhakkak aile, arkadaşlar, kurumsal hayat derken tekil veya çoğul oluşumların karar mekanizmamıza dâhil olduğunu ve bizim de bunlara uyduğumuzu konuşup, “simülasyondayız” muhabbetleri yapardık. GAYYA olarak da etkinliklerimize isim veya tema bulmakta çok kötüyüz, bu fikir aklımıza gelince hepimiz tarafından beğenildi ve Arcade temasını seçtik. Uzun bir süredir de GAYYA’nın kuir etkinliklere yönelmesini istiyorduk, o yüzden de Arcade’in sonunda gerçekleşmesi inanılmaz bir his bizim için.

GAYYA’nın gerçeklik algısı konusu ise daha karmaşık, hepimiz çok farklı insanlarız çünkü. Çok ilginç planlar, hayallerden bahsediyoruz toplantılarımızda. Bazen birimiz çok hayalperest davranırken birimiz daha umutsuz konuşuyor, orta noktayı bulup GAYYA’yı ve etkinliklerimizi hayatta tutuyoruz.

Doğa Evren Gayya Arcade sergisi
Doğa Evren
Syntia Gayya Arcade sergisi
Syntia

Sergide yer alan sanatçılar nasıl belirlendi? Arcade sergisinde ne tür işler var?

Arcade sergisi kuir bir etkinlik olacağı için sanatçıların LGBTİA+ olması bizim için ilk kriterdi aslında. İlk önce zaten takibinde olduğumuz, hâlihazırda işlerini beğendiğimiz sanatçıları davet ettik. Daha sonra GAYYA Sanat Havuzu’ndan başvuran kişileri inceledik ve en sonunda da Instagram sayfamızdan açık çağrı yaptık. Bu süreçte çok yetenekli sanatçılarla tanışma fırsatı bulduk. Kısıtlı alanımızla beraber de sergi ile uyumlu olabileceğini düşündüğümüz 21 lubunya sanatçının farklı teknik ve disiplinlerden işlerine yer verdik.

Gayya Kolektif, kendi içinde üretime tam gaz devam ederken; farklı mekânlar ve oluşumlarla da güçlerini birleştirerek kapsama alanını genişletiyor. Yakın geleceğe dair planlarınızdan ve hayallerinizden biraz bahseder misiniz?

Arcade etkinlik serimizde üç farklı mekânla çalışma fırsatı bulduk. 10 Aralık’ta Arcade serisinin açılış gününde sanat pazarı ve DJ setleri ile Şahika’daydık. Daha sonra Bant Mag. ile düzenlendiğimiz 11-17 Aralık tarihlerinde gerçekleşen sergi için Bant Mag. Havuz / Bina bize ev sahipliği yaptı. Kapanış partisi için de Kokoşlar Konseyi ile bir araya gelip 19 Aralık’ta Karga Sahne’de drag şov düzenliyoruz. Bize kucak açıp etkinliklerimize yer veren, destekleyen herkese minnettarız gerçekten.

Yakın geleceğe dair planlarımızda ise müzik ve konser adına, önümüzdeki günlerde duyuracağımız yerli ve yabancı gruplar olacak. Görsel sanatlar ve sergiler kapsamında konuşacak olursak da her sergide yeni şeyler denemek, yeni insanlarla buluşmak ve daha da eklektik olmak istiyoruz. Bu tarafta da çalışmalarımızı devam ettiriyoruz.

Dirty Projector Gayya Arcade sergisi
Dirty Projector

Gerek müzik, gerek görsel sanat alanında İstanbul alt kültür dünyasında kolektif üretim disiplinleri; türlü yetersizlikler, devamsızlıklar ve değişimlerle dışarıdan en çok sınanan oluşumlar olmuştur her zaman. GAYYA’nın kalıcı olacağına dair umut ve heyecanınızın altında neler yatıyor? Siz İstanbul’da aktif olan bir kolektif olmayı nasıl deneyimliyorsunuz? 

İstanbul’da, DIY etiği ile faaliyet gösteren bir sanat kolektifi olarak bugüne kadar süper insanlarla tanışıp süper mekânlarda buluştuk. Çevremizdeki sanatçıların üretimleriyle beslenen bir kolektif olduğumuz için onlar ürettikçe biz daha çok çalışıyor ve bu üretimleri  insanlarla buluşturabilmek için ortamlar sağlamaya devam ediyoruz. Kısacası bizim için en büyük motivasyon insanların kendilerini dışavurmalarından geliyor. İnsanlar üretmeye devam ettikçe biz de GAYYA olmaya devam etmeyi umuyoruz. Sadece İstanbul’da değil, elimizden geldiğince ülkenin her yerine gitmek ve herkesle buluşmak istiyoruz.

GAYYA Kolektif’i nerelerden takip edebiliriz? Ya da diyelim ki bir sanatçı olarak sizle iletişime geçmek istiyoruz, ne yapmalıyız?

GAYYA Kolektif’i Instagram üzerinden takip edebilirsiniz. Bir sanatçıysanız, bir müzisyenseniz, Sanatçı Havuzu’muza kendinizden bahsedebilirsiniz. Etkinliklerimizi planlarken Havuz’a baktığımızda tanımadığımız ve bu yüzden de yer veremediğimiz sanatçıları görüp onlara bir platform sağlayabiliyoruz. Bir de gelecek sene için planlarımız içinde bir Discord kanalı kurup sanatın her alanından insanı bir araya getirmek var. Takipte kalın!