Gecenin garip yaratıkları

Nite Jogger’dan ilhamla geceyi ve karanlığı deşmeye devam ediyoruz. Bu sefer konumuz hayvanlar, gece hayvanları. Kimisi sıcaktan, kimisi insanlardan korunmak için gündüzleri ortalıkta gözükmeyen ama geceleri, büyük oranda, beslenmek için hayata karışan ilginç hayvanları mercek altına alıyoruz. Bu arkadaşlar arasında elektrik tellerini kemirip koca şehri karanlığa hapseden ya da minicik vücuduyla yüksek frekanslara çıkabilen memeliler mevcut.

Luna Güvesi

Luna güvesi, kireç yeşili renkli kanatları ve beyaz gövdesiyle bir animeden fırlamış gibi görünüyor. Kanatlarının iki ucunda yer alan küçük kuyruklar, güvelerle beslenen yarasalara karşı doğada eşine az rastlanır bir savunma mekanizması geliştiriyor. Kör olduğu için avlanırken bulundukları ortamın akustiğinin kullanan yarasalar, luna güvelerinin yerlerini bu kuyrukları sayesinde belirleyemiyor. Bilim insanları, bu minik kuyrukların yarasaların geceleyin kullandığı ses dalgalarını etkisiz hale getirdiğini öne sürüyor.

Yarasa Kulaklı Tilki

İsmini vücuduna göre epey büyük kulaklarından alan yarasa kulaklı tilki, kurak ovalarda bu kulaklar sayesinde vücut ısısını dengelemeyi başarıyor. Afrika kıtasında iki farklı bölgede yayılmış olarak görülen yarasa kulaklı tilki, yaz aylarında sıcak gündüzleri yer altındaki yuvalarında geçirip geceleri yüzeye çıkıyor. Çoğunlukla ufak gruplar halinde avlanan yarasa kulaklı tilkilerin başlıca gıdaları termitler ve küçük sürüngenler.

Pelerinli Kirpi

Çoğunlukla Güney Afrika’da görülen pelerinli kirpi, kirpigillerin en büyük vücuda sahip olan türü. Aynı zamanda Güney Afrika’nın en büyük kemirgeni olan pelerinli kirpiler, siyah – beyaz renkli ve bir hayli uzun iğneleriyle yırtıcı hayvanlar için saldırması güç bir yapıya sahip. Otçul olan pelerinli kirpiler, tehlike hissettikleri zaman sırtındaki iğneleri takırdatmaya başlıyor. Bu iğnelerden en keskinlerinin en kısa iğneler olduğunu da belirtelim. Geceleri ortaya çıkan pelerinli kirpilerin favori yemekleri arasında meyveler ve ağaç kabukları bulunuyor.

Kırmızı Panda

Gündüzleri ağaç tepelerinde uyuyarak geçiren kırmızı pandalar, geceleri yemek bulmak için yere iniyor. Doğu Himalayalar’da dağların en yüksek noktalarında yaşayan kırmızı pandalar, ortalama bir kediden biraz daha büyük ama ayıyı andıran bir vücut yapısına sahip. Yeryüzündeki nüfusu on bini bulmayan kırmızı pandalar, fazlasıyla atletik canlılar ve uzun kuyruklarıyla denge sağlıyorlar.

Kapibara

Boyu bir buçuk metreyi bulan bir fare türü olan kapibaralar, -25 derecede bile yaşayabilmekte. İri yapılarına rağmen fazlasıyla dost canlısı olarak bilinen kapibaraların kökeni Güney Amerika’da. Hem suda hem de karada yaşayabilen kapibaralar, gündüzleri insanlardan gizlenip geceleri besleniyor. Otçul olan kapibaralar, kimi zaman bulundukları şehrin elektrik kablolarını kemirmeleriyle haberlere konu oluyor.

Yer Kurdu

Doğu ve Güney Afrika’ya özgü bir memeli olan yer kurdu, sırtlan ailesinin bir üyesi. Uzunlukları 55-80 cm arası değişen yer kurdu, siyah renklerin hakim olduğu çizgiler ve devetüyü rengi olarak adlandırılan sarımsı bir renge sahip.  Tüylerini stres altındayken dikleştiren yer kurdu, bu sayede diğer sırtlanlardan daha tehditkar görünüyor. Düz ve yapışkan dilleri sayesinde avlanmaya çıktıkları gecelerde ortalama 300.000 termit avlayabilen yer kurtları, termitler sıvı açısından zengin olduğu için su ihtiyacı çekmiyor.

Filipin Tarsieri

Tarsiidae familyasının bir mensubu olan Filipin tarsieri, küçük cüssesi ve devasa büyüklükteki gözleriyle biliniyor. Adı aynı zamanda “cadı makigiller” olarak da bilinen bu arkadaşlar, insan kulağının duyamayacağı yüksek bir frekansta ses çıkarıyor ve bu frekanstaki sesleri algılayabiliyor. Bir başka deyişle, kendilerine has bir iletişim kanalına sahipler. Ağırlığı ortalama olarak 160 gram civarında olmasına rağmen memelilerin en yüksek seslisi olarak anılıyorlar.