Gereklilik ve hayallerin buluştuğu nokta: A Modest Plan

İlk yayını etkileyici bir görsel sunumla yapan New York merkezli plak şirketi A Modest Plan, mütevazi bir plan anlamına gelen ismiyle tutarlı hayaller kuruyor ama ortaya zihin açıcı iş birlikleri ve yayın formatları çıkarıyor. Etiketin kurucuları Can Mısırlıoğlu ve Emrah Kavlak’la A Modest Plan’in ortaya çıkışı ve gelecek planlarını konuştuk.

Röportaj: Cem Kayıran

“İkimizin de mesleği müzik ekseninde değil ama ikimizin de hayatını şekillendiren şeylerden birinin müzik olduğu kesin.” –Emrah Kavlak

Müziğin farklı taraflarında aktif olarak rol aldıktan sonra, bu kez bir plak şirketiyle karşımızdasınız. A Modest Plan‘in ortaya çıkışı nasıl oldu? Bir gereklilik mi yoksa bir hayal miydi?

Can Mısırlıoğlu: Son 5 senedir görsel projelerin yanında kendime psikoterapi amacı ile ürettiğim parçaları gizliden Soundcloud üzerinden paylaşıyordum. Sonra Marijan Katic ile tanıştım ve hoşuna giden bazı yeni parçalarımı Hırvatistan bazlı plak şirketi Raw Paper Records’dan çıkardık. Bu süreçte ben bir plak şirketinin bu çağda aslında ne kadar esnek bir kavram olduğunu öğrendim. Zamanla hem ürettiğim materyal fazlalaştı hem de kafamda biriken fikirleri başkalarının zamanlamalarına ya da estetiğine uydurmaya çalışarak gerçekleştiremeyeceğimi anladım. Bir tür sabırsızlık sonucu oluştu bu fikir yani. Gereklilik ve hayallerin tam buluştuğu nokta!

Emrah Kavlak: Benim açımdan gereklilik olmadığı kesin. Hayal mi? Gibi gibi – ama “of tanrım hep bir plak şirketim(iz) olsun istemiştim ve sonunda oldu!” diyemem. Beni heyecanlandıran şey yaratıcı fikirler ve müzikle bağlantılı bir üretim dinamiği kurmak oldu. İkimizin de mesleği müzik ekseninde değil ama ikimizin de hayatını şekillendiren şeylerden birinin müzik olduğu kesin. Can’la beraber ‘bir şeyler’ yapmak fikri de ikinci önemli sebep tabii. Deseydi ki “New York’ta köfteci açalım” belki de o olacaktı. (A Modest Meatball?)

A Modest Plan’in ilk yayını olan The Case for Misunderstandings gerek ses dünyası gerek görsel sunumuyla titizlikle hazırlanmış bir iş. Franco Berti‘nin işleriyle Lebip sesleri arasında nasıl bir ilişki kurdunuz? Etiketin sonraki yayınlarında da benzer iş birlikleri beklemeli miyiz?

Emrah: The Case for Misunderstandings baştan sona Can’ın işi – zaten onu yayınlamadan önce ‘ya bi plak şirketi mı kursak’ fikri çıktı. Bundan sonrası içinse çeşitli sanatçılarla aynı veya farklı görsel yöntemlerle üretim planlarımız var tabii ki. Müzik cephesinde ilk aşamada bir EP ve bir toplama planı var.

Can: A Modest Plan’i başından beri bu tür iş birliklerini barındıracak bir konsept üzerine oturtmaktı amaç. Görselliğin müzik kadar önem taşıması hem ben hem Emrah için kritik. Özellikle modern elektronik dans müziğinin belli bir kısmı görsel olarak kendini ifade edemediği, ya da bunu önemsemediği için çok sayıda plak şirketi, sanatçı ve prodüktör ürettikleri müzik harika olsa da doğru ilgiyi görmüyor ve homojen bir estetik içinde kaybolup gidiyor. Bu müzik türlerinin hızlı tüketilmesini kabullenmek gerekse de en azından bu iş birlikleri ile daha uzun soluklu kılmayı amaçladık. Bu bağlamda Franco Berti ile olan ilişki doğal bir şekilde gelişti. Bir arkadaşım aracılığı ile tanışmıştım ve işlerini takip ediyordum. TCFM albümü için arzu ettiğim, fakat ifade edemediğim görsel dili Franco’nun işlerinde keşfettim.

“Ürettiğimiz projeleri kendimiz için esnek ve eğlenceli tutmak A Modest Plan’in raf ömrü için çok önemli.” – Can Mısırlıoğlu

A Modest Plan web sitesini kurgularken, sıkıcı bir plak şirketi sayfasından farklı şeyler katmak istediğiniz aşikâr. Playlistlerinizde harika isimlere rastlamak ve yeni keşifler yapmak mümkün. Sitedeki “Salad” kısmı da epey ilgi çekici. Bu tür bir “dijital kimlik” yaratmak, yeni bir plak şirketi için kaçınılmaz diyebilir miyiz? Bu anlamda A Modest Plan’in albüm yayınları dışında ne gibi planları var?

Can: Web sitesi ve playlist yaratımı Emrah’ın elinden çıktı ve çıkmaya devam ediyor. Sadece kendi yarattığımız projelerin tanıtımını yapmaktansa özellikle devamlı güncellediğimiz playlistler ile dinleyicilere ‘taze’ müzik ulaştırmaya çalışarak dinleyiciler ile daha kişisel bir iletişim kurmak istiyoruz, ki bu yaklaşım günümüzde şart.

Emrah: Açıkçası site için oturup bir strateji, brif, şu bu belirlemedik. Genel bir “A Modest Plan nedir, nasıl bir haleti ruhiyesi vardır, ne yapmalı, ne etmeli, bir oyunbazlık, bir şeytanlık” paylaşım zincirimiz oldu – hâlâ da oluyor. Onun üzerine kısıtlı sürede ne çıkar sorusunun cevabı şu anki site. Kendimiz tasarlayıp geliştirebildiğimiz için daha esnek davranabildik, o yüzden şablon olmadı.

Can: Evet, o bahsettiğin kimliğin yanında ürettiğimiz projeleri kendimiz için esnek ve eğlenceli tutmak A Modest Plan’in raf ömrü için çok önemli.

Yakın gelecekte sizin cepheden nelerle karşılaşacağımıza dair ipuçları isteyebilir miyiz?

Emrah: A Modest Plan ürün gamı konusunda çalışıyoruz. Müzik işlerine ve ürünlere ek olarak, The Case for Misunderstandings için bir font ailesi hazırlıyoruz. Playlist üretmeyi ben çok seviyorum, bunu biraz daha geliştirme planlarımız var. Sonra da işte bir bakmışsınız Warp olmuşuz.

Can: Benim uzun zamandır hem kendi yarattığım hem de derlediğimiz sanatçıların müziklerini yeni teknolojiler aracılığı ile sanat galerisi kontekstinde sunma fikrim var. Elimdeki bir EP’yi galeri ortamında ve müzik için tasarladığımız soyut VR dünyasında enstalasyon olarak sunma planları mevcut. Prodüksiyonunda bu kadar kontrole sahip olduğumuz elektronik müziğin klüp ya da ev ortamının dışında farklı şekillerde dinleyiciye ulaştırmak kafa yorduğumuz bir başka şey. Sonbaharda New York’da birkaç mekânda konserlerimiz olacak. Kış için belki yeni giyecek tasarımları yaparız. Ama ne yaparsak yapalım, mütevazi bir şekilde olacak. O kesin.