“Guava Island” bize neler düşündürdü?
Başrollerini Donald Glover ve Rihanna’nın paylaştığı, Amazon Prime’da türü “tropik gerilim” olarak geçen Guava Island, bizi beş dakikalık gönül titreten bir animasyon sekansıyla iki boyutlu bir masal dünyasında karşılıyor.
Yazı: Deniz Bankal, Sadi Güran
Adının neden “Guava” olduğunu anlayamadığımız ve mafyalaşmış bir şirket tarafından yönetilen bir adada yaşayan müzisyen Deni (Donald Glover) ve konfeksiyon işçisi Kofi (Rihanna)’nin aşk hikâyesiyle birlikte adanın tarihçesini de öğrendiğimiz açılıştan sonra yavaş yavaş, âdeta “çocuğa anlatır gibi” işlenmiş 55 dakikalık aşk, tiranlık ve başkaldırı alegorileriyle bezeli bir “az pişmiş-politik dramaya” düştüğümüzü anlayınca biraz tadımız kaçıyor.
Beylik metaforlar arasında gezinen bir müzikal değil de mesaj kaygılı bir çeşit video albüm izlediğimizi idrak ettiğimizde ise aklımıza sırasıyla gelen Moonwalker, Purple Rain, Lemonade gibi selefleriyle benzerliğinin dramatik bir biçimde yalnızca stratejik olduğunu kabullenmeye çalışıyoruz.
“This is America”da sevdiğimiz bir anlatım vardı, kabul. Peki onu başka bir dokuda tekrarlamaya gerçekten gerek var mıydı acaba? Madem aynı parçaların üzerinden gidilecekti, o doku ve videonun etrafında bir orta metraja gidilemez miydi? Ama belki de Amerika’nın bir konsept olduğunu anlatmak için başka yollara gideyim, dedi. Belki de malum “intihal” olayından sonra Gambino’yla farklı biçimde vedalaşmak istedi… Acaba Deni Maroon* yeni bir Glover personası olabilir mi?
“This is America” turnesinin müzikal alter egosuyla son yolculuğu olduğunu çoktan duyuran Childish Gambino, 2018’de yayınladığı “This is America”, “Summertime Magic” ve “Feels Like Summer” parçalarını yeni düzenleme ve koreografileriyle kurgulayıp aralarına Karayip ezgili yeni şarkısı “Die With You”yu da yerleştirerek bir film yaratmış. Guava Island prömiyerini 12 Nisan’da Coachella Festivali ana sahnesindeki Childish Gambino konserinden hemen önce yaptı ve ertesi gün itibariyle Amazon Prime üzerinden izlemeye açıldı.
“This is America” da dahil olmak üzere neredeyse bütün Gambino klipleri ve FX dizisi Atlanta’nın görsel akışını üstlenen yaratıcı yetenekler Hiro Murai (yönetmen) ve Christian Sprenger (görüntü yönetmeni), internetin henüz icat edilmediği dönemlerin birinde, neredeyse tamamı işçi sınıfından oluşan halkının radyo dinlediği Guava’nın #TBT kalitesini post prodüksiyonda kotardıkları 16 mm estetiğiyle yakalamış.
Tıpkı canlandırdığı karakter gibi küçük bir adada büyük hayallerle doğan Rihanna’nın filmde hiçbir şarkıyı seslendirmeyişine ve Deni’nin ilham perisi olarak güzellik ve anaçlıktan başka bir rol üstlenmeyişine ise fena halde şaşırdık.
* “Marooned” Jamaika Kreolcesinde adadaki firari köleler için kullanılan bir terim. Fark ettiğimiz detaylar ilk izlemede gözden kaçırdığımız daha neler var diye düşündürüyor.