Görsel algının karmaşıklığı: Hayalet Uzuvlar
Selçuk Artut‘un son dönem üretimlerine yer veren Hayalet Uzuvlar isimli kişisel sergisi, 11 Ocak itibarıyla Piyalepaşa’da bulunan Zilberman | Selected‘da görülebilir. 5 Nisan’a dek sürecek sergi, görsel algının iç içe geçmiş karmaşık yapısına ışık tutuyor.
Hayalet Uzuvlar görsel algı, alan ve beden arasındaki bilinç sınırlarını kırarak, yokluk ile varlık arasındaki kırılgan ilişkiyi keşfediyor. İsmini fizyolojik, psikolojik ve nörolojik bir fenomenden alan Hayalet Uzuvlar, ampute edilmiş bir bedenin algısının sınırlarını sorguluyor. Merleau-Ponty tarafından incelenen kavram, bedenin yalnızca fiziksel parçalardan oluşmadığını, aksine algı ve eylem yoluyla dünyada yer alan canlı ve dinamik bir varlık olduğunun altını çiziyor. ‘Hayalet uzuv’ metaforuna dayanan sergi, görsel algıyı vücudun bir uzantısı olarak ele alıp öznel deneyimin oluşmasında algı ve bedenin rollerini irdelemekte.
Hayalet Uzuvlar, izleyiciyi algının çok katmanlı yapısında bir yolculuğa davet ediyor. İstikrarın, birliğin ve zamansızlığın arketipleri olarak kabul edilen geometrik desenler, kültürel ve entelektüel geçmişin hayalet kalıntıları olarak yeniden biçimleniyor. Sergi, nesnelerin yapıbozuma uğramış formlarını ortaya koyarak, orijinal bütünlüklerinin yankıları olan hafıza eserlerine dönüştürüyor.